12 хил. жени съкратили майчинството си от началото на 2018 г.

Майчинството у нас е най-продължително в ЕС - 58 седмици и половина...

12 хил. жени съкратили майчинството си от началото на 2018 г. | StandartNews.com

През първите девет месеца на тази година около 12 300 майки са се върнали на работа, преди детето им да е навършило година, като по този начин са използвали от възможността да получават освен заплата си, и половината от полагаемото им се майчинство, каза във Варна зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Русинова припомни, цитирана от БТА, че майчинството у нас е най-продължително в ЕС - 58 седмици и половина.

Сега на дневен ред излиза темата как да бъдат стимулирани и подкрепени жените, които искат да се върнат по-рано на работа, особено като се има предвид липсата на кадри на пазара на труда, обясни министърът. В България разликата в заетостта на жените и мъжете не е повече от 3-4% във възрастовата група между 29 до 54 години, няма и сериозни разминавания в заплащането, както е в много европейски страни, допълни Русинова.

В подкрепа за младите майки, които искат да се върнат на работа, е и схемата "Родители в заетост", която се финансира с европейски средства. На помощ могат да разчитат родители, чиито деца не са приети в детска градина. Чрез тази схема им се осигурява детегледачка за 18 месеца, като това може да е близък роднина, стига да е регистриран на трудовата борса.

Проектобюджетът за 2019 г. е най-социалният, който сме имали до сега, каза още Русинова. Тя припомни, че ще бъдат отпуснати 150 млн. лв. допълнително за майките с деца с увреждания, както и 40 млн. лв. за енергийни помощи.

Най-важното е обаче, че предстоят реформи в социалната сфера, които ще позволят ресурсът да стига до хората по възможно най-ефективния начин, посочи Русинова.

Според нея темата за децата с увреждания много се е политизирала. Русинова допълни, че с предстоящите промени в законодателството исканията на протестиращите майки ще бъдат изпълнени и изрази надежда, че протестите ще бъдат преустановени.

Зам.-министърът съобщи още, че в края на ноември предстои да бъде отворена изцяло нова схема по европейските финансови инструменти, която ще позволи за пръв път на общините да развиват медико-социална патронажна грижа, като си партнират със здравни заведения. Идеята е самотно живеещите възрастни и хора с увреждания в малките населени места да получават интегрирани услуги и да бъдат посещавани и от медицинска сестра или лекар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай