Хиляда европейци изчезнали в Непал

Хиляда европейци изчезнали в Непал | StandartNews.com

Потвърдена е смъртта на 12 граждани на страни от ЕС, а 1000 са в неизвестност близо седмица след опустошителното земетресение. Това съобщи посланичката на ЕС в Непал Ренсе Теринк, цитирана от Ройтерс.

"Не знаем къде са, нито къде биха могли да бъдат", уточни тя пред журналисти в Катманду. Повечето от изчезналите европейци са туристи, пътували в местностите Лангтанг и Лукла. Лангтанг е популярно място за трекинг северно от Катманду, а Лукла е начална точка за алпинистите, тръгващи на деветдневен поход към базовия лагер под Еверест.

Френският външен министър Лоран Фабиюс съобщи, че Париж не е успял да установи връзка със 159 французи в Непал, които все още са издирвани шест дни след катастрофалното земетресение, отнело по последни данни живота на над 6200 души. Франция изпрати вчера товарен самолет с 40 тона помощи за Катманду, съобщи Фабиюс.

Сградите в няколко града и села близо до епицентъра на земетресението са почти изцяло срутени, заявиха от Червения кръст. В четвъртък спасителните екипи успяха да извадят изпод руините в столицата Катманду жена, оцеляла пет дни след труса. Състоянието на Кришна Деви Кадха, която била камериерка в местен хостел, е сериозно, обявиха лекарите.
Правителството на Непал обеща да задели по 1000 щатски долара за семействата на загиналите, както и по 400 за прехрана. За възстановяване на разрушените домове се полагат по 250 долара.

Поне 2 млрд. долара ще са необходими на Непал, за да започне възстановяването на страната след земетресението, съобщи финансовият министър Рам Шаран Махат. В сумата, която все още е само прогнозна, са предвидени средства за възстановяването на жилищни домове, болници, административни сгради и исторически паметници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай