Магазини за марихуана обявиха "Зелен петък"

Магазини за марихуана обявиха "Зелен петък" | StandartNews.com

Магазините, които продават легална марихуана в Колорадо, обявиха "Зелен петък" по подобие на разпродажбите в цял САЩ, съобщи "Блумбърг".

Grass Station, магазин в Денвър, който продава марихуана, шоколади и дори балсами, иска да постигне търговските успехи на големите вериги, като преименува "Черния петък" на "Зелен петък". "Очакванията ни са големи", коментира собственикът Райън Фокс. "Сега вече хората имат законово право да подаряват марихуана, в миналото никога не сме си представяли, че това ще е възможно", добавя той. Магазинът му отвори точно в 8 сутринта на 28 ноември, а клиентите вече чакаха да опитат празничните специалитети. Шестнадесет от тях ще получат по унция трева за по 50 долара, като обикновено цената е 5 пъти по-висока. Готови цигари се продават за по $1.

300-те легални магазина за марихуана в Колорадо обаче се изправят пред значителни проблеми при даването на намаления. Търговската им дейност е подложена на над 500 страници регулации и множество ограничения. Възможно е дори федералното правителство да реши, че намаленията са незаконни. Рекламата, билбордовете и пускането на клипове в медиите, които рекламират марихуана, са забранени. Именно поради това мнозина продавачи се боят да организират намаления. "Не мислим толкова за празниците, колкото за съобразяването с регулациите", казва Майк Елиът, изпълнителен директор на Marijuana Industry Group.

Колорадо разреши употребата на марихуана за медицински цели през 2000 г., а от началото на 2014 г. коноп и деривати се продават свободно. Днес пазарът на легална трева в САЩ е на стойност 2,3 млрд. долара, но според анализи до 2018 г. ще достигне 10 млрд. Само в Колорадо през годината са продадени марихуана и деривати за 207 млн. долара, а щатската администрация е събрала 52,5 мн. от данъци и такси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай