Работим София да стане Сингапур на Балканите

Работим София да стане Сингапур на Балканите | StandartNews.com

Доставчиците на големите автомобилни концерни все повече гледат към България

Целта ни е да постигнем поне двукратно увеличение на инвестициите, казва Стамен Янев

- Ще рекламираме страната ни в САЩ, Европа и Азия, ще правим центрове за обмен на информация с АСЕАН и Иран

- Имаме квалифицирани кадри, но те трябва да предадат познанията си на следващото поколение

- Събираме проекти от бизнеса и ще ги предлагаме всеки месец на посолствата

Кога чуждите вложения у нас ще достигнат предкризисните нива, към кои сектори има интерес и какви цели си е поставила Българската агенция за инвестиции, попитахме нейния изпълнителен директор Стамен Янев.

- Г-н Янев, появи се информация, че американска компания иска да прави части за самолети у нас. Може ли да разкажете нещо повече за инвестицията?

- На този етап искаме да запазим конфиденциалност и да не издаваме името на американската компания, която проучва сериозно възможността да открие производствена база в България. В нея ще се произвеждат електромеханични компоненти за големите имена в авиоиндустрията. Местните представители са уверени, че ще могат да убедят мениджмънта и тук да се направят големи производствени мощности, подобни на тези, които компанията има в Полша и Америка. Инвеститорите вече са във взаимоотношения със собственици на офис сгради в София. Трябва да отчитаме факта, че в днешно време производствените бази не са като старите с характерните комини, създаващи носталгия към миналото, а са сгради, подобни на лаборатории и офиси. На първия етап инвестицията ще бъде в размер между 5 -6 млн. лева.

- Кои са най-атрактивните сектори у нас за инвеститорите?

- Забелязва се инвестиране в производство на части за големите автомобилни концерни. Доставчиците на големите автомобилни концерни все повече гледат към Източна Европа и България. Три са основните причини - ниска данъчна ставка, сравнително ниски оперативни разходи за производството и добре квалифицирана работна сила. Заедно с насърчителните мерки все повече и повече такива доставчици се установяват и у нас. А тези, които вече са се установили, започват да се разширяват.

- Какъв размер на чуждестранните инвестиции у нас очаквате до края на годината? Отчита ли се сериозен ръст?

- За първото шестмесечие отчитаме ръст на инвестициите в двукратен размер. За първото тримесечие беше 3,4 пъти нараснал размерът на инвестициите, за първите четири месеца - 2,4 пъти. Надявам се да запазим темпото и целта ни е да постигнем поне двукратно увеличение на инвестициите. Дано в края на годината се поздравим с успех. Имаме неформално предоставено проучване на икономическия институт към БАН, който прави едно сравнително проучване по темата "Инвестиции". Може да се каже, че ние наистина се движим в едни нормални криви на приливи и отливи на инвестиции. Не може да се говори за цялостен отлив на инвестиции у нас. Интересното е, че на големите държави ще са им необходими 15 години, за да настигнат размера на инвестиции, направени преди кризата. Докато на България, според изследването, ще са й необходими само 3 години, за да достигне нивата на инвестиции, направени до началото на кризата.

- Имате ли подготвени стратегии за следващата година за реклама на България, за да бъдат привлечени повече инвестиции?

- Работим върху цялостна стратегия за привличане на инвестиции. Предстоят няколко основни мероприятия, които да рекламират страната ни като една добра инвестиционна дестинация в САЩ, Европа и Азия.

- Какво трябва да се направи, за да стане България топ дестинация за привличане на инвестиции?

- Имаме доста идеи по повод създаването на още по-добри условия за привличане на чуждестранните инвеститори. На този етап мога да кажа, че моето лично желание е София да се превърне във финансов център на Балканите. В този ред на мисли може би следва да приложим добри практики от други държави, които имат подобен тип финансови центрове, като САЩ, Англия, Сингапур. Една от идеите, която имам огромно желание да реализираме, е свързана с това да създадем различни видове финансови фондове. Малка страна като Люксембург отчита високи размери на инвестиции на база на формите на осъществяване на такъв тип финансови фондове. Акумулирането на финансовия ресурс води до възможности за реализация на различни видове инвестиции.

- Смятате ли, че у нас има достатъчно квалифицирана работна ръка?

- Постоянно твърдя това и заставам зад него. Към настоящия момент разполагаме с много добре квалифицирана работна ръка. По-скоро се питам дали в бъдеще нашата образователна система ще откликне на предизвикателствата на глобализиращата се и дигитализираща се икономика. Затова може би трябва да работим още от сега за подобряването на образователната система с цел квалифицираните ни кадри да могат да предадат познанията си на следващото поколение, а то не само да наследи тези добри практики, но и да е запознато с новите тенденции в социалната и икономическата среда. Очаквам реформите в образованието да доведат до нов добър и качествен образователен продукт, така че младите хора да намерят своята реализация в България. При дигитализирана икономика къде ще се локализираш няма значение - има значение какво знаеш и какво можеш.

- Промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, които са подготвени от Министерство на икономиката, гласят, че по-широк кръг инвестиционни проекти ще имат достъп до държавно подпомагане за обучение на персонала. Например минималният брой нови служители, с които инвеститорът може да кандидатства за държавна помощ за обучение, се занижава от сегашните 50 души на 30. Как ще коментирате тези промени?

- Ние заставаме зад тях. Аз бях в работната група, която изготви тези промени. Всъщност ние се опитваме да намерим баланса между двата основни компонента за сертифициране на проекти - обем на извършена инвестиция и открити работни места. Част от промените са подсказани от самия бизнес. Самата идея на инвестицията е да се разширява производството, което води до откриване на нови работни места, но поради факта, че и производството на машини търпи своето развитие, невинаги могат да се откриват нови работни места, които са свързани с рутинни дейности. Затова е много важно да работим в посока развитие на хората. Това може да бъде постигнато само чрез образованието. Аз самият съм привърженик на теорията, че когато търсим реализация на нашата икономика, тя може да бъде осъществена само по формулата ХОП - хора, образование и правила. Когато имаме добри кадри, можем да постигнем успех. Част от формулата е и предвидимостта на правилата.

- Какви са целите пред БАИ?

- От началото на годината, когато встъпих в длъжност, доста интензивно работим в посока раздвижване на самата агенция, ускоряване на оборотите. Смятам, че резултатите ще дойдат с времето. Факт е, че през юни БАИ беше избрана в Управителния съвет на Световната асоциация на агенциите за насърчаване на инвестиции. В асоциацията ние отговаряме за Централна и Източна Европа. Наш приоритет ще бъде да насърчим инвестициите за този район, България да стане основно място за събиране на информация за добри практики в сферата на инвестициите. По този начин се надяваме да привлечем и повече инвеститори за България. Като цяло нашата работа ще бъде свързана и с това самата асоциация да бъде един от основните международни фактори, които определят дневния ред на големите международни организации. Колкото по-голяма е разпознаваемостта на организацията, се надяваме по-голяма да е и разпознаваемостта на България като добра дестинация за инвестиции. Имаме идея, без да забравяме традиционните ни партньори от Европа като Германия, да насочим вниманието си и към райони, с които в миналото сме имали много добри отношения. Ще се опитаме да направим и центрове за обмен на информация по отношение на държавите от АСЕАН и държави от арабския свят, като Иран. Работим по целия фронт, без по никакъв начин да пренебрегваме който и да било инвеститор. Ще се опитаме и тук, на място, да засилим повече контактите с дипломатическите и консулски представителства на десетте най-големи държави, които инвестират в България. Вратата на агенцията за инвестиции е отворена за всеки българин и всяка българска компания, която иска да намери своя партньор в чужбина. Ние с радост ще разгледаме всеки един проект, който ни се представи, за да можем да съберем максимално повече проекти и да ги предлагаме всеки месец на дипломатическите и консулските представителства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай