Левски е неудобен за всеки политик

Левски е неудобен за всеки политик | StandartNews.com

Стамболов е казал: Добре, че го обесиха, иначе трябваше да го беся аз
Сложете кичур от косата му на плочата в "Св. Петка Самарджийска", препоръчва Александър Хайтов

"Ако ме обесят, поне ще ми остане гробът в България и всякой ще го знае".

Това е заветът на Васил Левски, който България не изпълни.

Затова в. "Стандарт" отново постави на вниманието на обществото темата за гроба на Апостола. Представяме всички версии и даваме думата на всеки, който има отношение.

През 80-те години на миналия век Николай Хайтов защити тезата, че гробът на Левски е бил в църквата "Св. Петка Самарджийска". След като дълго време изучава и анализира исторически документи, големият писател написа няколко тома и десетки статии по темата. Твърденията му предизвикаха бурни спорове в научните среди. "От 1984 г. до 2002 г. вкъщи се говореше само за това", казва сега синът му - скулпторът Александър Хайтов. След смъртта на баща си той поема завета и продължава да поддържа версията, че гробът на Апостола е в малката църква "Св. Петка Самарджийска".

- Г-н Хайтов, преди години баща ви върна на дневен ред в обществото темата за гроба на Левски. Вас какво ви мотивира да продължите да защитавате неговата теза, че Апостола е погребан в църквата "Св. Петка Самарджийска"?

- Темата не я върна баща ми, а Сава Бобчев. Той беше зам.-шефът на разкопките в "Св. Петка Самарджийска". Малко преди смъртта си, знаейки, че си отива, той се осмели да се обади пак за гроба и да напомни, че той е там. И се вдигна шум. През 1980-1982 направиха кръгла маса, телевизионни предавания се снимаха, Петър Димков също говори по въпроса. Всички твърдяха, че гробът е там, но нямаха доказателства. Баща ми се намеси, когато разбра, че в тая работа има истина. И започна да рови. Започнаха да излизат факти и доказателства. Накрая успя да хване в измама и мошеничество всички, които са забъркани в тези разкопки. Дневникът на разкопките е бил фалшифициран. Преписват го и слагат друг! Подменени са скици. Снимките от разкопките, които се съхраняват в БАН, ги крият и режат. В крайна сметка БАН реши да организира диспут през февруари 1986 г. Това е единственият спор в историята на Академията. "Средновековниците" се явяват, за да опровергаят тези, които смятат, че в "Св. Петка" е бил гробът на Левски. И в хода на дискусията се получава точно обратното.

БАН признава, че това са били късни погребения

от края на турското робство. И, че е възможно едно от тези погребения, предсказано през 1937 г., да е на Апостола. Само че не може да се изследва нищо, защото всичко е изхвърлено на боклука през 1956 г. Снимките уж били изгубени, по-късно се намират, но фалшифицирани. В хода на тази история взимат решението да се сложи плочата на "Св. Петка Самарджийска". Идва 10 ноември и проверката, която се извършва по това време от Комитета за държавен и финансов контрол, е прекратена. Ликвидира се комитетът и преписката се спира. Баща ми успява да вземе преписката 3 дни преди ликвидацията. Разследването е прекратено. От 1990 до 2002 г. баща ми си пише книгите. Излизат още доказателства. Последната му книга бе издадена през 2000 г. - сборник с документацията за гроба. С коментар, че ликвидирането на гроба е политическа поръчка.

- А защо са го ликвидирали?

- Това е във връзка със съветизацията на България. Интернационализмът, заради който държавите не трябва да имат национална памет и национални герои. Тогава всички пролетарии е трябвало да се прегърнат и да станат един народ. Сега с тая глобализация пак ни правят на маймуни. И пак не им трябва Левски. Тогава са ги трепали. В днешно време поне можеш да говориш.

- Кой е изровил тялото на Апостола и кой го е погребал?

- Когато залавят Апостола в Къкрина и го водят тук, той казва на Николчо Цвятков, че се радва, че го водят в София, а не в Диарбекир. Той е знаел, че ще бъде обесен. След разпитите, на 6 февруари по стар стил, решават да го бесят. Интересното е, че той има две изповеди. Едната я прави в конака късно вечерта. Обаждат се на поп Ангелко, дядо на синодалния шивач Трайко. Казват му: "Ела в конака да изповядаш един смъртник". Но понеже го било страх, той отишъл до Христо Хамбарков и го помолил да дойде с него до конака. Според нас точно

по време на тази изповед Апостола си е уредил препогребването

По онова време е било немислимо да не те опеят след смъртта. По-късно Трайко разказва това на проф. Гяуров и е документирано. Цяла България е знаела, че Левски е погребан в "Св. Петка Самарджийска". Там народът е палил свещички, долу вляво, до олтара, за Апостола. През 1937 г. излизат официално спомените на тези, които са го погребали - баба Мария Джагарова и поп Кръстю Стоилов, който го изповядва. Това излиза във в. "Мир" на 6 март. Проф. Гяуров, знаейки всички тези неща, най-вероятно пише статията, която излиза в "Труд" на 17 май. Тя не е била подписана. Цитирам по памет: "Там, дето е предсказано, вляво от олтара, ще се намерят костите на Левски". Намират ги и никой не е имал съмнение чии са. Но се нарежда те да изчезнат.

- Говори се, че коленните стави все още са в зида на "Св. Петка Самарджийска"?

- Не са. Там вече няма нищо оригинално, римският зид е сменен.

- Ако се докаже, че комунистите са унищожили гроба, кой ще поеме вината днес?

- Ако бяха запазени тези кости, щяха да го докажат. Ама са изхвърлени. И това е още едно доказателство, че някой го е било страх.

- Какво бихте казали за другите версии - на Димитър Овчаров и на Павел Кипров?

- Тази версия излезе миналата година в книгата на Овчаров и Петър Вълев (бел. авт. - "Науката срещу агресивното невежество. Погребан ли е Апостола на свободата в черквата "Света Петка Самарджийска"?). През 1985 г. Овчаров беше председател на средновековната секция в Археологическия институт с музей (АИМ). Захвана се да оборва една от книгите на баща ми. През 1986 г. организират тоя диспут (бел. авт. - дискусията е документирана в сборника "Археологически данни по спора за гроба на Васил Левски в църквата "Света Петка Самарджийска"). По това време акад. Ангел Балевски е председател на БАН, а Николай Тодоров е заместник. По настояване на "средновековниците" и по нареждане на политбюро, БАН се заема да уреди този спор. Имам записите от този спор - 15 часа са. Прехвърлих ги на дискове - който не вярва, да чуе какво говорят. Накрая прочитат присъдите на участниците в разкопките и ги обвиняват, че са мърлячи. В предварителния доклад на Тодоров пише: "Археолозите са се объркали много и са направили непростими неща". Но това си остава за вътрешна употреба. След като научният секретариат взима решението за резултатите от спора, Балевски обнародва съобщението, че ще бъде сложена плочата до "Св. Петка Самарджийска". И настава паника. БАН спира това съобщение. От политбюро питат дали това е истина. Очаквало се археолозите да надвият. Е да, ама не. Черновата на книгата за спора е била "арестувана" от политбюро. Чак през 1988 г. книгата вижда бял свят.

Сега новата версия на Николай Овчаров е, че Левски е погребан в другата църква. Но Светият синод и Митрополията никога няма да позволят да се копае под църква. Както не са разрешили и през 1938 г.

- Смятате ли, че трябва да се направи всичко възможно, за да има Левски гроб днес?

- Естествено, че трябва да има гроб. Левски е една от малкото подпори на нашето национално самочувствие. Той е един от малкото българи, който не е опетнен и няма как да го опетнят. Паметта към мъртвите - това е в основата на човешката цивилизация, на историческото чувство на хората. Оскверняването на гроба му беше политическа поръчка.

- Какво е мнението ви по другите въпроси, които все още нямат еднозначен отговор - кой е предателят и дали Левски трябва да бъде канонизиран?

- Доколкото съм чел, поп Кръстю не е предател. Иван Вазов пише поема и след това поп Кръстю става нарицателно. В основата са били комитетските пари. Димитър Общи и Вутьо Ветов изпяват всичко.

А пък за канонизацията - двама папи наскоро ги провъзгласиха за светци. Единият е бивше ченге от Полша. Един човек ми каза:

"Левски не е бил светец, ама е по-голям от светец"

Той паднал ли е за правата вяра и за отечеството? Паднал е. Има пълните основания да бъде канонизиран. Но това си е политика на църквата.

- Имат ли право политиците, които закачват портрета на Левски в кабинетите си, да използват заветите му?

- Политиците го използват за параван. Сложат портрета, а правят точно обратното. Така изтъркват Апостола. Правят го кух образ, с който хората свикват...

- Ако Левски беше наш съвременник, какво би направил в ситуацията, в която се намира държавата днес?

- Знаете ли Стамболов какво е казал? "Добре, че турците го обесиха, защото сега аз трябваше да го беся". Той е неудобен човек. Винаги, когато се търси истината, си неудобен някому. Какво би направил ли? Пак щеше да тръгне.

Аз имам една идея. На плочата, която е на "Света Петка Самарджийска", да се направи дупка. В нея да се сложи бронирано стъкло и кичур от косата на Левски. Пък после президентът нека да се чуди къде да отиде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай