Йохана Синисало: Самочувствието никога не стига на писателя

Йохана Синисало: Самочувствието никога не стига на писателя | StandartNews.com

Йохана Синисало, един от най-влиятелните европейски писатели, е сред специалните гости на Панаира на книгата и на Софийския литературен фестивал. Дамата гастролира в столицата ни по покана на своя издател - Пламен Тотев, собственик на "Персей". Тя е първият финландски автор, прехвърлил границите на родината си и спечелил почитатели дори в Америка, където е номинирана за престижната награда "Небюла". Йохана е и първата, създаваща творби с елементи на фантастика, които получават признание. Главен герой в "Никога преди залез" е трол, попаднал в реална съвременна среда.

- Йохана, вълнувате ли се от наградите?

- Разбира се, те са много важни. Дават самочувствие, каквото обикновено писателят няма. След всяко отличие интересът към книгите ми расте. Важното е да не разочароваш. Може да не бълваш заглавия всяка година, но хората, които искат да те четат, да не те забравят, веднага купуват. Защото знаят името ти.

- Бързо или бавно пишете?

- Зависи. Избистри ли се идеята, цялата книга се излива - сякаш сама и много бързо. Понякога върви бавно. Всяко творение - като всяко дете - е различно. Нерядко ми се налага след "раждането" да имам нужда от от пауза. Нещо като следродилна депресия. В момента съм в подобно състояние. Трябваше ми ваканция.

- Къде бяхте, преди да дойдете в България?

- На Тенерифе. Беше много забавно и интересно - в различен свят и откъсната от всичко останало. Дори и връзка с интернет почти нямаше.

- Разгледахте ли София?

- Да. Сама. Моите издатели любезно предложиха да ми покажат историческите забележителности из центъра. Но отказах, защото винаги предпочитам да се разхождам сама. Така се сливаш с останалите, потъваш в живота, който тече на непознатото място.

- Книгите ви към какъв жанр принадлежат?

- Те са просто литература, в която има всичко. Не са само фантастика, не са само съвременни, не са само идеи. Може би това ми помогна да спечеля с романа "Никога преди залез" най-големия приз в родината ми. Дотогава тя не бе присъждана на "фантастична" книга. Тази година "Финландия" отново отиде при история за близкото бъдеще. Но никой не я нарече "фантастика". Когато вплиташ философия и магия, можеш да създаваш дори и политическа сатира.

- Като вашия сценарий за филма "Желязно небе"...

- Да. Той имаше голям успех. Разказва за хитлеристи, които са избягали на Луната и там са устроили свое общество по законите на Райха. И когато чернокож американски космонавт попада при тях, те разбират, че нещата на Земята може би са се променили и предприемат експедиция обратно към света, който са напуснали. Попадат в Америка по време на предизборна кампания и се намесват в нея. Става много забавно. В момента мислим за продължение на филма. На етап сме, в който продуцентите събират пари. Необходим е голям бюджет, защото все пак това е продукция със скъпи визуални ефекти.

- Какъв е кодът за "Никога преди залез" - най-големият ви хит?

- Книгата е за другостта на две нива - отчуждаването ни от природата, отчуждението между самите нас. Въобразяваме си, че сме много по-различни от животните, но всички ние, живите същества, сме част от една екосистема, а не сме над нея. Не искам да смятам, че само ние имаме чувства, а животните - не. Напротив! Историята е за фотограф, който намира трол, пребит от банда хулигани - и това променя живота му. Тролът е нещо като лакмус за отношенията между хората. Той е много разумен, нищо че е воден основно от инстинктите си. И ние, човеците, често действаме по този начин, макар че се мислим за изключително разумни.

- В романа си по особено оригинален начин смесвате документ и фикция. Източниците, които цитирате, реални ли са?

- Някои са напълно реални, като съм се намесила съвсем малко. Други са плод на въображението ми и на логиката на романа.

- Как държавата ви се грижи за своите автори?

- Има доста добре изработена система от субсидии, която позволява на авторите да се издържат, да имат време за писане. Тя ни дава и свобода - да не се нагаждаме към масовия вкус. Ако пишеш от сърцето си, а не само заради пазара, това е твоето оръжие. Но, разбира се, всеки писател иска книгите му да стигнат до читателите. Затова техните желания имат огромно значение.

Моят единствен критерий е да пиша книги, които самата аз бих искала да прочета.

- Какво ново да очакваме от вас?

- В "Персей" подготвят "Кръвта на ангелите". Тя влезе тази година в топ 10 на американското списание "Пъблишърс уикли" за фантастика, фентъзи и хорър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай