Ще помагаме на бизнеса за данъците и таксите

Ще помагаме на бизнеса за данъците и таксите | StandartNews.com

Мирослав Найденов е новият председател на Сдружение "Съюз за стопанска инициатива" (ССИ). Земеделският министър от кабинета "Борисов -1" бе избран на редовното Общо събрание на Сдружението, което се проведе днес в зала "София" на БЧК. Ето какво каза той в блиц интервю за "Стандарт". 

- Г-н Найденов, какви цели си поставяте като ръководител на ССИ?
- Първо, искам да благодаря за доверието на колегите. Има един рубикон, който трябва да преодолеем – през февруари стартира преброяването на националните работодателски организации и в срок от 4 месеца ние трябва да докажем, че можем да отговорим на новите законови изисквания, за да може ССИ да се върне в тристранния съвет. Искам да уточня – и към този момент отговаряме на критериите. Преди години бяхме извадено малко неправомерно, има и съдебно решение, според което ССИ трябва да бъде възстановен в съвета, но ние предпочетохме да не се възползваме, а да преминем през процедурата, за да няма спекулации. Това е честно и спортсменско. И подобава на ССИ като най-старата организация с най-многобройна членска маса.
- Чии интереси защитавате?
- Таргетът на ССИ е малкият, средният и фамилният бизнес. Индустриалният капитал има свои организации, които имат утвърдени лостове за влияние в обществено-политическия живот – и чрез политическо лоби, и чрез медиите. Дребният бизнес е отдалечен от администрацията, няма лостове за законодателна инициатива, така че ние имаме амбицията да се превърнем в омбудсман на малките, средните и фамилните предприятия, защото те са гръбнакът на всяко съвременно общества, където съставлява над 90 % от икономическото предприемачество. Нека да нямат само данъчни задължения, а в лицето на ССИ да получат защита на правата си при всевъзможните репресии върху този бизнес – като почнем от общински наредби, десетки разрешителни, тормозът от институции. Ще дам пример с данък „уикенд" - макар идеята на данъчния министър да бе той да е насочен към крупните бизнесмени, които ползват големите си фирмени резиденции и скъпи лимузини за лични цели, най-потърпевши ще бъдат малките фирми и едноличните търговци. Законът ще удари тъкмо тези, които имат един автомобил, който ползват и като личен, и като служебен. Представете си собственика на малко магазинче в провинциален град – с една кола зарежда магазина, с нея прибира и детето от училището, има един телефон, един лаптоп.
- Как ще се изявявате–като опозиция или като партньор на управлението, на институциите?
- Нормално е работодателските организации да имат добър диалог с ведомствата и с правителството, но ще бъдем конструктивен коректив на техни действия. Вече посочих един пример–независимо, че замисълът е добър, в крайна сметка страдат други. Надяваме се също така да преодолеем „синдрома на гишето", т.е. да помогнем за по-работеща и достъпна администрация. Ще помагаме и по оттношение на местните данъци и такси, които удрят дребния бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай