Патриотизмът е повече от политиката на деня

Патриотизмът е повече от политиката на деня | StandartNews.com

Няма конфликт с ВМРО, но не можем да налагаме на местните структури общи кандидати, казва Валери Симеонов

- Какви са очакванията ви от новия политически сезон? Ще промените ли нещо в досегашния стил на работата на групата на Патриотичния фронт?
- Новият сезон, що се отнася до работата на ПФ, ще бъде изключително предвидим и в тази връзка - скучен. Ще държим на това, на което държахме и преди. Още в началото ще искаме информация докъде стигнаха нещата със събарянето на незаконните постройки в Гърмен - тези 22, процедурите по които бяха спрени по настояване на Европейския съд съвсем неоснователно. Ще искаме събарянето да се довърши и да се приключи с всички 124. Второ, ще настояваме за спешното изграждане на защитните съоръжения по границата с Турция. Ще продължим и с ревизията в енергетиката. Държим нашият законопроект за прекратяване на договорите с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 да бъде приет, както и предложенията си за промени в Закона за българите в чужбина. Приоритети за нас остават опазването на родната гора и отстраняването на ДПС от властта - най-важната ни политическа задача.

- Как местните избори ще повлияят на работата на парламента?
- Зле. Няма как да не окажат влияние, защото депутатите не могат да се разполовят и хем да работят за изборите, хем по законопроекти. Затова аз мисля, че е редно поне от началото на октомври парламентът да излезе във ваканция. Иначе има опасност да станем свидетели на симулация на работа. Трябва да се увеличат извънредните заседания през септември и ноември, за да не изостава законодателната дейност.

- На местния вот Патриотичният фронт няма да има единна регистрация и НФСБ ще играе отделно от ВМРО. Защо?
- Всяка партия ще си направи отделна регистрация с оглед на това да може да издига самостоятелни кандидатури в отделните населени места. В никой случай обаче няма да бъде пропиляна възможността да се явим заедно с колегите от ВМРО с общи кандидати навсякъде, където структурите ни работят добре съвместно.

- Засега се знае, че ще сте заедно в Русе и Пловдив. Само това ли?
- И на други места ще бъдем заедно, но това предстои да бъде обсъдено с ръководството на ВМРО. Това ще стане в първите дни на септември.

- Очевидно има напрежение във Велико Търново. Вие се обявихте срещу Пламен Легкоступ, който във вторник бе представен като кандидат на ПФ. Има ли по-сериозен конфликт между вас с ВМРО?
- Защо непрекъснато търсите конфликт. Няма драми. Има непремерено изказване на Милен Михов, при което е обявено, че този човек (Пламен Легкоступ - бивш ректор на Великотърновския университет б.а.) е кандидат на ПФ, пък той не е. ПФ е коалиция между две партии. Никой не е говорил с нас, не ни е питал. Не може така. Ние не сме давали съгласие. И най-вероятно няма да дадем - човекът е явен русофил. Няма как да бъде издигнат от НФСБ.

- Обсъждали ли сте кандидатурата на Легкоступ със съпредседателя на ПФ - лидера на ВМРО Красимир Каракачанов?
- Не. Аз не съм го виждал този човек - Легкоступ, нищо против него нямам, не го познавам, но не можем да го подкрепим.

- Има ли генерален проблем между ВМРО и НФСБ? Изчерпан ли е коалиционният формат?
- Не, никакви проблеми няма.

- По места има напрежение, а в парламентарната група няма - така ли?
- НФСБ и ВМРО имат споразумение за парламентарните избори, нямаме за местните. Така че е съвсем естествено да има разлика между работата в НС и в отделните общини. Не забравяйте, че има наложени с годините отношения по места, където не навсякъде са добри. Не е редно да притискаме структурите си да излизат с общи предложения при условие, че те не го желаят. Нещата в живота са по-сложни.

- Гарантирате ли, че парламентарната ви група няма да се разцепи?
- Не мога да гарантирам нищо. Аз мога да поема ангажимент за поведението на нашата партия. Ако има някакви други решения на ВМРО, как мога аз да ви обещая от тяхно име?!
- Дадохте отсрочка на управляващите с нови три месеца заради незадоволителни резултати по две от седемте условия, които им поставяхте. Обещахте строг мониторинг по отношение на борбата с битовата престъпност и поскъпването на тока. Той изтича на 2 октомври. Какво сочат резултатите до момента?
- Резултатите сочат положително развитие в полза на националния интерес. Отложено беше повишаването цената на тока. Предстои разглеждане и вярвам, приемане на законопроекта за прекратяване на договорите с ТЕЦ "Марица" 1 и 3. По другата точка - в постоянен, почти ежедневен контакт сме с ръководството на МВР. Следим как тече изграждането на оградата по границата с Турция, работи се и по отношение на борбата с битовата престъпност. Хората виждат, че вече има увеличено полицейско присъствие в по-малките населени места. Има резултати по привличане на представители на циганския етнос на служба в МВР, монтирани са и повече видеокамери. Ние не сме хора, които искат всичко да стане наведнъж. Преценката ни ще стане ясна на 2 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай