САЩ изпратиха два раптъра в Румъния

САЩ изпратиха два раптъра в Румъния | StandartNews.com

Американските военновъздушни сили изпратиха два изтребителя F-22 Raptor в Румъния като демонстрация на сила, за да възпрат намесата на Русия в Украйна, съобщи АП. Раптърите кацнали във военновъздушната база "Михаил Когълничану", близо до черноморското пристанище Констанца в югоизточната част на северната ни съседка.

В изявление на американските ВВС се уточнява, че машините притежават усъвършенствани сензори, които позволяват на пилота да проследява, идентифицира, стреля и убива заплахи въздух-въздух, преди да бъде засечен. Те имат и значителни способности да атакуват наземни цели.

Посланикът на САЩ в Румъния Ханс Клем изтъкнал, че двете страни се стремят да подобрят "отбраната на Европа, отбраната на НАТО и да подобрят сигурността на Югоизточна Европа... в резултат на агресията от страна на Русия, която донесе толкова нестабилност в тази част на света през последните две-три години".

Изтребителите пристигнали от Великобритания. Те са част от операция "Атлантическа решителност", която е ангажимент на САЩ към колективната сигурност на НАТО и стабилността в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай