Гинеколог от Конго взе наградата "Сахаров"

Гинеколог от Конго взе наградата "Сахаров" | StandartNews.com

Гинеколог от Демократична република Конго е тазгодишният лауреат на наградата "Андрей Сахаров", която се присъжда от Европейския парламент. 59-годишният Денис Муквеге е основател на болница "Панзи" в град Букаву в ДР Конго. В нея се лекуват жени, станали жертви на изнасилване и получили сериозни травми.

В много въоръжени конфликти по света изнасилването е неизменен спътник на войните и дори се използва като метод на воюване. Муквеге е създал своята клиника, ръководен от желанието да помага на невинните жертви на бруталните военни конфликти, от които не е пощадена и неговата родина. През октомври 2012 г. срещу него бе извършено покушение, при което загина телохранителят му. Това принуди лекаря да замине за Европа, но миналата година той отново се върна в родината си.

Наградата "Андрей Сахаров" е учредена от Европейския парламент през 1988 г. Тя се връчва за постижения в области като защита на човешките права и основните свободи, развитие на демокрацията и отстояване на върховенството на закона, уважение към международното законодателство и защита на правата на малцинствата. Финансовото й измерение е 50 000 евро. Сред финалистите за наградата тази година освен Муквеге бяха още украинското проевропейско движение "Евромайдан" в лицето на четирима негови представители и азербайджанската правозащитничка Лейла Юнус. При обявяването на победителя председателят на ЕП Мартин Шулц отбеляза, че присъждането на наградата на Муквеге "не означава, че Европарламентът е забравил за "Евромайдан". Той добави, че парламентът ще изпрати в най-близко време делегация в Азербайджан, за да подкрепи намиращата се в ареста Юнус.

Миналата година наградата "Сахаров" бе присъдена на младата пакистанка Малала Юсафзай - борец за правото на жените на образование, която се превърна в световен символ на борбата срещу екстремизма, след като оцеля при талибанско нападение. Тази година тя получи Нобеловата награда за мир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай