Австрийски бизнесмен в схема за източване на 330 милиона долара

Австрийски бизнесмен в схема за източване на 330 милиона долара | StandartNews.com

Австрийският бизнесмен Барак Алон се е представял пред чиновници от Европейската комисия като защитник на интересите на КТБ, пише агенция ПИК.

Името му участва в редица скандали в Чехия и Унгария. През далечната 1999 г. в Чехия гръмва финансов скандал с най-голямата банка в страната „Комерчни Банк" като в резултат предстоящата й приватизация е отменена.

Като причина за това се посочва схема с акредитиви, чрез които от банката са източени над 330 млн. долара.

В скандала е намесена фирмата „BCL Trading" на виенския бизнесмен от израелски произход Барак Алон, посочва ПИК.

Бизнесменът обяснява на банката, че компанията му ще купува огромни количества селскостопанска продукция от фирмата „Stone & Roll" (собственост на хърватина Звонко Стоевич), която пък ще ги изкупува на едро от селски кооперативи в Русия и Украйна.

Всички акредитиви били с отложено плащане със срок от 180 до 360 дни след „износа" на огромните количества селскостопанска продукция от Русия.

След което обаче други банки предявяват на „Комерчни Банк" искане за изплащане на акредитивите. Следва скандали и обвинения срещу 9-членния съвет на директорите на банката, пише агенцията.

"Недоумяваме как разследван австриец може да бъде свързан с финансовата институция на уважаван банкер като Цветан Василев", коментираха банкери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай