Правим 3D музей с атракциите на Банско

 Правим 3D музей с атракциите на Банско | StandartNews.com

Водният цикъл ще бъде завършен тази година, ще построим модерен медицински център

Без втори лифт и нови писти няма как да развиваме туризма, твърди кметът Георги Икономов

- Г-н Икономов, каква година изпрати община Банско?

- 2015 година бе трудна, но успешна. Две са причините, за да я определя като трудна. Първата е бавното изпълнение на водния цикъл на града. Фирмите не се справяха добре до последния момент. Имахме притеснения за нормалното протичане на зимния сезон заради разкопаните улици. Не се работеше с необходимите темпове. След много разговори и тропане по масата накарахме изпълнителите през октомври, ноември и декември да свършат толкова работа, колкото бе свършена за година и половина. Втората причина е в личен план. Проведоха се избори за кмет, които никак не бяха леки. Всички мои опоненти впрегнаха сили и ресурс, за да обезценят постигнатото в последните 4 години. Разбира се, най-сериозният им аргумент бе бавното изпълнение на водния цикъл. Но

банскалии не се подведоха по манипулациите и спечелих на първи тур

Тази година водният цикъл ще бъде завършен.

- Финансово стабилна ли е общината?

- За мен и моя екип това е най-важно. Нямаме никакви задължения. А се наложи да правим доста извънредни разходи покрай водния цикъл – за асфалтиране на улици, за подмяна на бордюри. Очаквам тази година да е по-спокойна от миналата. Събираемостта на собствените приходи се увеличава непрекъснато. В сравнение с 2010 г. през 2015 г. са събрани над 2 милиона лева повече. Два конкретни примера – от данък недвижимо имущество в хазната преди 6 г. са влезли 1,5 милиона лева, а миналата – 2,4 милиона лева. Приходите от туристическата такса са съответно 397 000 лева срещу 641 000. Правим всичко възможно да събираме стари задължения към общината. При искане на услуги от местната власт проверяваме фирмите – заявили ли са реална площ за търговска дейност, обявили ли са действителния брой легла, имат ли задължения.

- Кои са приоритетите в бюджета за тази година?

- Бюджетът ще бъде като миналогодишния – около 18 милиона лева. Много важно е да проектираме качествени проекти за новия програмен период, за да разчитаме на европейски средства. Амбицията ни е да подобрим още инфраструктурата. Желанието ми е да подменим канализацията на целия град, да ремонтираме околовръстния път на входа на Банско откъм Добринище, да осигурим пари за художествено оформление на река Глазне. Чакаме одобрение на проект по Трансгранично сътрудничество с Македония за създаването на модерен 3D музей в курорта. По иновативен начин ще представим в него Банско и Пирин планина, най-атрактивните забележителности и възможности, които предлагаме на нашите гости. Ще има и класически помещения – те ще се ползват за изложби. Музеят ще се намира в Дома на изкуството. Сградата

ще се превърне във виртуален парк за природа, история, култура

и ще привлича туристи. Готов е работният проект за обновяването на градския парк, ще възстановим езерото в него, ще изградим Алея на възрожденците – в нея ще монтираме бюстове и барелефи на велики банскалии и българи. Ще осигурим и достатъчно места за отдих, забавление и игри. Искаме да построим подземен паркинг под улица „Гоце Делчев", която 50 години не бе ремонтирана, но ние го направихме. Други важни улици – „Отец Паисий" и „Пирин", също се реконструират. Част от тях ще са пешеходни зони, ще има представяне на традиционни занаяти. След 3-годишна съдебна сага си върнахме 60 декара земя. На този терен ще изградим 2-3 футболни игрища, тенис кортове, съблекални, паркинг. Базата ще се ползва и от елитни отбори, които идват на подготовка в региона.

- И този зимен сезон курортът е без втори лифт, без нови писти и съоръжения? А сега накъде – разговори с правителството, срещи с природозащитници, протести?

- Няма да протестираме повече, това е сигурно. Над 90% от хората знаят, че е добре за развитието на зимния туризъм това, което искаме. Има някакви пречки да осъществим намеренията си за втора кабинка, за нови писти и спортни съоръжения. Нямам представа откъде идват и кой ги инициира. Чувам, че има спор по отношение на концесията. Според някои нови писти могат да се правят само с нова концесия. Концесионерът пък смята, че има право да строи нови писти. Този проблем трябва да се реши най-накрая. Защото губещи са хиляди хора не само в Банско, но и в региона, и в България. Защото тук в зимния сезон работят хиляди души от различни краища на страната. Преди 3 години предложих да се актуализира съществуващият План за управление на НП „Пирин". Не съм оптимист, че новият план ще реши този проблем. Нещата засега остават същите - с опашки и изнервени туристи пред единствения лифт. Получава се парадокс - България и община Банско харчат стотици хиляди левове за реклама, за да докараме туристи. И те идват в един курорт, в който се редят на опашка с часове. Тези пари за реклама са загубени, защото туристите повече не се връщат. От това губи и държавата. Съседните държави инвестират ударно в развитието на зимни курорти, а ние тъпчем на едно място. Ако не се развиваме, ще загубим туристи за сметка на курорти в съседните страни.

- Изготвена ли е стратегия за развитие на туризма заедно с туристическия бранш, за да вървите напред?

- Наясно сме, че без нови лифтове и писти няма как да се развива туризмът. Не можем да променим облика на Банско. Мислим върху създаването на цялостен бранд „Банско". Искаме ново лого за качествена реклама, а не да харчим пари на дребно. Да сме активни на пазарите, които могат да са ни от полза. Преди 3-4 години започнахме да работим активно в Турция и вече берем плодовете на тези наши усилия – турските туристи са все повече в курорта ни. Да наложим марка „Уникално Банско" за заведения, в които обзавеждането е в бански стил, сервитьорите са с традиционни носии, слуша се народна музика от нашия край, предлагат се бански гозби и специалитети.

- Има ли проблеми, които не решихте през първия си кметски мандат?

- Когато си избран за първи път за кмет, си правиш програма, но при идеални условия. Сякаш няма да срещнеш съпротивителни сили. Куп неща обаче ти отнемат голяма част от времето. Има моменти, в които нещо с финансирането не е наред, в друг случай политическата конюнктура не ти позволява да направиш това, което искаш. С две неща не се справих. Първото е изграждането на Медицински център. Но вече са одобрени ПУП-овете за терена, върху който ще се построи. Парцелът е 4-5 декара, ще има и площадка за хеликоптер, място за паркинг и за много зеленина. Не случихме и на фирма за изграждането на водния цикъл. Това е сериозен проблем. Но има и добри новини. Кандидатстваме с проект за нова детска градина. Добрата новина е, че децата се увеличават. Със собствени средства ще построим и блок с 12 апартамента за социално слаби семейства. Наследихме огромен проблем. Преди десетина години се допусна зеленината в горната част на града да бъде заменена с бетон и железа. В момента много сгради са недовършени, дори не знаем къде и кои са собствениците им, някои са ипотекирани в банки. С времето постройките стават опасни за банскалии и туристи. Пропуск в Закона за устройството на територията е, че има начален срок за строителство, но няма краен срок за завършването му. Това е непоправима рана за Банско. Ще имам разговор с министър Лиляна Павлова, за да търсим решение на проблема с недовършените сгради. Искам да отбележа, че понякога решени проблеми ни създават нови грижи. Така е с новите пътища в селищата край града. Сега пък шофьорите карат много бързо, не спазват ограниченията. Няма как да сложим „легнали полицаи". С колеги сме обсъдили предложение за законови промени. Да може общините да купуват видеокамери, говорил съм за това и със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Държавата няма да прави никакви разходи, но искаме половината от събраните глоби от „хванатите" нарушители да се връщат в общините.

-Ще помогне ли за развитието на Банско приемането на Общ устройствен план на общината?

- Несъмнено. В това никой не се съмнява. Беше трудно, но се справихме с изготвянето на Общ устройствен план на община Банско. По този начин гарантираме визията на града за години напред, както и регламент за неговото развитие. Смятам, че можем да дадем тласък на земеделието и животновъдството. Не приемам липсата на каквито и да е производства в хранителната промишленост – няма фирма, която да прави бански колбаси, няма мандра, няма хлебопекарна. Общината ще стимулира всяко бизнес начинание в тази посока.

- Какви са приоритетите във втория ви кметски мандат?

- За нас е важно да развием центъра на Банско. Защото центърът се „измести" от туристите в горната част на града, около началната станция на лифта. Старият квартал да се обогати с търговски улици, със занаятчийски ателиета. Трябва да развием ски зоните над Банско и над Добринище. Готови сме с проект за нов довеждащ водопровод до общинския център, който ще увеличи дебита на вода с 25 литра в секунда.

Работим и за построяването на довеждащ водопровод в Добринище. Там другата ни цел е да се ползва оптимално минералната вода. Ако спестим 6-7 литра в секунда, то ще можем да осигурим вода за още 6-7 хотела. А това са нови работни места. За курортите най-важно е да няма проблеми с тока и водата, защото се създава лош имидж и се гонят туристи. Два техникума минават към общината. Ще наблегнем на паралелки, които да подготвят кадри за региона – мебелисти, специалисти по селско стопанство, по туризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай