Чип пречи на Меркел да звъни на министри

Чип пречи на Меркел да звъни на министри | StandartNews.com

Устройство в телефона на германския канцлер я пази от подслушване

Германският канцлер Ангела Меркел не може да звъни на министрите си заради антишпионския чип в своя нов мобилен телефон, съобщава в. "Билд".

Когато Меркел се опита да се свърже с министър по криптирания уред, обикновено получава съобщение "Няма връзка с този номер", пише изданието. Причина за това е инсталирането в телефона й на специален чип, който криптира връзката и по този начин предотвратява опитите за подслушване. Но такъв чип следва да има и в телефона на другия абонат. В противен случай връзката е невъзможна. Канцлерът получи новия си телефон, марка "Блекбъри", в края на юни. Крипточипът е разработен от компания Secusmart и струва 2500 евро.

До решението да се постави такова устройство в смартфона на Меркел се стигна миналата година, след като стана ясно, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е шпионирала комуникациите на най-високо държавно ниво в много страни по света. Един от засегнатите световни лидери бе именно германският канцлер.

Министрите в правителството на Меркел засега разполагат само с обикновени телефони, което прави връзката с криптирания уред на канцлерката невъзможна, обяснява "Билд". Единственият член на германския кабинет, който също има криптиран мобилен телефон, е вицеканцлерът Зигмар Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай