Трябва ни повече човещина, за да сме щастливи

Трябва ни повече човещина, за да сме щастливи  | StandartNews.com

Надин Кадор е родена през 1987 г. в семейство на друзи в Израел. Тя се занимава с художествена фотография, като акцент са специфични социални моменти.

С нейна изложба "Изразяване чрез фотографии" в галерия "Мисията" бе отбелязана 25-ата годишнина от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел.

- Какво ви накара да направите тази изложба?

- Историята на дипломатическите отношения между България и Израел е красноречив пример за това, че дълбоките корени и традиции на връзките между двата народа могат да устоят на изпитанията, без да бъдат пречупени от разрушителните идеологии, белязали ХХ век. Събитието бе открито от заместник-министъра на външните работи Катя Тодорова и посланика на Израел в София Шаул Камиса Раз, което за мен бе голяма чест. Със своите фотографии аз представям чуждия външен поглед върху богатите със своето архитектурно наследство и хилядолетна история градове - София и Ерусалим.

- Какво е вашето послание и за двете страни?

- Напълно съм съгласна по този въпрос с г-жа Катя Тодорова, която подчерта, че посланието на изживяната история днес е, че градежът на тези отношения е безалтернативна мисия в името на мира и човешкото добруване. Спасяването на българските евреи е една от най-светлите страници не само в отношенията между нашите два народа, но и за изграждането на националната идентичност. За Израел стратегическото партньорство с България е част от усилията заа поддържане на диалога и гарантиране на мирния процес в региона. Това посочи посланикът на Израел Шаул Камиса Раз. С моите фотографии аз искам да покажа желания от всички мирен обикновен мирен живот през обектива.

- Спасяването на българските евреи е исторически факт. Как това повлия на творческата ви дейност?

- Този факт не трябва да бъде никога забравян от поколенията. България е в сърцето на всеки евреин по света, защото това не се забравя.

- Какво е Вашето послание към световната общественост в тази размирна действителност?

- Фотографията е начин на мислене, на усещане на действителността. Аз съм съвсем млада фотографка от друзки произход. Ние, друзите, имаме своя модерна идеология, която съм се постарала да отразя в творбите си. Искам да апелирам световната общественост да не забравят историята. С примера на България и Израел искам хората да се вгледат в следите от присъствието на различни култури, за да открият образа на хармонията и толерантността към всички живеещи в Израел. Основната ми мисия е да апелирам към хората за мир. Този мир, ежедневието на обикновения човек се вижда във фотографиите ми. Но това, за съжаление, не е гарантираното ежедневие.

- Каква е Вашата мечта? Какво мечтаете да заснемете?

- Знаете ли, ние преди всичко сме хора. И то еднакви, просто - хора! Трябва да си помагаме едни на друг. Искам да снимам благата човещина и неподправения хуманизъм. Искам на една снимка да сложа хората от всички националности, религии, цвят на кожа и прочие и да покажа на света, че ние всички сме еднакви и светът трябва да се научи да възприеме този факт и да живеем всички в хармония и разбирателство!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай