25 000 благоевградчани живеят в обновени блокове

С фестивали, спорт и ски писта "Картала", ставаме целогодишен туристически център, казва д-р Атанас Камбитов

25 000 благоевградчани живеят в обновени блокове | StandartNews.com

Д-р Атанас Камбитов е роден на 30 април 1967 г. в Благоевград. Завършва медицина, а след това и магистратура „Стопанско управление". От 2007 г. е общински съветник от ГЕРБ в Благоевград. Става депутат в 41 НС и е член на комисията по земеделие и гори. От 2012 г. е кмет на Благоевград, през 2015 г. е преизбран за втори мандат.

- Г-н Камбитов, само за 2 години Благоевград придоби нов облик благодарение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Удовлетворен ли сте от постигнатото?

- Благоевград се утвърди като лидер по изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради за цялата страна. Самото признание за добрата работа дойде още в самото начало, когато санирахме първите блокове по Програмата. Дали съм удовлетворен?! - Смятам, че Благоевград трябва да се гордее с това. Към този момент са санирани над 140 блока, обхванати са над 8 000 апартамента и над 25 000 души. Фактите говорят сами по себе си. Категоричен съм - това е единствената програма, която така директно подпомага хората. Тя сама по себе си е мощен стимул за строителния бранш, за икономиката в региона, а това е от полза на всеки един отделен човек. Осен всичко друго, с реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Благоевград, вече е решен и проблемът с визията на града – сградите са укрепени, а цветът на изолацията е съобразен и уеднаквен. Ако трябва да бъда честен, в началото не беше лесно. Имаше опити за саботаж, опити за подвеждане на хората, но в крайна сметка жителите на Благоевград ни гласуваха доверие и резултатите вече са факт.

- Имате ли забележки към качеството на работата на фирмите и как ги санкционирате?
- Няма да скрия, че в процеса на изпълнение на Програмата сме имали затруднения. Проблемите обаче са отстранявани своевременно. Община Благоевград контролира много стриктно качеството на изпълнение по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Мога да кажа, че то е такова, каквото трябва да бъде. Важно е да отбележим, че надзорът на дейностите е общински. Имаме всички механизми да контролираме качественото изпълнение на строително-монтажните работи и смея да твърдя, че самите условия на договорите при нас задължават фирмите сами да следят за качеството на работа. За пример ще дам, че при нас няма авансово плащане. Първото плащане се прави при 50% от свършената работа.

- Най-сетне част от казармата е собственост на община Благоевград. През юни там се проведоха два големи музикални форума. Каква е визията ви за развитието на парк „Македония"?
- Първо искам да благодаря на правителството начело с премиера Бойко Борисов за това, че успяхме да финализираме един дълъг процес. Прехвърлянето на 62 дка от терена на бишите казарми, сега парк „Македоноия", беше целенасочено стопиран от кабинета „Орешарски" в продължение на 1 година и 8 месеца. Но, както казват хората, „всичко е добре, когато завършва добре". Веднага след прехвърляне на терените започнахме облагородяването на парка. Вече има две обособени зали за провеждане на културни и спортни събития, които с решение на Общински съвет могат да бъдат наемани и от жители и гости на града. На място ще бъде изграден модерен експо център с изложбени зали, хотелска част и конферентен център, както и офис площи. В най-високата част на парк „Македония" пък предстои да бъде построен голям православен храм.

- Вече няколко месеца канадската фирма „АЛС" произвежда волани и автомобилни тапицерии в Благоевград. Налице ли е повишен интерес на инвеститорите?
- Факт е, че с отваряне на завода бяха разкрити стотици работни места. Това, разбира се, е от полза за местната икономика. Надявам се фирмата да продължи да разширява дейността си на територията на Благоевград. Интерес има както от български, така и от чуждестрани инвеститори. Преди два дни в кабинета си посрещнах посланика на Белгия - н. пр. Франсоа Бонтан и Управителния съвет на СИБАНК, с които обсъдихме именно възможности за инвестиции от страна на белгийски фирми. По отношение развитието на общината мога да кажа, че работим в посока създаване на условия за привличане на инвеститори - както от България, така и от чужбина. Концентрираме усилия върху инфраструктура, комуникации, лицензионни режими, така че общината, респективно и градът, да бъде привлекателен център за инвеститорите.

Това е дългосрочната политика на Общината. Работим по проекти, които се реализират чрез финансиране от ЕС, в дългосрочна перспектива имаме четири мащабни проекта, които ще генерират икономика. Става дума за проекти като Балкански университетски център, международен интер-експо център, за който вече стана дума, логистичен транспортен център и „Спортен Благоевград". В общината се реализират проекти на стойност над 250 млн. лева, които създават необходимите условия за това в Благоевград да бъдат привлечени инвестиции.

От друга страна наблягаме и на развитието на туризма, защото човек не само трябва да работи, но и да почива и да се развлича. Нещата са тясно свързани. Развиваме културен туризъм с много фестивали, най-големият от който е „Франкофоли". Тази година се проведе третото поредно издание, което бе посетено от 35 000 души. Именно „Франкофоли" е и причината Благоевград да бъде включен в списък с градове от цял свят, в които се провеждат 100-те най-значими събития на франкофонията, част от проектът „Голямата обиколка".

Правим постъпки за придобиване на 100% собственост на скиписта „Картала", именно защото Общината цели Благоевград да бъде превърнат в целогодишен туристически център. Предвиждаме разширяване и удължаване на пистата, както и изграждане на съоръжения за изкуствен сняг. С придобиване на цялостния комплекс, ще можем да развием туризма в Благоевград като цяло. Абсолютната собственост върху ски център „Картала" е част от мега проекта „Спортен Благоевград". Той включва изграждането на спортен център върху 40 декара площ близо до село Зелен дол, изграждане на хотел с трибуни при терена на стадион „Христо Ботев". В проекта за зимен туризъм на зоната се включва и рехабилитация на пътя Благоевград- Картала. Важно е да отбележим, че „Картала" е на границата с парка „Парангалица". Това означава, че и летният туризъм ще бъде развит. Идеята е, когато дойдат туристи в Благоевград, да получат всички необходими условия за туризъм и спорт.

- Как ще изглежда градът след 2 години, ако реализирате проектите и приоритетите си?
- От началото на първия си мандат до този момент, аз и екипът в Община Благоевград работим категорично в една посока – развитие на Благоевград и превръщането му в съвременен европейски град. Както споменах вече, Благоевград работи по много и различни проекти, с реализирането на които градът ще бъде модернизиран. По ОП „Региони в растеж" имаме осигурени над 44 млн. лева, което ни дава възможност за подобряване на градската среда, модернизиране на инфраструктурата, обновяване на ключови обекти и изграждането на нови такива. Важен проект е и този, свързан с изграждане на над 200 социални жилища по ОП „Региони в растеж".

- Тук функционират два университета. Ще има ли работа за кадрите, които те подготвят? Ще останат ли младите и образовани хора в Благоевград?
- Благоевград е може би най-младият град. Град с два университета, и то сред най-престижните в България. С над 15 000 студенти. Аз и моят екип правим всичко възможно да осигуряваме условия тези хора да останат и да работят в него. Истина е, че това е труден процес, но ние полагаме и ще продължим да полагаме всички усилия. Ще продължим да търсим възможности за развитие на тази дългосрочна политика заедно с бизнеса, с държавната власт. Тук говорим за споменатите вече инвестиции, стратегическите проекти, по които работи Община Благоевград, привличане на чуждестрани фирми, които да развиват и да разширяват дейността си именно тук. Младите хора са отличителният белег на Благоевград. И европейската политика е ориентирана така. Европа 2020 г.- Европа на знанието - младите хора са тези, които носят знанието. Това е бъдещето и на България, и на Европа. Ако говорим за Европа на знанието, Европа на високите технологии, Европа на иновациите - всичко това Благоевград го притежава. Ние сме на пътя на Европа. Имаме всички условия - и икономически, и географски, така че действително да покрием тези европейски критерии.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай