Франция с дълбок реверанс към България

Франция с дълбок реверанс към България | StandartNews.com

Малък наглед, но всъщност много голям празник на България, в който участваха хиляди французи, почитатели на конния спорт. Така може да се определи с пълно основание Деня на шампионите, който се проведе в неделя на хиподрума Венсан в Париж, голяма част от който беше посветен именно на страната ни. И, в който посланикът ни в Париж, Ангел Чолаков, и първият секретар в търговско-икономическата служба към посолството, отговарящ за въпросите по земеделие, Веселина Евдокимова, имаха удоволствието и привилегията да обядват с министъра по екология, устойчиво развитие и енергетика, Сеголен Роаял.

Която по-паметливите си спомнят, че е бивш партньор на френския президент Франсоа Оланд, майка на четирите му деца и бе на път да стане първа дама на Франция, а някои анализатори прогнозират, че има шансове да бъде избрана за първата жена държавен глава на родината на "свобода, равенство, братство". А преди обяда посланикът и земеделският ни аташе посетиха заедно с г-жа Роаял конюшните и пистата на един от най-престижните хиподруми във Франция. Както и се запознаха отблизо с френския рисист кон, Болд Ийглъл, който се оценява на няколко милиона евро, не се продава за нищо на света и в момента е непобедим на състезанията във Франция.

И като стана дума за президент, именно така се казваше едно от най-престижните надбягвания с двуколки, теглени от френски рисисти коне, на хиподрума Венсан - "Награда на президента на републиката". Когато французите обаче оказват чест, те го правят по забележителен и запомнящ се начин. В рамките на състезателния Ден на шампионите, в който се проведаха общо 10 надбягвания, втората гонка бе кръстена Наградата на България (Prix de Bulgarie). Организаторите на събитието - френската организация за насърчаване на коневъдството и конния спорт, Льо Тро, беше поставила българския трикольор редом до френското знаме на ВИП входа на хиподрума и през целия ден важни персони преминаваха покрай двата трикольора, преди да заемат местата си на най-престижните места на трибуните.

Поводът за тези жестове бе предвидената в рамките на Деня на шампионите церемония по подписване на двустранно споразумение между Льо Тро и Националната асоциация по коневъдство (НАК), което да насърчава развъждането в България на породата френски рисист кон - една от големите гордости на Франция. Конвенцията, под която подписи сложиха президентът на Льо Тро, Доминик дю Белигие, и изпълнителният директор на НАК, Георги Йорданов, предвижда френската организация да предостави пълни права и да насърчава развъждането в България на породата френски рисит кон, включително и в голяма степен - финансово.

"Предстои ви да убедите вашите политици, че подобна инициатива е сериозен принос за икономиката ви, подпомага земеделието и разкрива нови работни места", заяви президентът на Льо Тро след подписването. И добави, че във всяка страна, в която конната индустрия е започвала да пробива в началото, е срещала трудности, до голяма степен заради неразбирането, че залаганията на конни надбягвания са нещо съвсем различно от тези във всякаква друга сфера, и в крайна сметка навсякъде се е доказало, че тази индустрия има сериозен принос за икономическото развитие и растеж. "По силата на това споразумение България получава възможността да отглежда и поддържа чистокръвна породата у нас със специален регистър (племенна книга), а така всички внесени или родени и отгледани френски рисисти коне у нас получават автоматично право да участват на големите престижни състезания за тази порода в Европа и даже отвъд Океана", заяви шефът на НАК, Георги Йорданов.

Освен това организацията Льо Тро ще отпуска субсидии на български развъдчици и собственици, решили да отглеждат и трентират френски рисисти коне, както и ще осигурява значителна част от наградния фонд за състезания с тези коне в България.

Надбягването Наградата на България, с награден фонд 52 000 евро и на дистанция 2 700 метра, стана кон Кеш Мейкър с жокей и треньор Себастиян Ерно, а посланикът ни в Париж с удоволствие прие привилегията да връчи приза на победителите. Но адреналинът и буйният нрав на коня си казаха думата и той не позволи да бъде му бъде закачена за юздечката розетка с цветовете на националния ни трикольор и дори се изправи на задни крака, което накара журналисти и публика да се отдръпнат, за да не пострадат. Но този инцидент по никакъв начин на помрачи бляскавия момент и хилядите зрители на хиподрума не спестиха бурните си овации. Които в крайна сметка бяха за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай