Кабинет на Патриотите ще спаси държавата от безвластие

Кабинет на Патриотите ще спаси държавата от безвластие | StandartNews.com

- Г-н Атанасов, от заседанието на КСНС при президента Росен Плевнелиев стана ясно, че ГЕРБ и БСП няма да се опитват да съставят кабинет в този парламент. Готовност за това изразяват само Патриотичният фронт и донякъде Реформаторският блок. Как ПФ смята, че може да получи подкрепа за експертно правителство и защо се нагърбва с тази мисия ?
- Ситуацията в държавата е изключително сериозна и крие опасности. Предстои тежка зима,
има вероятност от съставяне на два служебни кабинета, след това – предсрочни избори. После, евентуално през април – преговори и съставяне на ново правителство. Дотук половин година безвремие. И след съставянето на това ново правителство – няколко месеца, за да навлезе в работата. Нещо повече - този кабинет на практика няма как да се подготви за поемането от България на председателството на Евросъюза през 2018 година, което е много сериозен ангажимент на нашата държава. Затова Патриотичният фронт е готов да поеме отговорност за съставянето на правителство и завършването на мандата.
- Освен ГЕРБ, кои са другите партии, на чиято подкрепа разчитате за евентуалния кабинет "Каракачанов" ?
- Водят се разговори с всички партии от парламента. Разчитаме на всички националноотговорни формации, които могат да загърбят тяснопартийните интереси в този момент. Ако ПФ получи мандат от президента и предложи кабинет, това ще бъде тест за партиите в парламента дали наистина милеят за държавата.
- Защо ПФ тръгва да прави кабинет след като в сегашния парламент има 17 депутати, още 11 са на „Атака", а според прогнозите на социолозите и резултатите от президентския вот при предсрочни парламентарни избори Обединените патриоти могат да получат значително повече места ?
- Защото ПФ е национално отговорна политическа сила. Да, чисто партийно, ако мислим за нас си, ние сме най-заинтересовани да има предсрочни избори. Патриотичните формации са във възход и в Европа. У нас го показа президентският вот. Но в името на националния интерес и на България ние сме длъжни да съставим кабинет в този мандат, за да няма сътресения в държавата.
- ПФ подкрепяше кабинета "Борисов 2", сега разчита на ГЕРБ за евентуален експертен кабинет. В същото време две трети от гласувалите на първи тур за Красимир Каракачанов на балотажа дадоха гласа си за Румен Радев, а не за Цецка Цачева. Това означава ли, че електоратът на ПФ е по-близък по идеи до този на БСП ?
- Не, това означава, че членовете и симпатизантите на патриотичните формации припознават точно българските интереси.
- Излязохте ядосан от заседанието на бюджетната комисия – защо?
- Не съм предполагал, че ще стигнем дотук - бюджетната комисия към парламента да отхвърли и Васил Левски! Да, нуждите са сериозни, да бюджетът се прави на базата на реалности, да културата не е приоритет за пореден път и в този бюджет – но да отхвърлят националната ни икона?! Не разбирам това – да се откажат средства за предстоящото през 2017 г. Национално честване на 180 години от рождението на Васил Левски. Какво и от него ли се отказваме?
Та дори Иванчо Хаджипенчович, подписал смъртната присъда на Апостола, когато вдигат паметника му – дарява средства. Но членовете на бюджетната комисия от ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и АБВ сега отказаха да гласуват средства за националното честване на Апостола. Единствено депутатите от Патриотичния фронт и „Атака" подкрепиха искането.
В парите за култура, които бюджетната комисия отхвърли бяха и тези за възстановяване на къщата-музей на Христо Смирненски. Как ще възпитаваме младите хора у нас като се отказваме от националната си памет?
- Единствено за това ли поискахте средства?
- Не, разбира се. Ще уточня, че нуждите са много по-големи, но ние проявихме разбиране и комисията, първоначално единодушно, се обедини около становището процентът за култура да се увеличи от 0,5 на 0,6 %. Не сме излизали с нереалистични искания към бюджета. Дори и това 0,1 % не се прие на първо четене.
Затова днес призовах за отпускането на 10 млн. лв., необходими за неотложни дейности, които не са предвидени в Бюджет 2017. Освен за националното честване на Апостола, настоях за отпускането на 5 млн. лв. за дегитализация в областта на културата. Това е в изпълнение на изискванията на електронното правителство за недвижимото архитектурно, арт и историческо богатство в музеите, регионалните библиотеки, включени в „Глобални библиотеки" ( за които в бюджета са планирани 300 хиляди лева срещу сериозните средства от милиони долари, предоставени по договора с фондацията на Бил и Мелинда Гейтс), за галериите и националния архив. Както и за дегитализирането на всички паметници на културата, което вече дори е задължение според приетата през 2016 г. поправка в Закона за културното наследство. Как иначе електронното правителство, в което задължително влиза Министерството на културата, да заработи? Откъде ще се вземат пари за дегитализиране поне на откритите артефакти? А говорим, че имаме невероятно културно наследство .
- Министерството на културата на какво становище е?
- Предложението, което направих в бюджетна комисия бе съгласувано и изцяло подкрепено от Министерството на културата. Бяхме заедно на заседанието със заместник-министър Бони Петрунова. Фонд „Култура" е обречен на провал, ако не се пренасочат поне 3 млн. лв. по направлението за създаване и популяризиране на българско съвременно изкуство в страната и чужбина, за разширяване на въздействието върху българската диаспора в страните от Европа и света. За приетите 12 програми за работа по този фонд са предвидени само 400 хил.лв., което прави по 2 700 лв. месечно на програма. Така не могат да се подпомагат творческите дебюти, преводите на българска литература, изследователските проекти, не на последно място – българското кино. И парите за това – в размер на 3 млн. лв., бяха отхвърлени.
- Да преминем към най-горещата тема за бежанците. Какви са най-спешните мерки в това отношение, за които ПФ ще настоява, ако успее да състави кабинет ?
- Бежанците са нарушители на българските граници – заявяваме го категорично. Те не преминават през гранично-пропусквателните пунктове, а нелегално, нарушавайки законите в една европейска държава, каквато е България. Случващото се в бежанските центрове, отново след Харманли ясно и категорично показа, че подобен тип нарушители трябва да бъдат връщани там, откъдето са дошли.
- Как приемате съмненията, че националистическите формации и БСП провокират ексцесии в селищата, където има центрове за мигранти?
- Като несериозно твърдение. Вместо да се подозираме и обвиняваме взаимно, редно е да се обединим около интересите на България. А те са свързани с това държавата ни да не допуска на своя територия хора, които нарушават законодателството и държавните ни граници, хора, които са с друга ценностна система и самите не желаят да се впишат обществото ни.
- Какво е отношението на ПФ към т. нар. доброволни отряди за самозащита на Перата и Динко ?
- Видяхме печалната слава на паравоенните формирования в бивша Югославия. Решаването на въпроси като защита на българските граници е изцяло в правомощията на българската държава.
- Мнозина виждат в сегашния вариант на коалицията Обединени патриоти бъдещи проблеми като при Реформаторския блок. Не са ли орел, рак и щука НФСБ, ВМРО и Атака ? Как ще запазят единството си, когато влязат във властта ?
- Всяко сравнение не е основание- това е основен постулат. За Патриотичния фронт важното е добруването на България – а това обединява, не разединява.
- Каква е позицията на ПФ за мажоритарния вот и идеята за спешно прекрояване на изборния кодекс ?
- Мажоритарният вот на пръв поглед изглежда изключително привлекателен. Но всъщност в чистия си вид той е изключително несправедлива система, която лишава цели райони и много хора от представителство в парламента. Неслучайно този вот, в чистия си вид, е останал само в няколко страни като система не само несправедлива, но и позволяваща навлизането на популизма и мафията във властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай