НА ЖИВО: Светът търси отговори след ужаса с Боинг 777

НА ЖИВО: Светът търси отговори след ужаса с Боинг 777 | StandartNews.com

Донецк. Ден след като самолет на Малайзийските авиолинии- Боинг 777, се разби в Украйна, международните сили търсят отговори за трагедията, довела до смъртта на 298 души.

Катастрофата стана вчера около 17 часа българско време на 60 км от руската граница в Донецка област.

Всички 15 члена на екипажа са били малайзийци. От 283-мата пътници 154 са били холандци, 27 - австралийци, 23 - малайзийци, 11 - индонезийци, 6 - от Великобритания, 4 от Германия и 4 от Белгия, трима от Филипините и един от Канада. Властисте все още се опитват да индентифицират националностите на останалите пасажери.

Късно вечерта в четвъртък американският вицепрезидент Джо Байден потвърди, че самолетът е свален от ракета „земя-въздух".

Украинският външен министър Павло Климкин съобщи, че правителството на страната има доказателства, че самолетът е свален от проруски сепаратисти.

Президентът на Русия Владимир Путин прехвърли вината на Украйна, като бе категоричен, че това не би се случило, ако Киев не водеше военна кампания срещу сепаратистите.

По последни данни и двете черни кутии са открити. Едната е тази, която записва техническите параметри на самолета. Другата е тази, която записва разговорите между пилота и контролната кула. Самолетът не е подал никакъв сигнал за бедствие, съобщи малайзийският министър на транспорта.

В момента властите работят по две основни версии- атентат и техническа повреда. Самолетът падна в район, в който има военен конфликт между Русия и Украйна и така двете страни си прехвърлят взаимно вината.

Фаталисти подчертават, че последният и катастрофален полет на Боинг 777 е бил 17-и поред, разбива се на датата 17.07 в 17 часа.

19:24 - ООН съобщи, че 80 от загиналите на борда на самолета са били деца.

19:09 - Обама определи катастрофата като "трагедия" и призова за надеждно разследване по време на пресконференция в Белия дом. "Ще направим така, че да разкрием истината", обеща той.

"САЩ ще продължи да е начело на усилията да се помогне за де-ескалация на кризата в Украйна, както и подкрепа на хората в Украйна по пътя им към демокрация...

Русия, Украйна и сепаратисти трябва да се придържат към прекратяване на огъня."

"Изстрелът е дошъл от територия, която се контролира от руските сепаратисти",  заяви президентът.

Обама призова за "различни действия от страна на Русия", които да покажат, че са готови да работят с украинското правителство, за да се стигне до примирие и мир в Украйна.

Президентът подчерта, че още е твърде рано да се прават изявления относно намеренията на страната в конфликта, която е изстреляла ракетата.

18:35 - Канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Украйна Петро Порошенко, премиерът на Холандия Марк Рюте и полският премиер Доналд Туск призоваха за двустранно примирие в Украйна, обяви говорителя на германското правителство Щефан Зайберт.

Страните са провели телефонни разговори относно ситуацията в Украйна и са призовали за незабавно независимо разследване на катастрофата на малайзийския самолет.

"В случай, че данните за стрелба срещу самолета бъдат потвърдени, е възможна сериозна ескалация на конфликта. В момента се предлага продължително двустранно примирие, за да може пълноценно да се разследва трагедията и да се избегнат жертвите сред мирното население", заяви Зайберт.

18:29 - Специалният пратеник на Русия в ООН Виталий Чуркин каза пред Съвета за сигурност, че трябва да има "безпристрастно отворено разследване".

Чуркин заяви, че украинските сили са били изключително "агресивни и са атакували цивилни граждани в източната част. Той критикува действията на украинското правителство по време на кризата. "Правителството в Киев е решило да изкорени несъгласните с него."

Американският представител в ООН Саманта Пауър заяви, че катастрофиралият самолет на Малайзийските авиолинии „най-вероятно е свален" от ракета земя-въздух, изстреляна от територията, контролирана от сепаратистите в Източна Украйна.

18:11 - "Свалянето на малайзийския пътнически самолет може да е военно престъпление по силата на Женевската конвенция", каза д-р Джеймс Съмърс, директор на Центъра за международно право и правата на човека в Lancaster University, пред Би Би Си.

"Малайзия може да има право да заведе иск към държавата, отговорна за свалянето на самолета, или за предоставянето на ракетите, които са направили това, пред Международния съд", каза той.

18:01 - Лидерите на Русия и Малайзия са говорили по телефона в петък, като са подчертали необходимостта от по-обективно разследване на катастрофата, както и необходимостта да се спрат военните операции в източната част на Украйна за улесняване на разследването, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на изявление на Кремъл.

17:41 - Екип от 30 членове на ОССЕ е пристигнал на мястото на катастрофата.

17:17 - Съветът за сигурност на ООН излезе с декларация, призоваваща за "пълно, цялостно и независимо международно разследване" на самолетната катастрофа, и "преследване на отговорните".

17:01 - Предварителният анализ на американското разузнаване е преценило, че MH17 вероятно е бил ударен от ракета, изтстреляна от про-руските бунтовници в източната част на Украйна, съобщи CNN, позовавайки се на анонимен американски представител на отбраната.

16:40 - Жителите на украинското село Разсипное, където са паднали части на малайзийския самолет, са описали, че виждат "хора да падат от небето". Един от тях, Николай, каза пред Ройтерс: "Беше около 17:00 Имаше един много силен тътен, след това имаше нещо като експлозия ... а след това хората започнаха да падат от небето Хората се появявяха от облаците. Тогава фюзелажа на самолета се появи и се стовари, на 50м от тук. "

Друг жител, Ала, разказва "Чухме някакъв шум, звучеше като експлозии Смятахме, че ни обстрелват. Но когато излязохме навън видяхме част от самолет да пада зад нашата къща."

15:20 - Malaysia Airlines обнови списъка на националностите на хората в самолета, увеличаване на броя на холандските граждани от 173 на 189. Има 44 пътници от Малайзия, 27 от Австралия, 12 от Индонезия, девет от Великобритания, четири от Белгия, четири от Германия, три от Филипините, една от Канада и един от Нова Зеландия. Четири националности на пътниците все още трябва да бъдат проверени.

В изявление на авиокомпанията се казва, че "по всяко време, MH17 е бил във въздушното пространство, одобрено от ИКАО (Международната организация за гражданска авиация)". MH17 подава полетен план за полет на 35 000 фута (10 700 метра) през украинското въздушно пространство, но е бил инструктиран от украинския контрол на въздушния трафик да лети на 33 000фута (9 100 метра), добавя изявлението.

15:01 - Холандският министър на правосъдието Иво Опщелтен е казал на пресконференция, че следователите от Холандия ще заминат за Киев възможно най-скоро: "В консултация с украинските власти, разследването ще започне възможно най-скоро."

14:53 - "Русия няма да приеме черните кутии на самолета", заяви външният министър на Русия Сергей Лавров. "Каквото и да твърди Киев ... ние нямаме намерение да нарушаваме съществуващите международни норми при такива ситуации."

"Опитите да се окачестви тази катастрофа като "терористичен акт" са неприемливи", допълни той.

14:51 - Александър Бородай, самообявилият се премиер на отцепилата се република Донецк обяви, че ще позволи телата на загиналите в катастрофата да бъдат транспортирани до близкия град Харков, който се контролира от украинските власти. "Ние не разполагаме с достатъчно места в моргата за съхраняване на телата", казва той.

Това е един от големите проблеми, пред който ще се изправят международните екипи, които ще разследват инцидента. Анализатори коментират, че всички тела и отломки трябва да бъдат оставени на място, за да може да се проведе обективно разследване.

14:33- Организацията преговаря с бунтовниците за създаване на „хуманитарен коридор, позволяващ достъп до региона за осъществяването на необходимите дейности, както и за разследването", заяви говорителят на ОССЕ Икка Канерва. "Има силни индикации, че ракета, изстреляна от територията, владяна от бунтовниците, е причина на инцидента."

14:25- Британският премиер Дейвид Камерън определи трагедията като "абсолютно ужасяваща". "Ние трябва да стигнем до основата на случилото се и да разберем начина, по който е станало. Изглежда е възможно самолетът да е свален и ако това е вярно виновниците трябва да отговарят, а ние да не губим време", категоричен бе той.

14:00- "Днес ще има много важно заседание на Съвета за сигурност. Дали то ще доведе до конструктивно отношение към тази трагедия и желание да се направи обективно международно разследване, което колкото и да е продължително, със сигурност трябва да доведе до идентифициране кой е виновен и до някакви последици", коментира българският еврокомисар за реакция при кризи Кристалина Георгиева.

13:40- Президентът Росен Плевнелиев изрази оечалението си от трагедията. Той изпрати съболезнователни писма до Техни Величества краля на Нидерландия Вилем-Александър и краля на Малайзия Абдул Халим Муадзам Шах и изрази от името на българския народ съболезнования към близките и семействата на всички загинали.

13:05- Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков е провел телефонен разговор с генералния секретар на Международната организация на криминалните полицаи- Интерпол, Роналд Ноубъл. Двамата са обсъдили възможността за сътрудничество при разследването на катастрофата, съобщава УНИАН.

12:30- Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че трябва да бъде наложено пълно ембарго върху търговията на страната с Русия. По думите му проруските сепаратисти, за които Киев смята, че са свалили малайзийския самолет, трябва да бъдат съдени от международния трибунал в Хага, предаде Интерфакс.

12:15- Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Русия трябва да направи всичко възможно, за да постигане политическо решение за ситуацията в Украйна, предаде Reuters.

11:50- Организаторите на 20-ата международна конференция по СПИН в Австралия, за която над 100 делегати в инцидента, обявиха, че събитието ще се проведе въпреки всичко, в памет на колегите им и на отдадеността им в борбата срещу страшната болест. В дните преди уречената дата бяха публикувани научни статии, в които специалисти изразиха надежда вирусът на ХИВ и причинявания от него СПИН да бъдат изкоренени до 2030 г.  

11:25- Бабата на премиера на Малайзия Наджиб Разак е била на борда на Боинг 777 и е сред загиналите в катастрофата. Тя е на 83 години и е била втората съпруга на Ноа Омар (дядо на премиера).

10:50- Според швейцарският вестник Neue Zürcher Zeitung оцеляването на малайзийската компания е поставено на карта след като в рамките на няколко месеца втори техен самолет катастрофира и довежда до трицифрен брой жертви.

10:40- По последни данни около 80 деца са били на борда на разбилия самолет. Точният им брой обаче все още не е оповестен от малайзийските авиолинии.

10:35- От Malaysia Airlines се опитват да организират достъп за роднините на жертвите до мястото на катастрофата, предаде Reuters.

10:10- Британският премиер Дейвид Камерън ще организира заседание на комисията за извънредните ситуации на правителството в отговор на катастрофата.

09:55- Четирима пилоти са били на борда MH17 - двама капитани и двама помощник-пилоти, съобщава BBC. Двамата капитани са били сред най-опитните специалисти на малайзийската авиокомпания - единият е бил инструктор на Боинг 777.

09:40- Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че международната организация внимателно следи съобщенията за катастрофата и подчерта необходимостта от провеждането на цялостно и прозрачно международно разследване.

09:15- Голяма част от пътниците, загинали при катастрофата на малайзийския самолет в източната част на Украйна, са пътували за международна конференция по въпросите на СПИН в Мелбърн, написа в профила си в Twitter изпълнителният директор на програмата на ООН за СПИН Майкъл Сайдиб.

09:05- Следователите започват индентификацията на телата на загиналите, съобщава журналист на BBC, който е на мястото на инцидента. Местото е под контрол на сепаратистките бунтовници.

08:50- "Самолетът е бил напълно изправен. Всички комуникационни системи на борда са функционирали нормално", обявиха в изявление от авиокомпания Malaysia Airlines.

08:40- Американските власти забраниха на американските превозвачи да летят над Източна Украйна, предаде УНН.

08:25- Администрацията за гражданска авиация на Китай призова всички полети от КНР да избягват да летят над Източна Украйна.

08:10- Спасители са открили телата на 121 загинали при катастрофата на самолета на авиокомпания „Малайзия еърлайнс", предаде агенция УНИАН, позовавайки се на украинската Държавна служба по извънредните ситуации.

08:00- Австралийският премиер Тони Абът смята, че Русия ще понесе тежка отговорност, ако се окаже че падналият самолет на авиокомпания Malaysia Airlines е бил свален с руска ракета "земя-въздух", предоставена на донецките сепаратисти, съобщава Интерфакс.

07:45- Няма данни на борда на сваления самолет над Украйна да е имало български граждани, съобщиха от Министерство на външните работи.

07:30- Авиокомпания Malaysia Airlines изпраща свои представители в Украйна за разследване причините за катастрофата, ще се свържат с опълченците, предаде РИА Новости.

07:00- Европейската организация за безопасност на въздухоплаването разпореди въздушното пространство над Украйна да бъде затворено за граждански полети. Мярката бе взета само часове, след трагедията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай