Кой колко печели от Световното по футбол

Кой колко печели от Световното по футбол | StandartNews.com

21-то Световно първенство по футбол започна в Москва в четвъртък, като милиарди хора се очаква да гледат футболните суперзвезди да играят за националната чест в най-престижния турнир в света, пише CNBC, цитирана от investor.bg.

Световното е най-доходоносното и скъпо футболно събитие, защото хората, които плащат за турнира, не са непременно тези, които извличат печалба от него. Световната футболна централа FIFA набира приходи за милиарди долари на всеки четири години от Световната купа, докато страните, които домакинстват футболното събитие, плащат сметка от 10 млрд. долара или повече.

Турнирът през 2018 г. се провежда в 11 руски града и е във формат от 32 отбора. Победителят ще бъде коронясан на 15 юли.

Строителството и подготовката за събитието са стрували на Русия 11,8 млрд. долара, сочат изчисления на американското издание USA Today. Над 70% от разходите са били покрити с държавни средства.
Отборите ще спечелят дял от общия награден фонд от 400 млн. долара – от 8 млн. долара за всеки отбор участник до 38 млн. долара за победителя.

Банки като UBS и Goldman Sachs създадоха алгоритми, за да прогнозират победителя, като първата избра Германия, а втората – Бразилия. Двата отбора се срещнаха за последен път на полуфинала на Световното първенство през 2014 г., когато Германия разби Бразилия със 7:1.

Какви за разходите на страната домакин?

Отборът на страната домакин се класира автоматично за турнира, но този статут идва с тежка цена за икономиката й.

FIFA изисква кандидатурите за домакинство на Световната купа да включват големи данъчни облекчения за асоциацията. Германия предложи на футболната централа данъчни облекчения на стойност 272 млн. долара, когато прие Световното първенство през 2006 г., а Южна Африка и Бразилия последваха примера й съответно през 2010 и 2014 г.

Споразумението установи освободени от данъци зони за местата, в които се провеждаше Световното първенство, като корпоративните партньори на FIFA бяха освободени от налози върху доходите и продажбите.

Бразилия вложи 15 млрд. долара в изграждането на стадиони и транспорт наред с друга инфраструктура за Световното първенство през 2014 г. Най-скъпият стадион – Mane Garrincha Stadium, струваше 550 млн. долара и беше използван само за няколко събития в месеците след турнира. Сега той е превърнат в паркинг за автобуси.
Макар че не е вложила 51 млрд. долара, колкото инвестира в Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., разходите на Русия продължават да растат, като наближават 12 млрд. долара.

Официални представители в страната твърдят, че Световното първенство ще добави между 26 и 31 млрд. долара към националната икономика. Аркадий Дворкович, бивш вицепремиер, заяви, че подготовката вече е добавила около 14 млрд. долара към БВП, равносилни на 1 процентен пункт, както и около 220 хил. работни места.

Ето кой действително печели пари

FIFA постигна приходи от 4,8 млрд. долара от Световното първенство през 2014 г., като извлече печалба от 2,6 млрд. долара. Приходите от телевизионни права надхвърлиха 2,43 млрд. долара, а от спонсорски договори и продажба на билети – съответно 1,6 млрд. долара и 527 млн. долара.

Очаква се Световната купа през 2018 г. да донесе на FIFA приходи от 6 млрд. долара, повишение с 25% спрямо 2014 г. С очакваните 3,2 млрд. души, които ще гледат турнира, приходите от телевизионни права могат да достигнат 3 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай