Половината избиратели искат независим президент

Половината избиратели искат независим президент | StandartNews.com

Радослав Бозаджиев, икономически наблюдател

- Г-н Бозаджиев, Вие анализирате нагласите на избирателите на фона на поведението на политическите сили в привидното лятно затишие. Какъв е предпочитаният образ на бъдещия държавен глава - излъчен от статуквото или несистемен играч?

- Въпреки неясната картина на кандидатите българският избирател традиционно има мнение и виждания за това как трябва да изглежда бъдещият държавен глава. По данни от последни проучвания над 70% от анкетираните заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за президент. Близо 45% от избирателите искат бъдещият държавен глава да бъде независим кандидат и едва 1/5 искат президент от средите на управляващата в момента коалиция. Сред деклариращите намерение да гласуват се наблюдава ниско ниво на симпатия към утвърдените политически личности. Между редовете витае усещане за политически картел и липса на реални алтернативи. Нивото на симпатии и позитивни сантименти към нови несистемни политически лица е високо. В същото време високото ниво на неодобрение към сегашния президент Плевнелиев засилва нагласите за несистемна алтернатива и подкрепа за нови лица.

- У нас традиционно се гласува протестно и предстоящият избор на държавен глава не прави изключение, според социолози. Интересното в случая е заявката за участие в президентската битка на нетипични играчи, известни с други сфери на обичайната си дейност и несвързвани с политиката, а по-скоро с икономиката. Вие какво мислите?

- Общественият глад за ярко мажоритарно присъствие на предстоящия президентски вот е виден и от социологическите резултати. Какво предлага политическата реалност в отговор на заявената готовност на избирателя? Основните политически субекти все още не са представили кандидатите си или по-скоро плахо заявяват своя избор. В публичното пространство се спрягат имената на бивши и настоящи депутати, политици, представители на шоубизнеса. Нещо повече - усеща се несигурност, дори обърканост, прикривана като загадъчност и тайнственост на бъдещите кандидатури. И тук се появяват алтернативните и несистемни играчи като Веселин Марешки. Те удовлетворяват общественото очакване за силно мажоритарно присъствие, тъй като отдавна доказват себе си и на политическата сцена, и в бизнеса.

- Възможно ли е да бъде направен пробив в политическите реалности след ясно заявеното намерение на движението на Веселин Марешки - да бъдат премахнати картелите от живота както в икономиката, така и в политиката?

- Марешки вече се е занимавал с политика на местно ниво, дотук това не му е натрупало негативи, а по-скоро е задало почва и посока на неговите инициативи. Факт е, че заявената от него битка срещу картела в горивата предизвика публичен ефект, но най-важното е, че предизвика реален икономически ефект, цените спаднаха, пазарът ги призна, публиката ръкопляска, а институциите мълчат. По-трудното за Марешки предстои - а именно как ще поднесе политическата си оферта.

- Сред деклариращите намерение да гласуват се наблюдава ниско ниво на симпатия към утвърдените политически личности. Наблюдават се високи нива на симпатии към нови несистемни политически лица. Какъв е вашият коментар?

- Хората не отминават незабелязано заявената готовност за нетрадиционни политики. И като естествен резултат над 2% от анкетираните посочват Марешки като кандидат с най-голям шанс да спечели президентските избори. За сравнение Кристалина Георгиева и Георги Първанов са с 4%, а около и под 2% събират съответно Йорданка Фандъкова, Корнелия Нинова, Меглена Кунева. А интригата още повече се заплита след като социологическите данни показват равен процент на подкрепа за Бойко Борисов и Марешки, ако двамата се явят на изборите.

- В заключение, г-н Бозаджиев, може ли да се каже, че в битката за президентския пост политическият картел ще бъде разбит?

- Отива ли си политическият картел е въпрос, който добива все по-голяма тежест на фона на заявките за висока политическа активност на предстоящите избори и желанието бъдещият президент да е човек с редица качества. Дали е дошло времето на политическата алтернатива, която ще даде предимство за несистемен играч, ще покаже вотът на избирателите. Дотогава те ще разпознават своя кандидат по делата, а не по обещанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай