Марко Косев обиден на страната ни

Марко Косев обиден на страната ни | StandartNews.com

Петкратният шампион по бойно самбо Марко Косев обяви, че е обиден на държавата и обмисля да спре да се състезава за страната ни.

Тази година през ноември България ще бъде домакин на световното по самбо.

„Първият ми треньор Досьо Досев дойде в училището, в което учех, и така ме попита дали искам да тренирам самбо, аз даже и не знаех какво е, той ми обясни, на мен ми хареса, попитах го: Ще се науча ли да бия хората? Той ми каза „Да биеш хората не знам дали ще те науча, но ще те науча да бъдеш човек".

Помни първото си състезание, от двама участници станал втори, но днес е носител на цели пет титли. С последната надминава легендата на този спорт Фьодор Емелианенко.

В България обаче не усеща какво е да си най-титулувания. Въпреки големите си постижения Марко така и не успява да се зарадва на всички титли.

След като спечели последната си титла обяви пред медиите, че е обиден на държавата. Дори обмисляше да се състезава под чужд флаг. Причината - въпреки всички медали държавата му отпуска 2000 лева за годишна подготовка.
„Където и да отида хората те гледат по друг начин, на спортистите, които са на моето ниво държавата им осигурява бъдещето, а тук... тя не може да ми осигури ежедневието, камо ли бъдещето", казва той.

Според треньорите му, въпросните 2000 лева стигат за месец... ако не се готви за състезание. Признава си, че буквално дава от джоба си, за да тренира.

„Как да го мотивираш и накараш едно дете „Стани като Марко Косев" и го гледаш Марко Косев отвън с два лева и чака на опашката за банички. Как да му кажеш гледай как тренира, да те научи на спорт?", пита Марко.

Ще се откаже ли от България? „Все още не знам дал съм си време до май месец да обмисля предложенията, които имам, но аз не виждам нищо, което да ме задържи тук, хората ме изкараха едва ли не предател, но те как ще се почувстват, ако тази година са всели 30 хиляди лева на заем, примерно говорим и свършва годината и ти трябва да ги върнеш, а не си изкарал нищо, те какво ще направят?"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай