Евроскептиците стреснаха Европа (ОБЗОР)

Евроскептиците стреснаха Европа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Националистическите партии с голям пробив, ЕНП остава първа сила

Евроскептични и крайнодесни партии се представиха изключително силно на изборите за Европейски парламент, а резултатите им бяха определени от френския премиер като "политическо земетресение", предаде Би Би Си. Партията на независимостта на Найджъл Фараж във Великобритания и Националният фронт на Марин льо Пен във Франция спечелиха огромна подкрепа. Трите големи центристки блока загубиха места, но все още държат мнозинството. Френският президент Франсоа Оланд свика извънредно заседание на правителството, а премиерът Манюел Валс обеща намаляване на данъците ден след резултатите от вота, които той определи като "шок и земетресение". Германският канцлер Ангела Меркел, чиято партия спечели вота, нарече победата на крайната десница "забележителна и достоен за съжаление". Според нея най-добрият отговор е фокусът върху политика, която създава работни места и подобрява конкурентоспособността. По този повод Меркел заяви, че е важно избирателите да бъдат спечелени отново и "това важи и за Франция". В Испания лидерът на опозиционната Социалистическа партия Алфредо Рубалкаба обяви, че ще се оттегли от поста си след тежката загуба на изборите за Европейски парламент. Социалистите на Рубалкаба и управляващата Народна партия на министър-председателя Мариано Рахой загубиха по около една трета от депутатските си места в ЕП след реакцията на гласоподавателите срещу икономическата криза и корупцията. Рубалкаба заяви, че е свикал извънреден конгрес на Социалистическата партия на 19-20 юли. На конгреса ще бъде избрано ново ръководство на основната опозиционна сила в Испания, която бе извадена от управлението през 2011 г. "Поемам отговорността си за лошите резултати от изборите", каза лидерът на социалистите на пресконференция. Партията му загуби 9 места в Европейския парламент, с което имат 14 мандата от общо 54 за Испания. Той описа резултатите като "много притеснителни" за неговата партия. Лидерът на социалистите в ЕП и техен кандидат за председател на ЕК Мартин Шулц каза, че проевропейските партии "трябва да се отнесат много сериозно към това, което стои зад вота". Водачът на либералите и демократите Ги Верхофстат също призна това, но заяви, че все пак две трети от евродепутатите в новия парламент ще са "хора, които подкрепят ЕС".

Един от най-големите победители на изборите в цяла Европа е френският Национален фронт, който спечели европейските избори във Франция с 26 процента от гласовете - или 4,1 милиона гласа. Антиимигрантската и антиевропейската партия за първи път в 40-годишната си история спечели избори в национален мащаб и ако предварителните резултати бъдат потвърдени, може да има цели 25 места в новия ЕП - над осем пъти повече от трите евродепутатски места, които имаше досега. "Хората проговориха високо и ясно", заяви Льо Пен. "Те вече не искат да бъдат ръководени от тези, които са извън нашите граници, от европейски комисари и технократи, които не са избрани", заяви тя. Управляващите социалисти получават по-малко от 15 процента и са едва на трето място, изпреварени и от опозиционната десница Съюз за народно движение с 20 процента.

В Гърция първа сила на изборите стана радикалната левица СИРИЗА, а един от всеки десет гърци с гласа си е помогнал за третото място на крайнодясната "Златна зора". В. "Етнос" коментира, че това е срам за нацията. Изданието се възмущава, че на евровота 9,4 на сто от гърците са избрали да гласуват за престъпна организация (според оценката на Върховния съд на Гърция), чийто лидер е в затвора. СИРИЗА изпревари десноцентристката управляваща партия Нова демокрация с 3,57 процента от гласовете, което й отрежда шест от общо 21 мандата в новия Европейски парламент. Нова демокрация получава пет мандата. По два мандата в Европарламента ще имат новата партия "Гръцка маслина", която се яви в блок с управляващата ПАСОК, с 8 на сто, другата нова партия "Реката", за която са гласували 6,54 на сто, и Комунистическата партия, класирала се с 6,08 на сто от гласовете. Един мандат ще има малката дясна формация "Независими гърци".

Демократите на премиера на Италия Матео Ренци постигнаха исторически резултат на евровота в Италия, като извоюваха близо 41 процента. Евроскептиците на комика Бепе Грило от Движение 5 звезди са изгубили 2,5 млн. гласа в сравнение с парламентарните избори и са с наполовина по-нисък резултат от Демократическата партия (21 процента).

В Холандия дясната евроскептична Партия на свободата взе само едно евродепутатско място и се срина до 43-о място. Въпреки силните резултати на евроскептичните партии според прогнозите утвърдените политически сили ще останат най-големите групи в ЕП, като Европейската народна партия остава първа по численост група. Според последните засега обобщени данни ЕНП печели 212 мандата, което е отстъпление с 62 мандата спрямо периода 2009-2014 г. Групата на социалистите и демократите отново е втора, но със 185 места (-10). АЛДЕ запазват третото си място със 71 мандата (-14). Зелените получават 55 места (-3), Европейските консерватори и реформатори получават 40 места (-16), Европейската обединена левица печели 45 мандата (+10), Европа за свобода и демокрация печели 36 места (+3). Засега независимите евродепутати се очаква да бъдат 40 (+10), а в графата "други" влизат 67 депутати, излъчени от партии и коалиции, които не се причисляват към нито една от посочените групи.

Още един български депутат в Брюксел

Българката Костадинка Кунева влиза в Европейския парламент от гръцката партия СИРИЗА. Това сочеха междинните данни от избирателната комисия на Гърция. Радикалната лява партия спечели евроизборите в Гърция с близо 30%. Костадинка Кунева е събрала 9677 гласа, което й отрежда четвърта позиция от шестимата евродепутати, които ще изпрати СИРИЗА, сочат данните на гръцката избирателна комисия. Това е впечатляващ резултат за българката, която беше залята с киселина преди години в отговор на синдикалната й битка за правата на гръцките и чуждите работници във фирми за почистване.Тя е заела четвъртото място от 42-ма кандидати на лявата гръцка партия. Нейният лидер Алексис Ципрас призова за предсрочни избори в страната. "Европейците празнуват провала на ограничителните мерки в страните, които бяха превърнати в опитни мишки по време на кризата. Демокрацията и уважението към демокрацията изискват намирането на популярно решение колкото е възможно по-скоро", заяви Ципрас.

Лондон погва имигранти заради триумфа на Фараж
Премиерът Дейвид Камерън изключи съюз с националиста

Британското правителство обсъжда нови антиимигрантски мерки след победата на евроскептичната Партия на независимостта на Найджъл Фараж на евроизборите, съобщава в. "Дейли мейл". В опит да върнат разочарованите си избиратели, гласували за Фараж, министрите от Консервативната партия работят върху нов пакет ограничения за пришълците от Европейския съюз.

Едно от предложенията е европейците, които не могат да си намерят работа в продължение на 6 месеца във Великобритания, да бъдат изгонвани от страната. Друга идея е ограничаване на общия срок за получаване на помощи за безработица до 3 месеца вместо сегашните 6.

Според сегашното законодателство имигрантите от ЕС, включително българи и румънци, нямат право да кандидатстват за обезщетение за безработица в първите 3 месеца от престоя си на Острова. След това обаче те получават това право, като могат да вземат помощи 6 месеца.

И двете предложени политики обаче може да не помогнат на премиера Дейвид Камерън да намали имигрантите във Великобритания, коментират критици. Първо, ограниченията няма да се отнасят за пришълците, които успяват да си намерят работа. Освен това в момента британските власти изпитват трудности в екстрадирането на опасни чужди престъпници, а изгонването на редови имигранти може да се окаже невъзможно.

След тежката изборна загуба, която прати британските консерватори едва на трето място, премиерът Дейвид Камерън коментира, че резултатите се дължат на "дълбокото разочарование" във Великобритания от ЕС. Той категорично отхвърли всякакъв съюз с националиста Фараж.

Барозу зове към отговорност

Всички политически водачи в Европейския съюз трябва да помислят за своята отговорност за резултатите от изборите за Европейски парламент, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след вота.

По неговите думи трябва да се вземе предвид това, че настоящите резултати идват след най-тежката финансова, икономическа и обществена криза от десетилетия. Той отбеляза, че политическите сили, предприели стъпки за изход от кризата, в общи линии отново печелят изборите. Барозу коментира, че в отговор към онези, гласували срещу ЕС, би следвало да бъдат предприети решителни действия, насочени към растеж и заетост, както и към истински демократичен дебат.

Пиренеите се простиха с двуполюсния модел

Еровотът в Испания беляза разпад на двуполюсния модел десница-левица, отбелязва испанският в. "Мундо". Изданието съобщава, че въз основа на окончателните данни Народната партия на премиера Мариано Рахой получава 42,12 процента или 16 депутатски мандата, тоест с 8 по-малко в сравнение с предишния ЕП. Социалистите пък имат 38,78 процента или 14 мандата в ЕП, което е с 9 по-малко в сравнение с досега. Общо 10 политически партии успяха да излъчат европейски депутати. Така присъствието на Испания в ЕП ще е много по-различно в сравнение с последните години, когато превес имаха парламентаристи от двата полюса левица-десница, посочва "Мундо".
В идните пет години Европа като цяло ще е различна, допълва "Мундо". Традиционните партии ще имат по отслабено присъствие в парламента, а настъплението на крайните формации и на еврофобските настроения ще доведе до създаването на голяма коалиция в ЕП, посочва изданието.

Удар по двуполюсния модел, коментира също в. "Ел Паис". За първи път двете водещи партии в Испания - Народната партия и социалистите, не успяха да грабнат половината от 54-те испански места в ЕП, сочи изданието. Народната партия в Испания прие победата си, но без празнуване. А в Европа големите победители бяха радикалните формации, като Национален фронт, предизвикал сътресение във Франция и Партията за независимост на Обединеното кралство във Великобритания, за която тази нощ беше Голямата европейска нощ, допълва "Ел Паис".

За пръв път активността нагоре

Избирателната активност в ЕС на европейските избори, които се проведоха на 25 май, бе 43,11%. В Германия избирателната активност бе доста над нивото от изборите през 2009 година - от 43,27% тя се е повишила на 47,90%. Същото е в Гърция, където активността достигна 57,35% след 52,61% през 2009 г.

Във Франция са били мобилизирани с 3% повече избиратели, като 43,50% от населението е взело участие във вота тази неделя.

В страните от Източна Европа пък се наблюдава спад, като Словакия отбеляза най-ниската избирателна активност с 13% срещу 19,4% през 2009 г. В Словения желаещите да гласуват са се понижили от 28,37% през 2009 г. до 20,96% сега. Спадът в Чехия е още по-голям - от 28,22% на 19,50%. Най-висока избирателна активност са регистрирали Белгия и Люксембург, където гласуването е задължително. Там 90% от гражданите са дали своя глас.

Сепаратистите със самочувствие в Каталуня

Сепаратистки настроената лява каталунска партия ERC е с най-добър резултат на европейските избори в Каталуня, изпреварвайки националистическата коалиция CiU на каталунския премиер Артур Мас, предаде АФП.

ERC, която е втора политическа сила в парламента на Каталуня, получи 23,67% от гласовете, докато партията на Мас има 21,86%.

Резултатите са показателни за настроенията в испанската автономна област пет месеца преди референдума за самоопределяне, който Мас иска да проведе на 9 ноември.

Социалистите печелят в Румъния

На евроизборите в Румъния печелят управляващите социалисти. Социалдемократите на премиера Виктор Понта, чието правителство оцеля днес при вот на недоверие, веднага след евровота, получават 41% до 43% от гласовете. На второ място се нарежда опозиционната Национална либерална партия с около 14%. Румъния изпраща общо 32 представители в ЕП.

Полша с 4-ма еврофоби

Полската еврофобска партия Конгрес на новата десница е на път да изпрати в ЕП четирима депутати, получавайки 7,2% от гласовете на европейските избори. Движението иска да влезе в ЕП, за да "разбие ЕС отвътре".

Дясноцентристката партия на премиера Доналд Туск Гражданска платформа излезе начело от изборите с 32,8% и 19 депутати пред "Право и справедливост" на Ярослав Качински, която получи 31,8% от гласовете, или 19 депутати.

Социалдемократическата партия се очертава като трета политическа сила с 9,6% и 5 депутати, следвана от Селската партия със 7% и 4 депутати.

Избирателната активност в Полша е около 22,7%, което е по-малко от 25-те процента на изборите преди 5 години. Полша изпраща общо 51 депутати.

Победа за еврофилите в Кипър

На изборите за Европарламент в Република Кипър убедително печели дясноцентристката партия Демократически сбор (ДИСИ). След преброяване на 90% от гласовете, стана ясно, че проевропейските консерватори печелят 37,85% от гласовете. Партията е близка до президента Никос Анастасиадис.

Втора по вот е лявата Прогресивна партия на работещите хора (АКЕЛ) с 26,6%. След нея се нарежда Демократическата партия с 10,85%, а социалистите получават 8%. Кипър изпраща шестима евродепутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай