Наш дипломат с най-високото отличие на Италия

Наш дипломат с най-високото отличие на Италия  | StandartNews.com

На 26 май 2016 г. в Постоянното представителство на Италия към ООН в Ню Йорк беше проведена официална церемония, по време на която посланик Стефан Тафров, постоянен представител на България към ООН, беше удостоен с високото държавно отличие на Италия - Орден "Звездата на Италия" степен "офицер" (Cavaliere Ufficiale dell'Ordine della Stella d'Italia). То е присъдено за големите му заслуги за развитието на двустранните отношения и приятелството между България и Италия, информират още от пресцентъра на МВнР.

Отбелязано беше, че със степен "офицер" се удостояват само най-изявени личности с изключителни заслуги към италианската държава. Орденът се връчва по предложение на Министерството на външните работи на Италия и с Указ на Президента на италианската република. В съответствие с чл. 52 от Закона за дипломатическата служба министърът на външните работи на България г-н Даниел Митов е дал предварително съгласие посланик Тафров да получи отличието.

Орденът беше връчен на посланик Стефан Тафров от министъра на външните работи на Италия г-н Паоло Джентилони, който е на посещение в Ню Йорк. Постоянният представител на Италия към ООН посланик Себастиано Карди представи посланик Тафров и дългогодишната му дейност за популяризиране на италианския език и култура, като изтъкна също големия принос на посланик Тафров за развитието на двустранните отношения между България и Италия и за укрепването на приятелството между двете страни.

На официалната церемония присъстваха също Княгиня Мария Луиза и съпругът й г-н Б. Хробок, както и дипломати от мисиите на България и Италия в Ню Йорк.

"Посветих отличието на паметта на Умберто Еко. Признавам си, бях много развълнуван, обичам Италия! Amo l'Italia e la lingua italiana!", написа на страницата си във Facebook Тафров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай