Българин към член на ЕК: Ще ви избия като пилци

Българин към член на ЕК: Ще ви избия като пилци | StandartNews.com

Българин, живеещ в град Холтън, САЩ, е обвинен от щатски съд в отправяне на заплахи срещу служители на Европейската комисия, информира Maine Sun Journal.

Става дума за 38-годишният Душко Венелинов Вълчев, който в понеделник бе изправен пред съда в Портланд, щата Мейн.

„Ще ви избия като пилци", написал Вълчев, според обвинението, в писмо до български икономист, който работи в администрацията на ЕК в Брюксел.

Разследването на заплашителните имейли е започнало на 5 февруари, след като жертвата и още няколко служители на ЕК са получили съобщенията. ФБР проследило имейлите и стигнало до Вълчев. Той използвал, с разрешение, безжичния интернет на съседа си.

Вълчев създал имейлите, които били написани на български език с големи букви. Те били преведени на английски за ФБР, от човек, който работи за Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в България. Вълчев изисквал работни места за други българи в Европа.

"Искам вие (включително жертвата) да направите пълен списък с българите, които живеят в Португалия и Англия. Искам вие (включително жертвата) да назначите колкото се може повече българи и да ги изтеглите от тези две държави. Ще умрете, ако не го направите. Давам ви две седмици, ще ви прережа гърлата, ще ви обеся както направих в Париж", се казва в заплахата.

Следователите все още не са изяснили защо е спомената френската столица.

Българинът е арестуван в неделя, след като властите са разбрали, че възнамерява да лети до България в понеделник.

Вълчев може да бъде осъден на 5 години затвор и глоба от 250 000 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай