Този път Брюксел избра моркова пред тоягата

Този път Брюксел избра моркова пред тоягата | StandartNews.com

Ще ни хокат, докато не пратим висш политик в затвора

Проф. Михаил Константинов

- Как оценявате основните изводи от доклада на ЕК?

- Докладът на ЕК е доста благосклонен, което за нас би трябвало да е стимул. Първото, което се набива на очи, е, че докладът е много по-добър, отколкото всички ние очаквахме. Явно в очите на Европа не сме толкова зле, колкото самите ние си мислим. Като приемем всички недостатъци и пороци на българската правосъдна, правоохранителна система и система за сигурност и ред, нещата в много европейски държави не са "цъфнали и вързали". В този смисъл този проблем не е само български, а общоевропейски, та дори и общосветовен. Нека си гледаме работата и не мислим, че ние сме най-зле в целия свят - зле сме, но не най. Схващам доклада като поощрение. Обикновено, когато на някого се каже, че е най-лошият, той се демотивира и наистина става такъв. Разумният подход е на моркова и тоягата. В случая са ни подали една по-голяма част от моркова.

- Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс е заявил, че политическата несигурност и други предизвикателства през изминалата година са затруднили извършването на реформи в България. Какви мерки трябва да предприеме оттук нататък управляващото правителство, за да повиши доверието на ЕК?

- Съгласен съм с това заключение. България беше в период на политическа нестабилност, не само през 2014 г., но и през 2013-та. Политическа нестабилност в момента наблюдаваме на много възлови места в ЕС. Случката в Гърция е един много сериозен сигнал, затова какво се случва в ЕС. В същия момент, това не е единичен случай - СИРИЗА в Гърция, Националният фронт на Жан-Мари льо Пен във Франция, партия Подемос в Испания, британската партия на независимостта на Найджъл Фарадж и Движението, което е момента набира сили в Германия. Това са изключително важни процеси. Не казвам, че у нас сме оправили стабилността си, напротив - ние я търсим. България не може да бъде изолиран остров на стабилността, когато Европа ври и кипи.

- Как ще коментирате оценката на Еврокомисията за Румъния?

- Интересно е, че докладът на ЕК спрямо Румъния е малко по-добър, защото там има реални резултати. Те имат много мощен орган за борба с корупцията. На Балканите много се краде. Краде се навсякъде, дори и във великата Германия, но там се краде малко. Там, като хванат някой, който краде, той си лежи в затвора. В България е обратното. Например, българо-германска престъпна група, открадва примерно, 10 млн. евро. Хващат ги, германците си признават и изтърпяват наказанието си и си платиха глобата, докато българите, още не са минали през върховен съд. Всички балканци трябва да си запишат на челото - трябва да се краде по-малко и в разумни количества, иначе народът озверява от глад и това може да дестабилизира страните.

- Подкрепяте ли исканията на външния министър, който заяви, че иска да отпадне мониторингът?

-Той е длъжен да иска такива работи. Но някак си не вярвам, че ще се стигне до там. Истината е друга, ние трябва да направим още стъпки. Разберете, докато няма виновни на високо ниво, вкарани в затвора, ще ни подмятат и пред входа на Шенген, и ще ни правят доклади, в които всеки път ще искат още нещо да направим. Хората искат реален резултат. Липсват ни осъдителни присъди за престъпници на високо ниво, за крадливи политици и крадливи висши чиновници. Докато няма осъден висш политик, ще има и кофти оценки от Европейската комисия.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай