Ще организираме лагер за иновациии в Габрово

Ще организираме лагер за иновациии в Габрово | StandartNews.com

Инвестирайте в образование, за да вървите напред

Марку Маркула е председател на Комитета на регионите на ЕС. Неотдавна той бе на визита в София и имаше поредица от срещи. Пред "Стандарт" той коментира ролята на иновациите за развитието на регионите, как България усвоява еврофондовете и ползата от инвестиции в образование.

- Г-н Маркула, какви са вашите впечатления от София?

- Това е първата ми визита в София, но градът изглежда много по-добре, отколкото си мислех. Може би и заради хубавото време (смее се). Но не е само това. Виждам голям ангажимент да бъдете силен европейски актьор. Това означава, че се отнасяте много сериозно към информационните технологии и комуникациите, към иновациите. Това пък превръща София в интересен партньор за сътрудничество за останалите части от Европа.

- Вие сте тук за фестивала WEBIT...

- Да, отчасти заради това събитие. От друга страна обаче, като председател на Комитета на регионите един от моите силни лични ангажименти е да насърчавам кметовете и местните власти да имат много по-голяма роля в европейската политика. Аз "предизвиквам" управниците на регионално ниво да имат по-голяма роля.

- По време на разговора ви с президента Росен Плевнелиев обсъждахте т.нар. лагери за иновации. Бихте ли дали малко повече подробности?

- Това беше много интересен въпрос. В началото на юли в Братислава ще се проведе среща на върха на регионите и градовете. Подобни лагери за иновации ще има в региона на река Дунав, а не само в Братислава. Румъния иска да има един от тези лагери за иновации. Питах вашия президент защо да не организираме нещо подобно в България следващата година, а той ме пита - защо не и тази. Росен Плевнелиев ще участва в тази инициатива, аз също ще дойда, просто търсим подходящата дата - може би в края на септември - началото на октомври. Вероятно форумът ще се състои в Габрово.

- Как иновациите променят регионите в Европа?

- Със сигурност ги променят много. Имаме добри практики и знание в Европа, но не ги използваме в достатъчна степен. Нужно е да ускорим този процес, насочвайки вниманието си върху иновациите. За нас е важно също така да заличим инвестиционните "дупки", защото много региони се нуждаят от подобно развитие. Например вашето метро е хубав пример за добро използване на еврофондове.

- Смятате ли, че България използва в максимална степен кохезионните фондове, и какво още е нужно да се направи?

- Изглежда, че България е оползотворила 90% от европейските средства. Не знам как са го направили, но словенците например са използвали 102% (смее се). Лесно е да се направи подобно финансиране като в метрото в София. На европейско ниво обаче ние искаме регионите и страните членки да инвестират повече в сътрудничеството при европейски партньорства, в иновации. Нещата са по-коплексни, но мисля, че България е добър пример. В заключение бих казал, че е лесно да се инвестира в инфраструктура, но се нуждаем също така от милиони за иновации.

- Говорим си за иновации, но България е най-бедната страна в Европа, особено нашият Северозапад. От какви инициативи се нуждаем, за да се промени това?

- Трябва да се инвестира повече в образование - младите хора трябва да са добре образовани, защото те са бъдещето. Вече сме го правили в миналото след Втората световна война, когато бяхме много бедни. Съветът ми е да инвестирате в образователната система, в библиотеки - това е единственият начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай