Европа на протест срещу TTIP

Европа на протест срещу TTIP | StandartNews.com

Десетки хиляди европейци протестираха снощи срещу Трансатлантическия пакт за свободна търговия. Протестът срещу пакта, известен със съкращението „TTIP", бе свикан в навечерието на поредния, девети кръг от преговорите между американски и европейски представители, който е насрочен за понеделник в Ню Йорк, предаде БНР.

Демонстрации се състояха снощи в Брюксел, Мадрид, Хелзинки, Варшава и Прага, но най-много хора излязоха по улиците в Германия. Според „Дойче Веле" противниците на пакта са провели над двеста демонстрации в страната само вчера. Хиляди са се стекли в Мюнхен, Щутгарт, Франкфурт и Берлин. Че германците са основните противници на плана на американското правителство и Европейската комисия показва фактът, че са събрали над половината от събраните до този момент милион и седемстотин хиляди подписа. "Има много голям риск: ТПТИ ще ограничи демократичните ни права. В бъдеще големите корпорации ще имат още по-голямо влияние върху законодателните процеси", казва Тило Боне от "Фуудуоч" - неправителствена организация, която следи дейността на хранителната промишленост.

Основните опасения, свързани с TTIP, са, че с унифицирането на стандартите от двете страни на Атлантика ще доведе до наплив на генно-модифицирани храни в европейските магазини и ще предизвика влошаване на условията за труд в Европа - негативни последици, които правителствата на засегнатите държави няма да могат да възпрепятстват, тъй като ще бъдат подчинени на наднационални трибунали. В интернет се събират множество подписки срещу споразумението, като най-голямата вече наброява 1,698,481 души.

Привържениците на Трансатлантическия пакт твърдят, че от него ще се облагодетелстват не само многонационалните компании, но и обикновените граждани, защото либерализацията ще донесе ежегодни ползи от над сто милиарда евро за Евросъюза. Българските власти също горещо подкрепят споразумението. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай