Чакаме помощ от цяла България след пожара

Кресна е за източния вариант на магистрала „Струма", казва кметът Николай Георгиев

Чакаме помощ от цяла България след пожара | StandartNews.com

- Г-н Георгиев, притеснява ли ви строежа на автомагистрала „Струма" в района на град Кресна?

- Не, не ме притеснява. Всеки един гражданин в общината ни иска да има магистрала. Няма човек, който да не иска да да бъде изградена „Струма". Има леки притеснения у някои, тъй като трасето ще мине през Кресненското дефиле. Жители на села се страхуват да не останат без достъп до нивите си, търговци – да не загубят клиентелата си, ако шосето мине встрани от сегашното трасе. Напоследък у местните хора надделява мнението, че предложеният от правителството източен вариант в момента е най-добрият от всичките останали. Той предвижда движението в посока Кулата да е по сегашния първокласен път Е-79, който ще бъде разширен, ще се направят съоръжения за защита на животинските видове. Трасето за София пък ще минава на изток от Кресненското дефиле. Движението за столицата ни ще е по-високо като надморска височина от това към Гърция. Мисля, че този проект ще бъде подкрепен от обществеността в Кресна. Това е моето мнение. Но всичко ще стане ясно на 11 септември, когато в града ни се организира обществено обсъждане по ОВОС на проекта за изграждане на автомагистрала „Струма". Ще се чуе мнението на всички и ще се вземе предвид.

- За кой вариант ще настоявате Вие като кмет ?
- Ние, като общинско ръководство, сме за източния вариант. Категорично заставаме зад него. Вярвам, че правителството ще намери баланса в решението за изграждането на АМ „Струма". Най-важно е да надделее общественият интерес, а не интересът на една или друга група хора – стопани, търговци, еколози, жители на дадено населено място.
За нас и местните хора е много важно, че в района на Кресненското дефиле ще има пет пътни възела – Симитли, Полето, Мечкул, Стара Кресна и Кресна. Предвиждат се две площадки за търговия и отдих в нашата община. Първата е в посока Кулата и е с площ 17 декара, тя ще е край Кресна. Втората ще е на 2 километра след града в посока София, тя ще е на терен от 19 декара.

- Какви са окончателните щети от огромния пожар, който бушува цели 6 дни на територията на община Кресна ?
-Щетите е сигурно, че са огромни. Но тепърва ще мине специална комисия, назначена от мен, за да опише всичко точно и коректно. Няма да пропуснем нито една населено място, нито един частен и общински имот. Нека приключи всичко, да се изтегли цялата техника, която бе разположена в района на огненото бедствие. Ще се опишат къщите, общинските пасища и мери, частните ниви и земеделски земи. Тогава ще сме наясно в какъв размер са нанесените щети от пожара. Ще искаме помощ от държавата, вярвам, че правителството ще ни помогне. Още повече, че сме една от обкщините в тежко финансово положение. Ще открием и нарочна дарителска сметка, ще я обявим на всички медии. Убеден съм, че много наши сънародници от различни краища на страната ще покажат, че са с добри и състадателни сърца и ще дарят средства. Ще свикам Общинския съвет, за да преценим колко може да отдели и нашата община за пострадалите хора.
Трябва да дадем пример на останалите, за да искаме съпричастност от тях. В същото време от БСП взеха решение да ни помогнат с 10 000 лева.

- Чуват се гласове, че организацията и ръководенето на акцията по потушаването на пожара не са били на ниво. Вашето мнение?
- Тук е мястото да благодаря на момчетата – на пожарникари, на военни, на горски, на Спешна помощ, на доброволци. Въпреки спекулациите, които има, хората много адекватно, много навреме и много професионално се справиха със задачите. На косъм спасиха селата Ощава и Стара Кресна. Блгодарение на бързата реакция на пожарните екипи двете населени места ги има и не бяха изпепелени. При местните хора нещата се нормализират, нормално е в началото да изпитат шок, защото и аз бях на терен и знам какъв ад беше. Който не е бил, няма да разбере за какво иде реч. Местните хора бяха в паника, но нашата задача бе да ги успокоим и да не позволим да предприемат действия, които биха застрашили здравето и живота им. Само две от къщите, които изгоряха, бяха обитаеми. Техните обитатели в момента живеят при свои роднини. Точно това е нашата работа, с кампанията за събиране на средства да помогнем първо на тези хора, да възстановим къщите им.

- Как ще се оправят животновъдите при липсата на пасища, които бяха изпепелени от огъня?
- Напротив, пасищата ще се увеличат, това твърдят експерти, тъй като много дървета бяха унищожени от пожара. Но проблемите ще са първите 1-2 години. Докато излезе нова трева, но после ще има много хубави пасища. Сега обаче ще има трудно време за животновъдите, ще се наложи да търсят алтернатива – да купуват от други населени места сено за изхранване на своите животни.

- Продължавате ли да следвате плана за финансово оздравяване на община Кресна?
- Няма как, ако искаме да се възстановим и да започнем да функционираме нормално. Спазва се строга финансова дисциплина. Пари се харчат само по предназначение и по необходимост. Събираме данъци, в това число и стари налози, разпращаме писма на длъжниците – частни или юридически лица. В момента имаме над 20 изпълнителни листа. Голяма част от старите задължения са събрани, но имаме да събираме още 700 -800 хиляди лева задължения към общинската хазна. Тоза за община като нашата е крупна сума. Въведени са лимити на разходите за гориво на цялата администрация, целта е да се спестят пари. Извършват се само належащи ремонти, наложени са лимити на мобилните телефони на чиновниците, както и на стационарните телефони в кабинетите им. Следи се и за харченето на средства за командировки и канцеларски материали. Непрекъснато се проверява давностния строг на задълженията към общинската хазна, за да не изтече и тези пари да станат на практика несъбираеми. Граждани, които не си платят местните данъци и такси, не се обслужват от общинската администрация, докато не погасят налозите си. Няма как, наследих много тежка ситуация. Общината бе с 4 милиона лева дългове. Изплатили сме малка част от тях. Съдим се с фирми за извършена от тях дейност при предишното управление, оспорваме стойността на фактурите за извършената работа –реконструкция и подмяна на водопровод и улична мрежа в град Кресна. Извършена е работа, но съм убеден, че сумата е много завишена. Според мен това е схема за източване на общините. Определени фирми работят с определен кмет, цените се завишават многократно. По този начин може за един мандат една община да бъде фалирана. Но община Кресна е далече от фалита. Има напредък и в съдебните дела, които водим. 3 милиона е сумата, която дължим по фактури и за която се съдим. Ще бъде сведена наполовина, дори и още повече.

- Има ли проблем, който не търпи отлагане в община Кресна?
- Поел съм ангажимент пред хората в град Кресна за подмяна на водопровода. В селата на 90% тръбите са подменени. Миналата година със собствени средства успяхме да сменим 3 километра тръби в общинския център. Искаме до края на тази година да подменим още 3 км водопровод. Правим опити да си осигурим финансиране от държавата, но все още няма резултат. Ще продължм да търсим пари от държавата. Друг въпрос е как ще реагират управляващите.

- Няма ли развитието на туризма да вдигне стандарта на живот в общината?
- Секретарят на община Кресна Петър Галчев е председател на Българския туристически съюз. Имаме намерение заедно с БТС да кандидатстваме с проекти за изграждане на екопътеки, искаме бившия пионерски лагер в Пирин да го ремонтираме. Ще изградим модерен център там, който да се посещава от деца от цяла България, а защо не и от чужбина. Ше има зелено училище, учениците ще се запознаят с природата, с нейното опазване, с красотата, флората и фауната в Национален парк „Пирин". В момента имаме подобен център в село Влахи. Идват деца, виждат мечки, вълци, научават интересни неща за природата и животните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай