Европа унифицира системата за отбрана

Европа унифицира системата за отбрана | StandartNews.com

Участниците в срещата на върха на ЕС решиха да създадат европейска система за сътрудничество в отбраната за по-ефективно разработване и използване на военна техника,съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Лидерите подкрепиха решението за създаване на европейска система на сътрудничество в областта на отбраната. През следващите три месеца страните членки ще изготвят критериите и задълженията и ще предложат конкретни проекти за разработването и производството (на отбранителна техника)", каза Туск.

Става дума за радикална промяна на системата на военни покупки и въоръжаване на европейските армии. Страните от ЕС смятат да съкратят броя на моделите еднотипна военна техника от различни производители и да обединят ресурсите си за разработване на нови оръжейни системи. По този начин Брюксел се опитва да въведе нормите на единния европейски пазар в отбранителната индустрия, където в момента страните от ЕС работят само на национално равнище, отбелязва ТАСС.

"ЕС изразходва за отбрана два пъти по-малко от САЩ, но ефективността на тези разходи е 15 процента от американските. В ЕС имаме 17 вида танкове. В САЩ е само един", посочи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай