Кристалина може да бъде подкрепена и от Русия

Кристалина може да бъде подкрепена и от Русия | StandartNews.com

Бокова проигра своите шансове, рокадата беше неизбежна

Издигането й като български кандидат за ООН е е в национален интерес, а не предателство, казва Андрей Ковачев

Българското правителство смени кандидатурата си за избор на генерален секретар на ООН. Вместо Ирина Бокова в битката влиза Кристалина Георгиева. "Стандарт" потърси за коментар на рокадата евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев.

- Решението за смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева се прие в обществото като изненада, но всъщност премиерът Бойко Борисов обяви на последното заседание на Министерския съвет, че ако на 26 септември Бокова не е сред първите двама при петото гласуване в Съвета за сигурност, може да има смяна на кандидата.
Неизбежна ли беше рокадата?

- Аз не знам защо номинирането на г-жа Кристалина Георгиева се приема като изненада. Да си припомним още, че решението за кандидатурата на г-жа Бокова беше взето без никакви дебати в последния ден на правителството на премиера Орешарски. Освен това то не бе съгласувано с най-голямата българска партия в този момент– ГЕРБ. Така че това решение няма как да не е противоречиво, няма как да не разделя днес. Да припомня също, че след това пък имаше ултиматум на Георги Първанов за нейната кандидатура.

От друга страна видяхме, че на сцената на ООН в Съвета за сигурност г-жа Бокова не се представи убедително и при последното гласуване беше вече на шесто място. Затова няма никаква изненада във факта, че българското правителство след анализ на тази ситуация смени кандидатурата й с такава, която според същия анализ е с по-големи шансове за успех.

- Как оценявате шансовете на Кристалина Георгиева при късното й включване в надпреварата за ООН?

- За съжаление г-жа Георгиева наистина влиза в надпреварата в много късен етап. Другите кандидати са вече доста по-познати и са минали през много изслушвания. Но аз съм оптимист, че тя ще може в оставащото време да убеди колкото се може повече членове на Съвета за сигурност, че би била добър генерален секретар на ООН. И то точно в тези много трудни за света времена –миграция, тероризъм, климатични промени, проблеми с икономическото развитие в различните региони.

- Вие бяхте един от тези, които открито и ясно заявихте, че Ирина Бокова не се представя добре и се налага смяна на кандидатурата й. Не се ли притеснявате сега от обвиненията, че българка прецаква българка?

- А защо едната българка да е по-важна от другата българка? Какво е мерилото? Аз не мога да разбера тази логика – тази на комунистите – че само комунист може да бъде в полза на националния интерес на България. Това е изключителна наглост на комунистическата партия, сега социалистическа. Тяхното мото е: националният интерес е нашият интерес?! И това се случва в 2016 година!

- БСП в лицето на председателя Корнелия Нинова обаче обяви официално, че смяната на кандидатурата на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева е национално предателство.

- Нагло, много нагло. Наследниците на комунистическата партия да говорят за национално предателство! Предателство беше това, което извършиха на 9 септември. Предателство беше когато избиха елита на нацията, национално предателство извършиха срещу българите в Пиринския край. Също и трите фалита, до които доведоха страната, са национално предателство. Изключителна наглост. Затова е много важно хората в България да познават историята и да си я припомнят. Да се знае до какво ни доведе комунизмът. Това е тяхната реторика – Ирина Бокова е нашата ценност, Кристалина Георгиева е национално предателство. А всъщност не могат да разберат, че ако г-жа Бокова имаше някакъв шанс, ако поне веднъж в своя живот беше казала: "Да, комунизмът беше диктатура, която смачка много хора", да беше по някакъв начин се извинила затова, че също е част от тази диктатура, с чисто сърце тогава да кажеш – да, тази има жена има шанс, нека я подкрепим.

- На времето брат й, депутатът от Великото Народно събрание Филип Боков, обяви от парламентарната трибуна, че поема вината.

- Да, с мезетата. Типичната наглост. Сега около Бокова и приближените й анализатори се създаде виртуалната реалност, че това вече е следващият генерален секретар на ООН, че всяко друго мнение е национално предателство – реторика от 1944 година. Който не е с нас, е фашист.

- Кажете какво не знаем за технологията на избора на генерален секретар. Къде е заровен ключът за успеха?
- Съветът за сигурност е така създаден след Втората световна война, че пет държави имат право на вето при избора - Русия, Великобритания, Франция, Китай и САЩ. Те определят генералния секретар. Получавайки инструкции от петте си столици, те съгласуват, решават, определят и се обединяват около избора на следващия генерален секретар.
- Всяка една от тях може да блокира избора. Все пак има ли някакво предварително споразумение между тях ?
- Сега има едно предварително обединение – че е добре да бъде жена и тя да е от Източна Европа. Нещо, което не е било никога досега. За 79 години ООН има 8 генерални секретари – всичките мъже. Аз като докладчик в европарламента се застъпих точно за тези две неща – жена и източноевропейка. И точно това трябва да отстояваме, това е нашият национален интерес.

- Значи Кристалина Георгиева е нашият национален интерес, а не национално предателство.

- Българският кандидат, който има най-голям шанс, е нашият национален интерес. В случая това е Кристалина Георгиева. Ако г-жа Бокова имаше голям шанс, тя щеше да бъде националният ни интерес.

- Тя ще се оттегли ли. Доколкото е известно няма такава процедура на отзоваване.

- Доколкото знам, да. Това зависи от г-жа Бокова. Но каквото и да реши тя, България има един кандидат и той се казва Кристалина Георгиева.

- Как реагираха колегите ви в европарламента на новината за номинирането на Кристалина Георгиева?

- Решението на българското правителство получи много позитивен отзвук в Европарламента. Колегите ми във всички политически формации - започвайки от зелени, социалисти, либерали, ЕНП, консерваторите, с които съм говорил, харесват много работата на г-жа Георгиева и са доволни от този избор. Мога също да добавя, че като отговорник за отношенията с ООН в комисията по външни работи на ЕП получавам сигнали, че г-жа Георгиева има далеч по-големи шансове от Ирина Бокова.

- Ще може ли Кристалина Георгиева да пребори португалеца Гутиереш, който във всички досегашни гласувания е първи? И дали Москва няма да сложи вето на новия ни кандидат?

- Гутиереш води, но срещу него винаги има два гласа против. Единият от тях е изключително важен - на Русия. И той се повтаря в последните четири гласувания. Вторият не мога да твърдя дали е на Китай. Засега Русия остава на позицията, че изборът трябва да бъде от Източна Европа, както и да знае руски. Г-жа Георгиева отговаря на тези изисквания, била е две години в Москва като представител на Световната банка, познава техния елит, работила е с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай