Георгиева очаква обективно разследване за Боинг 777

Георгиева очаква обективно разследване за Боинг 777 | StandartNews.com

София. Очаквам обективно международно разследване. С тези думи еврокомисарят за реакция при кризи Кристалина Георгиева коментира тагичния инцидент с разбилия се пътнически самолет в Украйна, при който загинаха 298 души.

„Голяма трагедия за близките на тези, които са загинали и първото чувство е шок за това, което се е случило. Това, което виждаме е, че вече започва нагнетяване на отношенията и тълкувания за това кой е виновен.

Днес ще има много важно заседание на Съвета за сигурност. Дали то ще доведе до конструктивно отношение към тази трагедия и желание да се направи обективно международно разследване, което колкото и да е продължително, със сигурност трябва да доведе до идентифициране кой е виновен и до някакви последици", каза още тя пред бТВ.

"От гледна точка на първи сигнали ние виждаме конкретни неща. Първо, затвори се небето над района, на който се воюва. Второ, воюващите страни обявиха - ние спираме военните действия, докато няма яснота по темата.

Да се надяваме, че това ще стане и че от тази огромна трагедия, като паметник за жертвите ще дойде по-добър шанс за мир. Но дали това ще е така ще зависи от ангажираността на международната общност", допълни Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай