За 60% от българите бежанците са заплаха

За 60% от българите бежанците са заплаха  | StandartNews.com

Всеки втори не желае мигранти за съседи или колеги

За повечето българи бежанците са заплаха за националната сигурност на държавата. В това са убедени 60% от участниците в национално представително проучване на агенция "Сова Харис". 15,2 процента са на обратното мнение, а 24,8 процента не могат да преценят. Изследването е по поръчка на Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт" и в него са участвали 1000 души. Проучването бе представено на кръгла маса на тема "Влияние на бежанската криза върху българското общество и българската политика".

"Има страхове, няма омраза. Настроенията са разнопосочни, общественото съзнание е достатъчно объркано и доминирано от страховете", коментира резултатите Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Повечето българи не са съгласни и със сегашната политика на Евросъюза спрямо мигрантите.

46,5 процента от анкетираните смятат, че ЕС не трябва да помага на бежанците, търсещи убежище на територията му, 28 % отговарят, че трябва да им се помага, а 25,5 процента не могат да преценят.

Мотивите, с които българите отказват да приемат мигранти у нас, са различни.

18% се опасяват, че сред бежанците има терористи

Според 16,7 на сто пък България е зле икономически и не може да се грижи за собствените си граждани, за да се нагърбва и с бегълците. За 9,1 процента мигрантите са просто опасни. 6,9 на сто пък виждат в тях заплаха са за икономиката на ЕС и за социалната система. Да се връщат по родните си места настояват 6,7 процента. Те са с друг манталитет и религия и не могат да се интегрират, убедени са 5 на сто. Европа вече е подслонила прекалено много бежанци, твърдят 4,3 процента, а 3,9% са уплашени, че ЕС се ислямизира.

Обявилите се за подкрепа на бежанците от ЕС, смятат, че това е хуманно и тези хора имат нужда от помощ /43,9 процента/. Съюзът да помага само на тези, които бягат от война, настояват 23 на сто. ЕС вече ги е приел и сега трябва да им помага разсъждават 10,8 процента от анкетираните. Трябва да има добро отношение към бежанците, но

да се проверява всеки какъв е и с каква цел идва

в Европа пък е мнението на 3,6 процента.
Според 57 на сто от участвалите в проучването решението на проблема с бежанците трябва да е общо за всички страни в ЕС. 22,4 процента смятат, че всяка държава трябва да се справя сама, а 20,6% не могат да преценят. 53,6 процента смятат, че България не трябва солидарно да приеме решението на ЕС и да приеме полагащата й се квота от бежанци, 23,4 процента са на обратното мнение, а 23 процента не могат да преценят.

82,1 процента от анкетираните смятат, че трябва да се изгради система, чрез която

да се прави подбор извън границите на ЕС

за да се получава разрешение по определен ред за прием на бежанци.

Основният препъникамък за интеграция на бежанците у нас е немощната ни държава, твърдят 49,3 процента от участвалите в проучването.

Според 38,5% проблемът е в различната култура и религия. 78,3 процента смятат, че бежанците ще бъдат в тежест на икономиката ни, 3,2 процента - че ще помогнат за развитието й, а 18,5 процента не могат да преценят.

Много е показателно, че 50,9 процента от анкетираните не биха приели да имат колега или съсед бежанец. Обратното мислят 22,6 процента, а 26,5 процента не могат да преценят.

На въпрос дали бежанците представляват заплаха за тях 47 процента отговарят отрицателно, 34,1 на сто са на обратното мнение, защото се страхуват от хората с различна религия. Други 23,6 процента пък се боят от други етноси, а 4,6 процента са откровени, че мразят всички чужденци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай