Успехът е доверието, което получаваш

Успехът е доверието, което получаваш | StandartNews.com

Д-р Росен Михайлов е един от основателите на „СМДЛ Рамус" ООД -единствената регистрирана лабораторна верига със собствени лаборатории в окръжните градове на страната и над 200 манипулационни. Стартирала през 2001 година с двама човека персонал, днес „Рамус" е единствената лаборатория със собствена куриерска мрежа и повече от 600 служители в цялата страна.

- Д-р Михайлов кога и как започнахте да се занимавате с клинична лаборатория?
- Работя в областта на Клиничната лаборатория от 1990 г. Започнах да се занимавам с това веднага след като завърших медицинското си образование, като през цялото време докато учех, практикувах в сферата на медицината.
Това са повече от 27 години и мога да твърдя от първо лице, че здравеопазването и в частност – клиничните изследвания, у нас се променят към по-добро въпреки всички трудности. Много бих искал и пациентите да усещат в по-голяма степен положителните промени в качеството на консумативите и в качеството на услугата, както и грижата, която получават. В „Рамус" това е наш основен приоритет.

- Кое според Вас би спомогнало за подобряването на здравните услуги в страната ни?
- От моя гледна точка най-важното е изграждането на електронно здравеопазване. За него се говори отдавна, но практически направените дотук стъпки са много малки. Важно е всеки пациент да има лесен и сигурен достъп до информацията по своята лична здравна карта, за да знае кога каква услуга му е предоставена и на каква цена. Това ще гарантира пълна прозрачност при разпределението на здравните фондове, ще намали и на практика ще преустанови източването на голям финансов ресурс за нерегламентирани дейности или клинични пътеки. Не на последно място, ще спести изключително много време на лекарите, на които им се налага да се справят с огромна по обем административна дейност вместо да лекуват. Крайно време е хартиените носители на здравна информация да останат в миналото.

- Кой е най-важният показател за качествoто на здравните услуги?
- Според мен средната продължителност на живота в страната, предотвратяването на редица рискови заболявания, профилактиката и по-високата преживяемост при някои видове диагнози, детското здравеопазване и много други. Задължителен белег на добрата здравна услуга е постигането на равен достъп до добри здравни грижи, т.е. без значение дали живееш в София или в Белоградчик, например, трябва да имаш еднакъв достъп до добри лечебни заведения, лекари и специалисти. Това е един от най-големите проблеми на нашата здравна система. В „Рамус" започнахме през 2001 г. с двама служители - аз и един лаборант в София. В момента, след 16 години усилен труд и инвестиции, наброяваме около 600 служители. Разполагаме с 15 регистрирани лаборатории и 200 манипулационни в цялата страна. Стараем се да предоставяме еднакво качество на услугите, които предлагаме, на територията на цялата страна. При такъв обем организацията на дейността ни е сложна, отговорна и отнема голяма част от ресурсите ни, но получаваме заслужено признание от многото хора, които имат необходимост от нашата помощ и в големите, и в малките населени места. Най-големият ни капитал, разбира се, са хората, които работят в „Рамус". Те са и нашето лице, затова изискванията ни към техните професионални и морално-етични качества са високи.

- Съществува ли формула за съдаване на успешен екип?
- Не мисля, че човек се ражда добър лидер или добър мениджър или че въобще съществуват формули за успех, за изграждане на качествен екип и т.н. Човек се учи всеки ден, всяка трудност е урок, стимул за развитие и усъвършенстване. За да създадеш успешен екип, трябва първо ти самият да вярваш в смисъла на това, което правиш, в ползата от него, да съумееш да „заразиш" със своя оптимизъм хората, които са ти се доверили. Важно е и да умееш да слушаш, да създадеш добри условия за работа и за развитие, да поощряваш и насърчаваш добрите практики. Гордея се, че наред с професори, доценти, асистенти с дълъг стаж в университетските болници, по-голямата част от екипите в лабораториите ни са от млади и инциативни хора с висше образование и различни специализации. Това е доста зареждащ и удовлетворяващ факт.

- Какво е мястото на клиничната лаборатория в медицинската практика?
- Без клинична лаборатория не могат нито лекарите, нито пациентите, тя е най-бързият и верен път за поставяне на диагноза. Клиничната лаборатория борави с точни резултати и стойности, но техният прочит е строго професионален и специфичен труд, резултатите не могат да служат за самолечение и за лаическо поставяне на диагнози. Има заболявания, особено в началните им фази, при които резултатите от тестовете не показват отклонения. Както има и случаи, при които отклоненията от референтните граници, не винаги означават заболяване.Затова е много важно необходимите клинични тестове да бъдат избрани от специалист, а резултатите от тях да се интерпретират внимателно и компетентно отново на експертно ниво. Не е необходимо всеки да се изследва за всичко, важно е да се подбере най-подходящото изследване, както е с лекарствата, когато сме болни, гаранция за добро лечение е изборът на точния медикамент. Най-голямото удовлетворение от нашата професия е да видиш как помагаш да бъде решен проблем на пациент. Понякога от точната и трудна диагноза ни отделя един единствен лабораторен тест, подходящо избран и анализиран вярно.

- Коя е основаната Ви цел, кое Ви е водило през всичките тези години?
- Нашата основна мисия е да предложим еднакво качествена услуга на всеки пациент, независимо дали сме го приели в София, Девин, Главиница, Котел, Гоце Делчев, Добрич и т.н.. Гарантираме на своите пациенти, че получават едно и също качество на здравната услуга, имат възможност за пълен избор и получават своите резултати в деня на вземане на пробата. Това беше първоначалната ни цел и опитът ни дотук ни показа, че това е правилният начин на работа. Ежедневно ни избират над 4000 пациенти в цялата страна. Това е истинската оценка за работата ни.

- Какво ще кажете за коментарите, че транспортирате пробите, а не ги обработвате на място?
- Всъщност всяка проба се обработва по един или друг начин, за да се транспортира, затова подобни коментари звучат несериозно. Компетентността на лабораторните ни специалисти и качеството на оборудването ни са на изключително високо ниво. За принципа на равнопоставеност стана дума вече. Във всички развити държави е повече от приемливо лекарят да вземе проба на пациента още по време на прегледа и да я изпрати за анализ. Това е логично и естествено. Така е в САЩ, Германия, Англия, Русия, Австралия, в съседните Гърция и Румъния и в много други държави. Също така ако си представите една голяма болница, в която няколко лаборанта взимат проби сутрин и трябва да посетят всички отделения – също има транспорт, понякога дори повече от 2 часа.

- В тази връзка как е организиран транспортът при Вас?
- Много важна част от цялостната ни организация на работа е куриерската дейност – разполагаме с около 100 куриери, 200 автомобила и осъществяваме много сериозна подготовка, за да се осигури транспорт при контролиран температурен режим за строго определено време. Така постигаме максимална концентрация на пробите в лаборатории с висококвалифициран персонал и качествено оборудване. В този контекст, ние наистина първи започнахме да работим с изнесени манипулационни и имаме уникален опит, изградена и отлично организирана мрежа.

- Как успявате да справите с огромния обем работа?
- До скоро не ни вярваха, че това което правим, наистина го правим, мнозина се съмняваха наистина ли нашите куриери пътуват всеки ден и действително ли работим денонощно; наистина ли непрекъснато инвестираме в нови лаборатории, манипулационни и различни нови услуги и проекти? Сега като че ли скептиците спряха да се учудват и даже някои от тях се опитват да ни подражават, но е много трудно да бъде постигнато темпо като нашето. Вече 15 години се разрастваме, инвестираме много средства за усъвършенстването си, учим се и здраво работим  открито и ясно, не зад нечий гръб, полузаконно . Щастливи сме, че усилията ни са оценени и получаваме доверието на пациентите в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай