Чиновниците да се съкратят с 30%

Чиновниците да се съкратят с 30% | StandartNews.com

Каналджийството е робовладелство, за него трябва да се лежи в затвора

Ще искаме от правителството да подгони монополите, казва Красимир Каракачанов

- ВМРО ще играе в 100 общини на изборите
- Издигаме кандидати, които знаят как да си свършат работата
- През първите 3-4 месеца управлението страдаше от развален телефон в комуникацията

- Г-н Каракачанов, как върви подготовката на ВМРО за местните избори? Имате ли вече яснота колко кандидати за кметове и общински съветници ще издигнете?

- Не съм ги броил точно колко са, но минимум в сто общини ВМРО ще има кандидати за кметове. Те вече са номинирани от местните структури на партията. Навсякъде сме предложили тези кандидатури да станат общи за целия Патриотичен фронт. На някои места има одобрение от колегите, на други - още мислят. Освен с НФСБ работим и с другите партньори от коалицията - партия "Защита, "БГ патриот", "За честта на пагона".

- Кои партии предпочитате за коалиционни партньори?

- За нас основен приоритет е явяването на ВМРО във формата Патриотичен фронт. Има общини, в които сме водили разговори с Реформаторския блок или партии от него, тъй като те също нямат единни позиции. До началото на септември нещата ще се изяснят навсякъде.

- Как върви взаимодействието с НФСБ. Във Велико Търново стана скандал - издигнатият общ кандидат-кмет на ПФ беше остро разкритикуван от Валери Симеонов и НФСБ се отрече от него.

- Не го намирам за скандал. ВМРО предложи кандидатурата на бившия ректор на Великотърновския университет г-н Пламен Легкоступ. Местната структура на НФСБ подкрепи неговата кандидатура, но явно централното ръководство има някакво друго мнение. В края на краищата това е тяхно право.

- На кои места очаквате пробив на 25 октомври?

- ВМРО традиционно има много добри резултати в редица области. Вече говорихме за Велико Търново. В Русе разчитаме на Искрен Веселинов, който на миналия кметски вот стигна до балотаж. Имаме силни номинации в Благоевградска област, Враца и в голяма част от областните градове. Ръководели сме се от един основен принцип - кандидатът, който издигаме, ако бъде избран, да си свърши работата. Всякакви партийни принадлежности оставяме на заден план. Важно е нашите избрани съветници да решават проблемите на хората. Подходили сме изключително прагматично. Местната власт е основата, която решава проблемите на гражданите. Ако тя е мудна, корумпирана и некадърна, нещата само ще продължат да се влошават.

- Каква е равносметката за работата на кабинета и вашето участие като подкрепящ партньор в парламента?

- Бяхме поставили много ясни приоритети, които да бъдат решени. Поставихме в много остра, почти ултимативна форма, въпроса за изграждането на защитно съоръжение на границата и за привличане на армията за охрана на браздата. Другата тема беше битовата престъпност. Третата - енергетиката и цените на тока. През първите 3-4 месеца вероятно поради много проблеми комуникацията беше трудна и си играехме на развален телефон. В последните месеци обаче диалогът е доста засилен. Лично министър-председателят Борисов, пък и министрите, с които работим, в оперативен порядък се заемат с поставените от нас проблеми. Това не означава, че ние няма да наблюдаваме темите, които поставихме.

- Кои са основните проблеми, които ще следите през есента?

- Един от тях е битовата престъпност. С вътрешния министър г-жа Бъчварова имахме доста различия като виждане и подход, но смятам, че сега нещата са доста подобрени. Дори професионалното ръководство на МВР е съгласно с много от нещата, които предлагаме. Другата тема, която остава нерешена, е демографската катастрофа. Фактът, че ние като нация намаляваме. Всъщност цялата социална система у нас е объркана - тя не стимулира грамотната раждаемост на семействата, които са завършили средно или висше образование, или учат, а насърчава циганската раждаемост. Раждаемостта в гетата, която се разраства не защото родителите им искат да се грижат да тях и да ги правят нормални граждани, а защото покрай тези много деца се получават много социални помощи. В България има 900 000 човека, които се водят с някаква форма на инвалидност и получават помощи. За справка: през 1990 г. при 9 млн. население хората, които са получавали инвалидни пенсии, са били 150 хиляди. По този начин също се източва социалната система и не остават пари за истинските инвалиди, което е несправедливо. Демографската политика също не е променена и в последния дебат аз категорично заявих, че за нас е неприемливо нещата да се решават с полумерки и да си затваряме очите пред очеизвадни проблеми.

- Докъде стигнаха усилията ви за реформиране на държавната администрация?

- В България продължават хора да се назначават по партиен признак, а не по това дали даден чиновник има необходимите качества, професионални и морални. Първо, чиновничеството в България е страшно много, взима неособени високи заплати и това го подтиква към корупция. Българската администрация, не говоря за всички, но преимуществено е мудна, неефективна и корумпирана. Това измъчва отделния български гражданин и убива частната инициатива както при усвояването на европейските средства, така и при най-елементарните услуги. Този проблем трябва да бъде решен много кардинално с минимум 30% орязване на администрацията и много ясни правила, при които да работи тя. Освен това в парламента сме внесли предложение да се въведе принципът на мълчаливото съгласие. В момента действа принципът на мълчаливия отказ на администрацията, който позволява чиновниците да размотават хората, за да получат някакъв бакшиш. Ако се въведе мълчаливото съгласие, те ще забравят да искат рушвети, когато ги притискат сроковете и необходимостта от аргументиран отказ. Ако искаме да развиваме икономиката у нас, две неща са крайно необходими - работеща и некорумпирана администрация и демографски потенциал - работна ръка или качествени специалисти. Само по този начин можем да привлечем инвестиции извън еврофондовете.

- Друга стара кауза на ВМРО е съпротивата срещу произвола на монополите. Готвите ли нови действия?

- Вече 10 години ВМРО води борба с монополите, както търговските, така и енергийните и ВиК монополи. Те изсмукват парите на българските граждани. Примерно "Софийска вода" е собственост на чужденци - те си вдигат цената на водата, както си пожелаят. В същото време не извършват необходимите инвестиции за подобряване на инфраструктурата. Водата изтича, а я плащат гражданите. Подобен е случаят с т.нар. ЕРП-та. Големите търговски вериги, които са собственост на чужденци, докарват на България вносни стоки, чрез които също изсмукват парите на българите и ги изнасят навън. Имаме едновременно изтичане на капитали и поради нелоялна конкуренция - удар върху българския производител. И по тази тема правителството още нищо не е направило, но ние ще бъдем крайно настоятелни.

- Европа изнемогва от заливащата я бежанска вълна. Какво трябва да предприеме Брюксел и къде е ролята на България?

- Европа трябва да има единна политика. Именно нерешителността на Брюксел към Близкия изток и американските действия доведоха до войните там. Към тях се прибавиха и проблемите на "арабската пролет" и войната в Сирия. Това се дължи до голяма степен на грешките на Европа и САЩ. Когато целият регион е разбутан и всеки ден умират хиляди хора, естествено има такива, които искат да избягат. Европа е засегната най-много от бежанския поток и трябва да стане водещ фактор в решаването на проблемите. ЕС трябва да се стреми да спре конфликтите и да наложи твърд правов ред. Иначе си говорим празни приказки - някакви либерални разбирания за демокрацията, които на Запад не можем да наложим, да искаме да ги осъществим в традиционни мюсюлмански общества. В момента европейските държави имат различен подход. Пряко засегнатите са по-активни, останалите са по-пасивни, и това не дава необходимия резултат. Европа трябва да реши колко имигранти може да поеме. След това да реши кога ги връща и връща ли ги изобщо. Напливът води до икономически проблеми - изпомпване на социални фондове и заемане на работните места на местни граждани. Тези напрежения ще породят други процеси, които могат радикално да променят Стария континент. За съжаление малко зависи от България да повлияе на общоевропейската политика. Но ние трябва да се стремим да допускаме минимум бежанци на наша територия, за да не се повтарят европейските проблеми у нас.

- ПФ настоява каналджийството да се наказва със затвор до 6 години и конфискация на имуществото. Смятате ли, че мнозинството ще подкрепи поправката в НК?

- Вижте последната трагедия в Австрия. Числото на убитите в камиона стигна 71 човека. В този канал е замесен български гражданин, който не е от български произход. Каналджийското е търговия с хора, на практика си е робство. Да затвориш 70 човека в един камион като животни, да им вземеш парите и накрая да се стигне до такава трагедия. Това престъпление подлежи на много строго наказание. Самият факт, че някой почва да търгува с хора и да ги прекарва през границата, е на практика посегателство срещу националната сигурност. Та ние не знаем какви хора водят каналджиите от Турция - дали са бежанци, нелегални имигранти или ислямски терористи. Затова каналджийството трябва да се наказва са строг тъмничен затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай