Левски е идеал за Ботев

Левски е идеал за Ботев | StandartNews.com

Новият член на Надзорния съвет ритал като дете във футболния клуб на народа

Роден съм и ще доживея живота си като левскар. Това пише Бранимир Ботев в поканата за 50-годишния си юбилей, в която присъства и негова шеговита биография. От няколко дни той е член на Надзорния съвет на футболен клуб "Левски" като представител на "Виваком". Като че ли съдбата си знае работата. Ботев е роден в родния град на кумира на отбора и апостол на българската свобода Васил Левски - Карлово. На всичкото отгоре улицата, на която се намира родната му къща, също се нарича "Васил Левски". Твърди, че една от първите му разходки с бебешката количка е била именно до къщата на революционера, която се намира на 300 метра от дома му. Любовта му към футболния клуб е по наследство - предадена от баща му Ботьо Ботев. Когато Ботев-старши работил в Софийската адвокатска колегия е заемал поста на адвокат на Федерацията по футбол. Тогава, през 60-те години, Ботев-младши пък става талисман на "Левски". Буквално. Тогавашният мъник пътувал с играчите по всички мачове в страната. И до днес пази грамота с облика на Апостола и албум с посвещение, подписани на 19 февруари 1961 г. от Денчо Юруков, председател на "Левски" по това време. Няколко години по-късно започва да рита с детския отбор на "Левски" при треньорите Б. Каменски и Петър Хаджийски - Дульо. Като юноша старша възраст вече гони топката в "Академик" при треньора Владо Крамаренко. Като студент във Философския факултет на Софийския университет отново е в отбора и става шеф на спорта във факултета. По това време единственият конкурент на отбора им в студентските първенства е на ВИФ (Висшето спортно училище), в който ритат професионални играчи и дори национали. Дори когато поема поста на генерален директор на МАРКОМ (Междуправителствен френско-български институт), Ботев продължава да е обвързан със спорта. По това време той кани и успява да доведе в България френския мултимилионер Бернар Тапи - тогавашния собственик на "Адидас" и "Олимпик Марсилия".

И до днес новият председател на клуба на народа рита с приятели като хоби. Внимателно обаче загрява преди това. Преди години пропуснал да направи това и в един приятелски мач "на вързано" скъсал ахилесовото сухожилие. Благодарение на професор Андрей Йотов не просто ходя сега, а и тичам и ритам, разказва Ботев. На въпроса кое е първото нещо, което ще предприеме в "Левски", отговаря, че като зодия Телец е научил, че по-правилният подход е еволюционният, а не революционният. Затова първо ще се запознае внимателно с всичко и тогава ще действа. Но съм убеден в професионализма на хората, работили досега с клуба, подчертава той. Първото нещо след като бива приет в Надзорния съвет на клуба, е да отиде до родното си Карлово. Посещава отново къщата музей на Апостола, за да остави цветя пред паметника на майката на Левски - Гина. Само не успява да запали свещ в параклиса в двора на Дякона, построен с финансовата подкрепа на отбора, заради забраната. Вместо това пали една свещ в църквата на Карлово и минава през гробището да посети гроба на баща си.

Както любовта към "Левски", така и усетът към доброто вино се предава традиционно в рода му. Бил на 16 години, когато се запалил по питието. Ключова роля за това изиграл Марк Моне, който му преподавал френска цивилизация в гимназията. Учителят му разказвал за френските вина и сирена и му подарил книга за виното в Бордо. Ботев казва, че има най-богатата библиотека на тема вино. А благодарение на личния си интерес към напитката на боговете успява съвсем научно да обори кипърските легенди, че Островът на Афродита е родината на гроздовия еликсир. "Всъщност родината е Тракия. От нашите земи са тръгнали лозата и виното из цяла Европа", категоричен е той.

Смята заедно с учените траколози от БАН да подготвят книга, която да популяризира този факт и да даде тласък за развитие на винения туризъм у нас. "Гурме туризмът е и най-краткият път да усетиш духа, културата и традициите на един народ", смята Ботев. По време на кабинета "Орешарски" той беше зам.-министър на икономиката, с ресор туризъм, като заемаше поста и по време на служебното правителство. След като Бойко Борисов направи Министерство на туризма, Бранимир Ботев стана зам.-министър в него и заемаше поста до февруари тази година.

На въпроса има ли пресечна точка между виното и футбола, отговаря утвърдително. Много големи световни спортни величия след приключване на активната си състезателна кариера решават именно това да е бизнесът, с който да продължат напред. Пример е френският футболист Ерик Кантона. Треньорът Алекс Фъргюсън пък след всеки успешен и добър мач изпитва огромно удоволствие да си отвори качествена бутилка вино на терена и да преживее най-хубавите моменти от играта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай