Желязната лейди на САЩ

Желязната лейди на САЩ | StandartNews.com

Хилари Клинтън тръгва от миячка в ресторант и стига до кандидат за президент

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън умее интелигентно да се шегува. През далечната 1992 г., когато се бореше да стане президент на САЩ, веднъж каза пред избирателите: "Аз ви предлагам двама президенти на цената на един." Ето че след 23 години шегата на Бил Клинтън май може да се окаже истина. Съпругата му Хилари Клинтън, която обяви кандидатурата си за президент от Демократическата партия, има голям шанс да спечели изборите на 8 ноември 2016 г. и да влезе в Белия дом като следващия президент на САЩ. Ако това стане, 67-годишната Хилари ще бъде първата жена на този пост.
Хилари Клинтън е най-популярният от потенциалните кандидати за държавен глава на Демократите, които и да бъдат те, смятат експерти. На това мнение са и мнозинството американци, които от сега я подкрепят. Според проучване на Си Ен Ен и социологическия институт "О Ар Си интернешънъл" 53% от анкетираните американци имат положително мнение за нея, а противоположна оценка са дали 44%. Така тя засега

изглежда непобедима в Демократическата партия

Окончателният й успех обаче не й е в кърпа вързан. Предстоят й много битки по пътя към вота на 8 ноември.
Хилари буди възхищение сред голяма част от американците. Докато у нас често казваме за някоя издигнала се до върховете на властта личност, че е роден за политик, американците смятат, че политиците не се раждат, а се създават и изграждат. И биографията на Хилари е красноречив пример за това. В нея се вписват позициите на първа дама на САЩ и две години сенатор от щата Ню Йорк. Връх на кариерата й досега е длъжността държавен секретар на САЩ, която й дава възможност да придобие голям държавнически опит и да опознае в детайли външната политика. През последните години Хилари Клинтън неизменно заема второ място в класациите на сп. "Форбс" и неслучайно я наричат американската Желязна лейди заради личните и професионалните й качества, както и заради хъса, с който преследва целите си.
Освен че е изключително компетентна и популярна като политик, тя е известна и с острия си език. Както казва съпругът, Хилари понякога употребява "непарламентарни изрази". Хилари Даян Родам е родена на 26 октомври 1947 г. в предградието на Чикаго Парк Ридж в семейство от средната класа. Тя споделя, че обожава майка си Дороти, която е дъщеря на пожарникар. От баща си Хю Родам, от уелски произход, който според нея е "твърда глава", наследява трудолюбието. На 13 години работи като миячка на съдове в ресторант, за да финансира учението си. От малка се отличава с голяма интелигентност. През 1965 г. е приета в колежа Уесли, недалеч от Харвард, и го завършва като бакалавър. През 1969 г. постъпва в юридическия факултет на престижния Йейлски университет и излиза от там като доктор на юридическите науки. Там

се запознава и залюбва

с бъдещия си съпруг Бил Клинтън. Също тогава политиката започва да я привлича и тя активно участва в студентски протести и други дейности. След Йейл работи за кратко време във Вашингтон като юрист в комисията, разследваща аферата "Уотъргейт". През 1974 г. заминава за Арканзас при Бил Клинтън и се женят на следващата година. Там Хилари става член на колегията на голяма адвокатска кантора. През 1978 г. Бил Клинтън е избран за губернатор на Арканзас.
След победата на Бил Клинтън в президентските избори през 1992 г. съпругата му става първа дама на САЩ. За разлика от предшественичките си Хилари започва да играе политическа роля в Белия дом, където има кабинет в Западното му крило. Занимава се със здравеопазването и проблемите на жените.
В Белия дом тя преживява може би най-трудния момент в личния си живот, като се сблъсква с унижението заради

аферата на Бил с Моника Люински

през 1998 г. Хилари дори споделя публично какво е изпитвала спрямо съпруга си след скандала, как се изкушавала да се разведе, как двамата с Бил ходили на терапия за спасяване на брака си. Но именно тогава нейният стоицизъм и достойно поведение бе високо оценен от американците и рейтингът й скочи рекордно до 67%. Тя вътрешно не оправдава прегрешението на съпруга си, но преглъща обидата, запазва семейството и обвинява политическите противници на президента, че са му спретнали капан. Сега съпругът й Бил Клинтън несъмнено ще има роля в кампанията й за спечелване на президентската номинация на Демократическата партия. 68-годишният Бил Клинтън има широка мрежа от връзки. Вероятно той ще бъде полезен зад кулисите на кампанията с отличните си контакти с много богати дарители и високопоставени личности от Демократическата партия. А за кампанията на Хилари са нужни 2,5 милиарда долара, казват нейните съветници. Ако те бъдат събрани, това ще бъде най-скъпата президентска кампания в историята на САЩ. Обявявайки кандидатурата си за Белия дом, Хилари Клинтън се изказа за по-голяма социална справедливост. Тя критикува огромното неравенство в доходите между мениджърите и работниците. През последните 50 години ножицата се е отворила от няколкодесетки до няколкостотин пъти, посочи Хилари. "Обикновените американци се нуждаят от човек, който да отстоява правата им. Аз искам да бъда този човек", подчерта тя във видеообръщението си към избирателите. За разлика от предишния й опит през 2008 г. да влезе в Белия дом, когато кампанията й бе много строга и официално организирана, сега Хилари смени тактиката и потърси прекия контакт с избирателите. На първата си предизборна обиколка тя тръгна не със самолет, а с микробус "Скуби", наречен по името на кучето анимационен герой Скуби Ду. Хилари обича да пътува. Като държавен секретар на САЩ тя постави своеобразен рекорд сред заемалите поста държавен секретар нейни предшественици. Летяла е общо над 1 350 000 км и е посетила 102 държави. Медиите изчислиха, че е прекарала на път почти една година. През 2012 г. тя дойде и в България.

Мнозинството американци оценяват високо Хилари Клинтън. Враговете й, главно от средите на републиканците, я описват като лицемерна и коварна и личност, която не умее да обединява.
Хилари понася тежко загубата си от Барак Обама в битката за Белия дом през 2008 г., но запази добри отношения с него и той изненадващо я назначи за държавен секретар, който пост тя заемаше по време на първия президентски мандат на Барак Обама. Сега Обама й даде рамо и каза, че тя ще бъде отличен президент. Разбира се, до изборите за президент на САЩ на 8 ноември 2016 г. има много време и много неща могат да се случат. Но така или иначе Хилари Клинтън е много силен кандидат за Белия дом, какъвто и противник от Републиканската партия да се яви срещу нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай