Наш гений смая Америка

Наш гений смая Америка | StandartNews.com

Наш гений смая американците. 18-годишният българин от САЩ Стефан Стойков е приет във всичките 8 най-престижни университета от Бръшляновата лига. Отговор "да" младежът е получил и от 10-те водещи колежа в страната. Това съобщи онлайн изданието "Индистар". Всички университети предлагат на българина пълна стипендия. Няколко от колежите дори му плащат да им гостува през април, за да се запознае на място с програмите и условията им, за да ги избере.

Стефан се мести със семейството си в САЩ, когато е на 8 години. Родителите му печелят зелена карта и заминават при лелята и чичото на Стефан, които вече са там. Те заживяват в Индианополис, без да знаят и дума на английски. В България майка му е работела като товарачка в мина за желязна руда, а баща му бил военен. Живеят заедно със семейството на чичото - шест души в двустаен апартамент.

Предизвикателствата за Стефан започват още в началното училище, когато той не разбира нищо от това, което говорят съучениците и учителите му. Десет години по-късно обаче той завършва като отличник на випуска с впечатляващ резултат от 2400 точки на тестовете SAT. Това му отваря вратите на най-престижните университети. Самият той споделя, че първоначално се е надявал да бъде приет в поне един от тях, а в момента има шанс да учи в който пожелае.

Още когато бил в трети клас, учителите на Стефан забелязали, че той решава задачите си по математика с невероятна бързина и е далеч пред съучениците си. В пети клас момчето вече няма никакви проблеми с английския, а когато влиза в гимназията, вече посещава курсове за надарени и за студенти от бакалавърска степен."Той самият не осъзнава колко е изпреварил връстниците си", коментират учителите му. Още на крехка възраст Стефан развива впечатляващи проекти. С един от тях той печели награда на олимпиада на тема "Социоикономическите фактори, довели до съпротивата срещу движението за човешки права в САЩ". Друг от докладите му е посветен на проучване дали политиката на Тодор Живков е навредила или помогнала на България, като той стига до извода, че Живков е поддържал икономическа стабилност за сметка на потъпкването на човешките права.

Стефан споделя, че обича да прогнозира тенденцията в стойността на акциите, но само виртуално - "ако го направя наистина, ще ми трябват 1000 долара, а мама не би ми позволила да рискувам такава сума, защото са много пари". Докато реши къде да учи, той прекара време с майка си, която чисти домове и до ден днешен и едва говори английски. Младежът казва, че иска да й се отплати, затова сега той и брат му й помагат с чистенето, за да могат да прекарат поне няколко часа заедно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай