Момче от Видин превзема Лос Анджелис

Момче от Видин превзема Лос Анджелис | StandartNews.com

Младежът ще учи режисура близо до Меката на киното

Младеж от Видин пребори жестока конкуренция и вече е студент в престижния Южнокалифорнийски университет в Лос Анджелис. Кенан Тахирович, който е черногорец, но почти от раждането си живее у нас, ще учи филмова и телевизионна режисура близо до Меката на киното Холивуд. Успехът на възпитаника на Езиковата гимназия във Видин е огромен, тъй като за специалността са кандидатствали 7000 души от целия свят. Приети са 120, 26% от които са чужденци. Един от тях е Кенан.

Той е черногорец по националност, но е израсъл във Видин. Дошъл в града като бебе на 6 месеца заедно с родителите си, които бягали от войната в бивша Югославия. Тогава България им се сторила най-сигурна, а във Видин попаднали случайно. Започнали бизнес със закуски, който днес е успешен. Видинчани харесват техните закуски, предлагани в заведението "Монтенегро" почти в центъра на града.
Всяко лято се връщаме в града на родителите ми Беране, разказва Кенан.

Говорим еднакво добре и сръбски, и български

Аз и брат ми Амър, който сега завършва Нов български университет, си общуваме на български, родителите ми си говорят и на двата езика, обяснява ситуацията в семейството Кенан.
По-малкият син от мълък имал мечти да се занимава с кино, разказват родителите му. Те никога не са го отказвали от тях, напротив - поощрявали го. Страхували се повече от това какво ще правят, ако не го приемат, отколкото сега, когато му предстои да замине толкова далече от тях, за да учи.
Кенан започнал кандидатстването си във вуз преди година, само месец след като започнал 12-ти клас в езиковата гимназия. Избрал си 4 престижни университета в САЩ и сам подготвил портфолиото си. Не търсил помощ от никого. Кандидатстването е много сложно, искат се много документи, споделя той. Нямало значение дали са написани на български, или на английски. Той завършва гимназията с английски език и затова избрал този език. Едни от документите пратил по пощата, други - по интернет. Сред тях са, освен подробните биографични данни и снимки и множество есета, теми за сценарии и дори късометражен филм. Неговият се казва "Ескапизъм" /Бягство от реалността/ и е с времетраене от 5 минути. Главният му герой е художник, който има своя представа за света, която е далеч от реалността. Иска да я наложи в живота си, но това се оказва невъзможно. Той ще трябва да свиква с обстоятелствата такива, каквито са, е внушението на автора на филма. Филмът му е психотрилър - мистерия.
Кенан признава, че от дете е запален по киното. И винаги съм искал

не просто да гледам филми, а да участвам в правенето им

да съм част от тази индустрия. Любимите си ленти гледа по няколко пъти. От българските сред тях са "С деца на море" на режисьора Димитър Петров по сценарий на Братя Мормареви, "Време разделно" на Людмил Стайков. От чуждите продукции се увлича по филмите на Кристофър Нолан, Клинт Истууд, Дарън Аронофски, Скорсезе, Джеймс Камерън. Кенан вече е влязъл в театралния свят чрез младежката театрална студия на гимназията, ръководена от Ирина Флорова - Капелова, директор на видинския драматичен театър. Играе в "Клуб закуска" и понеже се увлича и по фотографията, прави снимки за афишите на ученическите постановки. Веднага забелязах Кенан, имаше свое виждане за сюжета, открояваше най-характерните черти на героя си, играеше с въображение, казва Капелова.
И бъдещият кинорежисьор се описва като нестандартна личност. Не обича много шум за себе си, обича да се уединява и да размишлява. Не се хвърля в дълбоката вода, ако не е сигурен, че ще изплува. Неговата философия е, че филмите трябва да отразяват реалните проблеми. Когато филмът завършва с добър край, зрителите бързо го забравят. Но и остават с впечатлението, че така е в живота. Да, но не е така, оспорва тази гледна точка Кенан. Когато филмът завърши трагично, зрителите си задават въпроси, търсят отговори и поука.
Кенан иска да прави такива филми. Има още идеи и теми за сценарии, които впечатлили журито.

Един професор от университета го харесал

и лично му се обадил, за да му каже, че е приет за студент при тях. Споделил, че чака с нетърпение да се запознае с него.
Кенан заминава на 10 август, тъй като учебната година в университета започва на 22 август. Ще прекара няколко дни при техен познат, след което ще се настани в общежитието. Ще прелети океана сам, родителите му няма да го придружат.
Кенан имал късмет и с таксата за вуза. Тя е 49 000 долара за една година. Но от 2014 година една американска фондация осигурява първата част от таксата на 15 студенти. Кенан попаднал и в този списък. Това е за първия семестър. Но ако отговори на критериите, през втория може да си осигури стипендия, която да покрие и следващата такса. Иначе семейството му не може да му осигури тези средства. На мен ми стига, че ми вярват и ме подкрепят, казва за родителите си бъдещият студент в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай