Антон Кутев: Само БСП сваля цените и вдига доходите

 Антон Кутев: Само БСП сваля цените и вдига доходите  | StandartNews.com

Хората искат справедливост и повече държава, казва Антон Кутев

Антон Кутев е водач на листата на коалиция "БСП лява България" в Силистра. Какво го питат хората по време на предизборните срещи и какви са козовете на соцпартията? Готова ли е столетницата за коалиция и при какви условия? Медийното острие на БСП отговори на тези и други горещи въпроси пред "Стандарт".

- Г-н Кутев, от БСП като че ли се готвите за протестна есен. Но не протестирате ли срещу оставеното от вашето правителство?

- В никакъв случай. Това правителство беше първото в България, по време на което не само че не се е повишила цената на тока, а даже се намали с 1-2%. Между другото за първи път има правителство, при което не се е повишила и цената на горивата. Бензинът и нафтата си останаха на същите цени. Резултатът е, че не се повишиха и цените като цяло, защото като се вдигне токът, респективно и горивата, се вдига всичко. Така че логиката на това правителство беше задържане и замразяване на цените и повишаване на доходите, макар и с малко и там, където е възможно. Това е точно обратната логика на това, което виждаме в момента. Близнашки, т.е. ГЕРБ, дойде на власт и първата работа беше да вдигне цената на тока. Очакваме в близките месеци поскъпване на горивата, респективно вдигане на всички цени и намаляване на доходите. Тази рецепта ни е позната и тя няма как да не се види отново в близките дни, ако остане на власт това или подобно правителство.

- Не сте ли в твърде оправдателен режим по време на кампанията след година и 2 месеца във властта?
- Не мисля, че имаме основание да се оправдаваме. В края на краищата пенсии в България се вдигаха само тогава, когато БСП е на власт. През тази година и половина, въпреки всички ограничения, успяха да се направят един куп неща не само за пенсионерите. Защото все пак и коледни, и великденски добавки се платиха, нещо, което преди това беше мечта за тях четири години. Увеличиха се детските за второ дете, вдигна се помощта за първокласник от 150 на 250 лева. Изобщо имаме твърде много неща, които можем да отчетем, за да бъдем оправдани. Най-важното според мен е, че за първи път за последните 4-5 години безработицата не нарастваше, а намаляваше при това правителство. Близо 50 хиляди нови работни места бяха създадени точно през това време благодарение на помощ към бизнеса и на други възможности, които реализирахме.

- Кои ангажименти отчитат симпатизантите ви, без да им ги напомняте самите вие, като плюс от управлението ви?

- Аз не съм убеден, че симпатизантите ни реално различават точно какво сме свършили, защото БСП има недостатъка, когато дойде на власт, всички да считат, че ние сме длъжни да вдигаме доходите и някак си не си дават сметка, че това се е случвало само когато БСП е на власт. Т.е. за съжаление някак си те не го отчитат като наш плюс, а би трябвало да го правят.

- Кой упрек чувате най-често?

- Честно казано, колкото и да е странно, най-често по селата аз чувам упрека за това, че не се контролират ТЕЛК-овете и че трябва държавата да направи така, че да контролира огромното количество фалшиви инвалидни пенсии. Аз не съм убеден, че това е най-големият проблем на България, но е факт, че няма село, в което да вляза и да не чуя именно това нещо. Така че хората очевидно са чувствителни към несправедливостта.

- Ще се отрази ли и как ще пренареди листите преференциалният вот на 5 октомври?

- При нас ще сработи в дългите листи, т.е. в тези, които са в София, Варна. Аз лично смятам, че, от една страна, това е необходимо, защото дава някаква гражданска енергия. От друга страна, то често носи повече негативи, отколкото позитиви по отношение на крайния резултат. Много ми се искаше този преференциален вот да върви без вътрешнопартийна борба и със съответния разум по отношение на партията, да не се окаже, че преференциалните номера са по-големи от номерата на партията, защото в края на краищата тази борба има определени закони и правила. Но така или иначе, ние, политиците, не сме дозрели докрай за тази демокрация и затова всяко нововъведение ще влиза трудно, мъчително и с грешки. Да се надяваме, че този път няма да има такива от типа на 15-15.

- Какво обещахте на избирателите си в Силистра? През миналия мандат им върнахте театъра, сега какво е на дневен ред?

- За мен най-важното, което трябва да направим, е съществени промени в селското стопанство. Трябва да го насочим към по-скъпи продукции и продукти. В момента основно нашият регион се храни от жито, царевица, слънчоглед. На мен ми се иска да осигури държавата възможности и за поливно земеделие в по-големи размери, съответно за развитие на животновъдство, на зеленчукопроизводство, т.е. на по-скъпи и по-изгодни отрасли в селското стопанство. А това е свързано пряко с развитие на преработващата промишленост и на всички отрасли, които са свързани пряко със селското стопанство - производство на биоетанол, преработване на зеленчуци, замразяване, охлаждане и т.н. Т.е. трябва да намерим начин в близките няколко години държавата да стимулира производствата, свързани със селското стопанство, защото по този начин ще успеем да преборим най-големия проблем на региона Силистра и това е безработицата в селата.

- По време на кампанията твърде остро критикувахте ГЕРБ, но само след седмица ще започне да се говори за коалиция. Тогава коя теза ще изведете напред?

- Има ясно очертани параметри и искания, от които ние няма да отстъпим. Независимо дали ще се говори за коалиция с ГЕРБ, срещу ГЕРБ или с някакви други десни формации, сигурното в нашия случай е, че не може да се отстъпва от социалната тематика. Ние сме готови за диалог с всички, стига резултатът да бъде повишаване на доходите на хората.

- Може ли да имаме ситуация, в която да не може да се състави правителство?

- Струва ми се прекалено възможно, защото темата за това как ще се направи коалиция, не дай си Боже с ГЕРБ, на мен ми изглежда абсурдна. По две причини, първо, защото БСП и ГЕРБ са идеологически противопоставящи се, т.е. ние имаме различни принципи, и второ, защото на ГЕРБ много трудно може да се вярва. Борисов си сменя мненията на 24 часа, което означава, че ако няма такава широка коалиция, а тя, както казах, е почти невероятна, други коалиции трудно ще изведат до резултат. Т.е. аз си мисля, че следващи предсрочни избори са възможни, но че задачата и на политическата класа, и на хората, когато отидат да гласуват, е да направим така, че да имаме стабилно управление. Т.е. трябва да направим всичко възможно да избегнем нови избори и да търсим развитие на държавата и едно разумно и стабилно управление.

- Вие сте медиен експерт - кое бе по-различното в тази кампания от страна на всички политически партии?

- По-различното беше разумното изтегляне от показните форми на воденето на кампанията и съсредоточаването в организационните механизми. Това беше правено преди това от ГЕРБ и от други политически сили и в други кампании, сега обаче виждам всички големи партии да са се изтеглили от публичните прояви, което, според мен, е добре. Ще видим какъв ще бъде резултатът.

- А в кампанията на БСП кое е по-различното?

- За първи път например, нямаме клипове. Точно по същата логика, за която говорихме преди малко. Стремихме се да изразяваме публичните тези по-скоро на ниво съдържание и политики и разказ за това какво сме правили, какво искаме да направим, отколкото през някаква показна символика. Докато ГЕРБ и ДПС това го правят от отдавна и не им е за първи път, за нас това беше първа кампания в такъв вид.

- Вие къде ще гласувате в неделя?

- В Силистра, аз вече съм си извадил удостоверение за гласуване на друго място.

- С кое от всичките послания на БСП искате да ви разпознаят хората, които отидат да гласуват тази неделя във вашия избирателен район?

- Най-важното според мен сега е справедливостта. Ние, ако сме вдигали пенсиите, ако сме плащали коледни надбавки, ако сме вдигали минимална работна заплата и променяли данъци, това не е защото сме си мислели, че ще направим пенсионерите или младите хора богати с тези 20, 30 или 50 лева, които евентуално са получили, а защото така е справедливо. Според мен възстановяването на справедливостта и на усещането на българина, че има държава, е главното нещо, с което трябва да се заемат политиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай