Образование според нуждите на бизнеса ще реализират ГЕРБ във Враца

Образование според нуждите на бизнеса ще реализират ГЕРБ във Враца | StandartNews.com

Образование, ориентирано към нуждите на бизнеса, изравняване на условията в детските градини и училищата в града и селата на община Враца, модерна спортна инфраструктура във всяко училище и разширяване на възможностите за висше образование в града. Това са само част от мерките, заложени в управленската програма на ГЕРБ и кандидата за кмет на общината Калин Каменов за следващите 4 години. Програмата в сектор Образование беше представена пред над 200 учители от общината в Деня на учителя, 5 октомври.

„В тази зала има хора, на които дължа много", обърна се към учителите кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца Калин Каменов. „Благодаря на всички ви от мое име и от името на хилядите ви ученици", продължи той. Калин Каменов каза пред учителите, че именно благодарение на техния труд много образовани млади врачани имат възможност да продължат образованието си и го правят в университети в цялата страна и чужбина. „За съжаление тези млади хора не се връщат тук, след като завършат, защото не могат да намерят работа и реализация. Аз се върнах и искам да помогна, за да може образованите млади врачани да остават тук и да намират работа и реализация във Враца", заяви Калин Каменов.

Основните акценти от програмата за образование на ГЕРБ представиха кандидатите за общински съветници Петя Долапчиева, Таня Георгиева, Деси Димитрова, Николай Тодоров и Снежанка Каменова. Консултативен обществен съвет към кмета на община Враца по въпросите на професионалното образование и връзката му с бизнеса предвижда програмата на ГЕРБ. Този съвет ще съдейства за диалог и сключване на договори между работодателите и директорите на професионални гимназии за обучение на работното място и въвеждане на дуалното образование в повече училища в общината. Този съвет е част от планирания Център за политики в образованието, който освен с въвеждането на дуалното образование във Враца, трябва да подпомага новозавършилите да намерят реализация в работещите компании на територията на общината. Важен акцент в Управленската програма на ГЕРБ е изравняване на материалните условия в града и малките населени места в следващите четири години. Увеличаване на издръжката за деца в детските градини с групи под 22 деца също е част от мерките. Предвижда се още цялостен ремонт и реконструкция на ОДЗ „Звънче", ОДЗ „Детски свят", ЦДГ „Европейчета" – База 2, ПМГ „Акад. Иван Ценов", изграждане на нови детски градини в Баница, Чирен и Голямо Пещене, изграждане на нова спортна зала в СОУ „Христо Ботев". Общата сума в инвестиционните програми на общината за следващите четири години за образователна инфраструктура ще е 1 600 000 лв, като ще се търси допълнително финансиране от ОП „Региони в растеж".

Сътрудничество с филиалите на висшите учебни заведения за разкриване на нови специалности във Враца и регистър на завършилите за подпомагане на кариерното развитие са друга част от мерките, относно висшето образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай