РЗС победи, но иска касиране на изборите в Сандански

РЗС победи, но иска касиране на изборите в Сандански | StandartNews.com

Партията подкрепя кандидата на ГЕРБ на балотажа

Партия „Ред, законност и справедливост" е първа политическа сила в местния парламент, но иска касиране на изборните резултати в община Сандански. Те са тотално фалшифицирани и подменени, защото по-малко от 10% от протоколите на СИК-овете са действителни. Всички останали книжа са тежко компрометирани и не отразяват действителния вот, заяви на протестен митинг –шествие пред сградата на общината в сряда по обяд лидерът на партията Яне Янев. Стотици се включиха в протеста, воден от РЗС. Янев остана трети в битката за кметския пост и отпадна от балотажа. Той обаче вече е общински съветник заедно с още петима съпартийци. Според него броят на отрязъците от бюлетините не отговаря на броя на бюлетините, пуснати в урните. Голяма част от протоколите са съставени постфактум и не отразяват волята на избирателите. Много от дописаните избиратели под чертата в избирателните списъци са на лица, които нямат право да гласуват.

Огромна част от недействителните бюлетини всъщност са действителни. За председатели, зам.-председатели, секретари и членове на СИК-ове умишлено са поставени неграмотни лица. В няколко секции бе допуснато да се гласува след 20:00 ч. в грубо нарушение на Изборния кодекс. Налице са избиратели, упражнили неправомерно правото си на глас повече от един път. Съществува огромно разминаване между реално подадените бюлетини и вписаните в протоколи на СИК и решенията на ОИК.

„До края на деня ще внесем искова молба с искане за касиране на вота. Очакваме процедурата да отнеме няколко месеца. Тй като след фалшифицирания първи тур ще се проведе втори тур, който ще определи кой да бъде кмет до провеждането на извънредните избори, призоваваме всички наши симпатизанти и членове да гласуват срещу Андон Тотев и за кандидата на ГЕРБ Кирил Котев", заяви Яне Янев. Каузата на РЗС за развитие на Сандански има за своя първа цел отстраняването на Андон Тотев от властта, който цели 12 години спъваше икономиката и държеше в страх гражданите. „Влиянието ми в моя роден край се увеличава. Първа политическа сила сме, благодаря на хората, които преодоляха страха от феодалния режим на Тотев. Продължаваме битката до победа. Сега победихме морално. След касирането на изборите ще победим и реално", допълни лидерът на РЗС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай