Нови предприятия ще спрат изтичането на млади хора

Нови предприятия ще спрат изтичането на млади хора | StandartNews.com

През 2020 г. Разград ще бъде много различен, казва кметът на града д-р Валентин Василев

- Г-н Василев, наближава година от избирането Ви за кмет на Разград. Какви са основните задачи, които Вашият екип си поставя за развитие на общината?

- С ускорени темпове ще инвестираме в подобряване на градската среда, в социалната и образователната инфраструктура, в сферата на културата. Имаме планове за развитие, които предвиждат 19 млн. лв. евросредства, предвидени за общината по Оперативна програма "Региони в растеж", да бъдат вложени в проекти, които ще подобрят параметрите на средата и така ще повдигнат качеството на живот на хората. Смея да твърдя, че в края на програмния период, който ще приключи през 2020 г., Разград ще бъде един съвсем различен и много по-добър за живеене град от сега.

- Какви са проектите, по които работите?

- До края на 2016-а се надяваме да стартираме 4 големи инвестиционни проекта, работата по които вече е доста напреднала. Предстои приключване на процедура за изпълнител на проект за реконструкция на ВИК мрежата в най-големия жилищен квартал "Орел" в града. Там с проект за 2,2 млн. лв. ще ремонтираме 6,3 км от уличната водопроводна мрежа, като сградните отклонения в този строеж ще са 120. Така ще намалим авариите по водното трасе, ще се снижат загубите, хората ще имат редовно вода. Ремонтът е със средства, отпуснати целево от МРРБ, и ще стане на два етапа - тази година ще усвоим 1,4 млн. лева от предвидените, останалите ще получим през 2017-а. Особено важно е, че изпълняваме този проект преди старта на мегапроекта за ремонт и облагородяване на градската среда в квартала, който предстои да се изпълнява със средства по програма "Региони в растеж".

Най-мащабни ще са инвестициите в образователната инфраструктура на стойност 10 млн. лева. С тях ще повишим енергийната ефективност на 7 детски градини и 2 детски ясли в общинския център, ще ремонтираме основно корпусите на Гимназията за преподаване на чужди езици и на основно училище "Никола Вапцаров", и ще построим нов физкултурен салон за тези две училища. В социалната сфера сме планирали да изградим Център за работа с деца на улицата, където ще бъдат обгрижвани деца в риск. Имаме готовност да построим и 4 нови социални жилища. Енергоспестяващи ремонти са предвидени и за библиотеката в града, за музикалната школа и за етнографския музей.
Предстои саниране на жилищните блокове. Сред тях е и един от най-големите блокове в града, който отново се намира в жк "Орел". Той има 9 входа и в него живеят стотици семейства. Общо в областния град ще бъдат рехабилитирани 8 жилищни блока засега.
Инвестираме и в инфраструктурата по селата.

- Вече близо година държите кормилото на Разград. Има ли неща, които Ви притесняват?

- Заварих общината с кредит от 7 млн. лева. Бях сюрпризиран и с решение на УО на ОП "Регионално развитие", който налага финансова корекция от 300 хил. лв. на общината по проекта за модернизация на градския център, който приключи дни преди изборите миналата есен. Сумата е равна на 45% от годишните капиталови разходи на общината. Започнах мандата си с рестрикции, които са резултат на чужди вини. В началото на тази седмица се наложи да поискам от общинския съвет актуализация на бюджета за 2016, за да можем да платим финансовите корекции.

- Какво ще кажете на предприемачите по време на утрешната национална дискусия от Националната кампания на вестник "Стандарт" и КРИБ "Да! На българската икономика", в която представители на централната и местната власт ще разговарят с бизнеса за възможностите за икономическо развитие на региона?

- Инвеститорите са добре дошли в нашата община. Тези, които са вече тук от години, правят нови планове за развитие. Имаме обаче нужда от още предприятия, за да спрем изтичането на млади хора от региона към големите градове и чужбина. Имаме бизнес зони, в които има добри възможности за създаване на нови предприятия. Общината е отворена за всеки, който иска да развива бизнес в Разград.

- В последните няколко години благодарение на проекта "Лудогорец" Разград стана много популярен у нас и по света. Какво става с концесията за стадиона в града?

- Процедурата вече е в ход. Утре ще се отварят пликовете с офертите. Има постъпили документи, до края на работния ден ще знаем кои са кандидатите за концесионери. После комисията ще разгледа предложенията и ще избере фирмата, която отговаря на поставените условия и предлага най-добри параметри за модернизация и експлоатация на стадион "Лудогорец-Арена". Аз съм запален спортист, бил съм състезател по баскетбол в 90-те години. И като кмет, и като спортист, и като разградчанин искам "Лудогорец" да продължи да побеждава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай