Жените не трябва да мълчат при домашно насилие

Жените не трябва да мълчат при домашно насилие | StandartNews.com

По повод Международния ден срещу насилието над жени – 25 ноември, в Брюксел се състоя форум на тема „Истанбулската конвенция: да елиминираме насилието над жени на национално и европейско ниво". От българска страна участва парламентарна делегация, в която бе и депутатът от ПГ на ВОЛЯ Дора Христова.

- Госпожо Христова, всяка година в Брюксел се отбелязва международният ден за борба с насилието над жени. Какво беше по-различното тази година, което ви направи впечатление?
-Акцентът на форума беше пречупен през Истанбулската конвенция. Нека поясня най-напред за какво става дума. Това е документ на Съвета на Европа, подписан през 2011г. в Истанбул –оттам и името му. Това е вид многостранно споразумение за прилагане на мерки в страните-членки за борба с домашното насилие и насилието над жени. Нашият парламент все още не е ратифицирал конвенцията. Надявам се и това да стане в близко бъдеще. Още повече, че съгласно разпоредбите в документа, ние сме длъжни да представим пред Съвета на Европа доклад за предприетите от страната законодателни инициативи по темата. Важно е да се отбележи, че в конвенцията изрично е подчертано, че под „жени" се имат предвид и момичета под 18г. възраст, защото те също могат да бъдат подложени на трафик, на различни форми на посегателство.
Така че този форум беше повод за обсъждане на документа, подписан в Турция, бяха цитирани примери и проблеми от отделни страни и начини за справяне с проблема. Това, което за мен беше особено важно, е, че отделихме специално внимание на възпитанието на децата. Още от най-ранна възраст трябва да ги учим да отхвърлят насилието въобще. Това е послание и към учители, и към родители, към социалните работници. Живеем в свят на невиждана агресия сред младите хора и децата. Това след години поражда какви ли не проблеми - и в семейството, и в приятелската среда, и на работното място. Затова трябва да започнем от малките, ако искаме след няколко години да имаме резултати и промяна на тревожните статистики.

-Добихте ли представа как се справят другите държави?
- Да, чуха се много примери как след ратификацията на Конвенцията в дадена държава, са предприети конкретни мерки срещу насилието над жени и те работят. Колегата от Словения, например, повдигна въпрос, който става все по-актуален, предвид огромното влияние в ежедневието ни на интернет. Той говори за онлайн насилието над жени – една тема, която не е никак за пренебрегване.
Вижте, примерите по темата са много. Но за нас като законодатели е важно законите така да бъдат направени, че акцентът да се постави върху извършителя –т.е. не защо жената се е съгласила или подвела, а защо мъжът я е принудил и тласнал насила към дадено действие. Ние все още сме склонни да осъждаме публично жертвите на домашно насилие, затова те се крият, не смеят да признаят и проблемът се задълбочава с години. От това страдат и децата в семейството. Те стават още по-голяма жертва, защото този печат в съзнанието им влияе на целия по-нататъшен живот, на отношенията им с хората, на модела семейство, който един ден самите те създават. Защото насилието ражда насилие. В този смисъл премълчаването на проблема осакатява бъдещето на една нация.

-У нас има закон за защита от домашното насилие от 2005 г. Какво още трябва да се направи?
-Не съм видяла скоро актуална информация за резултатите от този закон. Затова ще направя парламентарно питане по темата към ресорните министри, за да видим къде сме. В Румъния, например, вече са ратифицирали Истанбулската конвенция и са предприели конкретни инициативи- темата е включена в учебните програми, изградени са убежища и центрове за жени, претърпели насилие. В Гърция пък имат и Закон за служебно преследване при домашно насилие –т.е. можеш да загубиш работата си, ако бъдеш уличен.
Темата беше акцент по време на Естонското председателство и в Брюксел има идея тя да бъде продължена и през първата половина на 2018г., когато България ще поеме щафетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай