Без санкции за въздушното пространство

Без санкции за въздушното пространство | StandartNews.com

Брюксел прекрати процедурата за неизпълнение на задължения срещу функционалния блок DANUBE FAB

Функционалният блок пази околната среда и повишава ефективността в управление на полетите

Европейската комисия приключи без санкции за България и Румъния откритата срещу двете страни процедура през юли миналата година.

Тогава двете страни получиха писма с официално уведомление във връзка с процедура по неизпълнение на разпоредби от законодателството за Единно европейско небе. И по-специално внедряването на функционалните блокове от въздушно пространство. Отговорът на DANUBE FAB бе изпратен през м. ноември 2014 г. В него на Европейската комисия бе представена актуална информация за функционалния блок, неговите цели, подробни планове за внедряване на редица инициативи с най-висок приоритет, както и някои механизми за мониторинг на внедряването от страна на Комисията. Обстоятелството, че съображенията на DANUBE FAB са приети, показва, че Комисията отчита значителните ползи, които функционалният блок предоставя на ползвателите на въздушното пространство и ангажимента му да изпълнява поетите задачи.

След установяването си през 2012 г. DANUBE FAB работи усилено по изпълнението на редица важни проекти. Сред тях е внедряването за първи път в Европа на два трансгранични сектора. Както и първата проведена в рамките на функционален блок въздушно пространство съвместна обществена поръчка за закупуване на комуникационна система. В рамките на DANUBE FAB е приключила също така първата фаза от програмата за въвеждане на въздушно пространство със свободно планиране (Free Route). DANUBE FAB участва и в широк кръг регионални и инициативи за сътрудничество между функционалните блокове. Функционалният блок ще продължи наред с други инициативи да работи в тази посока и в бъдеще, чрез планираното разширяване на въздушното пространство със свободно планиране и съвместното внедряване на услугата за обмен на данни въздух - земя (Data Link Services).

DANUBE FAB предоставя ползи на ползвателите на въздушното пространство, като оптимизира трасовата мрежа и допринася за изпълнението на общоевропейските цели за опазването на околната среда и повишаване на разходната ефективност. Съвместните обществени поръчки показват сериозна политическа подкрепа за функционалния блок по отношение на намаляването на разходите, а оптимизираното аеронавигационно обслужване и регионалните споразумения демонстрират постоянния фокус на функционалния блок върху сътрудничеството и координираните действия на европейско ниво.

DANUBE FAB има амбиции за развитие чрез реализиране на бъдещи проекти, както и да подобрява сътрудничеството с други функционални блокове. Предстои DANUBE FAB да бъде домакин на втори семинар за сътрудничество между деветте функционални блока в Европа, на 14 - 15 октомври 2015 г. в Букурещ. Отчитайки прекратяването на процедурата за неизпълнение, Република България и Румъния ще продължат тясното си сътрудничество в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай