Принц Албер II: Искам да карам ски в Банско

Принц Албер II:  Искам да карам  ски в Банско | StandartNews.com

Принц Албер II присъства в Рио де Жанейро на награждаването на журналистите, които са отразявали 10 и повече олимпийски игри. Самият той получи реплика от факела, с който бе запален огънят на "Маракана", защото имал 21 участия, като член на МОК (16) и състезател по бобслей (5). Принцът е основател и президент на федерацията по този спорт на Монако. По майчина линия е свързан с двама големи американски спортисти. Бащата на Грейс Кели Джон има три златни медала в гребането от игрите в Антверп (1920) и Париж (1924). Вуйчо му Джон-младши стига до бронз в Мелбърн (1954).
Преди церемонията, която се състоя в къщата на Токио за олимпиадата 2020 г, Албер отдели време за да отговори на въпросите на пратеника на "Стандарт".

- Ваше величество, доволен ли сте от старта на Олимпиадата в Рио де Жанейро?
- В общи линии, да. Наистина в самото начало имаше някои трудности, свързани най-вече с инфраструктурата. Те обаче бяха бързо отстранени и нещата тръгнаха в желаната посока. Знаете, че всяко начало е трудно, особено на такъв голям форум, но състезанията протичат на високо равнище.
- Още в първите дни на Игрите сме свидетели на няколко големи изненади и то в различни видове спорт.
- Това е нормално. Конкуренцията в спорта става все по-силна, а тук в Рио е съсредоточен световният елит. Най-много досега са изненадите в тениса. Видях голям шампион като Новак Джокович да напуска корта със сълзи на очи. Сестрите Серина и Винъс Уилямс също си тръгнаха неочаквано бързо от турнира при женските двойки, но спортът е толкова интересен именно заради изненадите.
- Страх ли Ви е от вируса Зика, за който толкова много се говори и вземате ли специални мерки срещу комарите при престоя си в Бразилия?
- Ето, отново стигаме до една тема, която беше силно преекспонирана, особено в дните преди началото на Олимпийските игри. Да, вирусът Зика е нещо обезпокоително в глобален план, но се взимат необходимите мерки. Виждате че домакините обработват ежедневно с препарати Рио, раздадоха и репеленти на всички участници. Лично аз

не се притеснявам за себе си от комарите

Взимам съответните превантивни мерки, като всични останали.
- От доста време не сте идвали в България. Имате ли желание да посетите страната ни?
- С огромно удоволствие бих дошъл отново в България. София много ми хареса. Изключително съжалявам, че през 2012 г, когато фондацията ми направи състезание на Банско трябваше да откажа в последния момент заради неотложен ангажимент. След това разбрах, че всички участвали са били възхитени от условията в курорта. Разгледах доста снимки и видеа, които моите приятели бяха направили. Хареса ми. С удоволствие бих дошъл да карам ски в Банско. Знам, че в този нов, но много прогресиращ курорт имаше и стартове за световната купа, които гледах по телевизията.
- В началото на февруари 2017 г. Банско ще е домакин за първи път на стартове и от световната купа по сноуборд. Няма ли да намерите време да ги посетите?
- Ако получа покана и нямам нищо важно в програмата си ще дойда.
- Кои състезания успяхте да гледате досега в Рио?
- Аз обичам да гледам спорт. Ходих вече на фехтовка, таекуондо и тенис. По принцип на всички олимпиади, на които съм присъствал не като състезател се

старая да гледам всеки един спорт

Това не успях да направя само два пъти - в Сидни, и в Атина. Опитах, но имаше прекалено дълго разстояние между обектите.
- Всички говорят за допинга и решението на МОК да не спре Русия от игрите в Рио? Какво е вашето мнение по този казус?
- Решението бе единственото възможно в този момент. Защото в противен случай можеше да се нанесат доста по-големи щети на спорта. Не смятайте, че това е последното решение, което сме взели. Сега докладите се разглеждат доста по-обстойно. Ще се направят изводите и може да се вземе и ново решение. Но МОК се постара да не накърни интересите на повече хора, отколкото трябва. Някои може би за обидени от решението, но то бе единственото възможно.
- Как върви футболният тим на "Монако", на който сте почетен президент?
- Нормално. Лошото е, че Фалкао се контузи и сега ще трябва да почива няколко седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай