Удариха Тунис с египетски сценарий

Удариха Тунис с египетски сценарий | StandartNews.com

Ислямска държава поема от "Ал Кайда" патента за избиване на чуждестранни туристи

Клането в националния музей "Бардо" в Тунис хвърля мрачна сянка върху единствения успешен проект на "арабската пролет" от 2011 г. Северноафриканската страна бе единствената сред съборилите диктатурите държави, която не потъна в хаоса на кървави междуособици като Египет и Йемен и не се разпадна подобно на Либия и Сирия. След свалянето на президента Зин ал Абидин бен Али там бяха проведени относително мирни и демократични избори, спечели от ислямистката "Ал Нахда" /"Възраждане"/. На свой ред консервативното салафитско движение, което мнозина сравняват с "Мюсюлмански братя" в Египет, миналата година слезе от власт чрез парламентарен вот.

В сряда с избиването на 19 души, почти всичките чужди туристи, джихадистите удариха в сърцето националната икономика. Туризмът, който носи 6,5% от БВП на страната, още не се бе възстановил от колапса по време на арабската пролет, когато посетителите се сринаха от 7,1 на 4,7 млн. души. Едва през 2014 г. туристите надхвърлиха отново 6 млн., но сега след кървавата атака в началото на сезона потокът от пътешественици рязко ще намалее.
Избиването на чужди туристи е удар едновременно срещу националното светско и затова считано за "отстъпническо" правителство и срещу "окупаторите неверници". Този вид терор е

запазена мярка на глобалния джихад от 90-те

Тогава в Египет Гамаа исламия на шейх Рахман и "Ал Джихад" на Айман ал Зауахири извършват поредица от атентати срещу туристически места. Най-зловеща е терористичната атака в Луксор на 17 ноември 1997 г. Шестима муджахидини екзекутират хладнокръвно 48 чужденци и 4 египтяни. По-късно телата на нападателите са открити в пещера, наредени в кръг. Египетската полиция първоначално сметнала, че те са убити от разгневени селяни, но впоследствие се оказало, че те са извършили ритуално самоубийство. "Смятаме присъствието на чужди туристи за агресия срещу мюсюлманите в Египет. Това е нашата страна, а не място за удоволствия и забавления", оправда клането Зауахири. В разгара на терора тогава в Египет загинаха 1200 души. По същия начин стотици туристи бяха избити и през гражданската война в Алжир през 90-те години, когато Въоръжената ислямска група с предимство нападаше посещаваните от иноземци места. Вълната на терора срина и без това едва кретащите икономики.
Последното покушение в Тунис показва, че и в тази страна, недокосната до този момент от ужасите, върви черна серия.
Първите данни показват, че масовият разстрел в "Бардо" е дело на двама добре познати на полицията местни екстремисти. След падането на диктатурата

стотици радикали бяха пуснати от затворите

Част от тях се присъединиха към политическите и военните структури на "Ал Нахда", други като шейх Абу Айад ал Туниси създадоха тунизийската структура на "Ансар ал Шариа". Двамата терористи - Ясин Лабиди и Сабер Хачнауи, са принадлежали именно към тази мрежа. Миналата година обаче и "Ансар ал Шариа", и "Ал Кайда в ислямски Магреб" /АКИМ/ дадоха клетва за вярност към халифа на "Ислямска държава". Понастоящем над три хиляди тунизийски джихадисти се бият на страната на ИДИЛ в Сирия и Ирак.

Несъмнено атаката е старателно планирана и проведена в характерния напоследък стил - изненадващото нападение във военен стил от двама или трима тежко въоръжени джихадисти в униформи, взимане на заложници и разстрелването им и накрая смърт в престрелка с полицията. През декември във видеообръщение тунизийският боец от "Ислямска държава" Бубакр Хаким /застрелял през 2013 г. двама леви депутати/ призова за нападения в Тунис. Интересното е, че Хаким е роден в Париж и е бил част от тамошната мрежа "Бют - Шомон", в която са членували и екзекуторите на редакцията на "Шарли ебдо" - братя Куаши.

Само два дни преди разстрела на туристите пък шейх от АКИМ Уанас ал Факих също отправи апел за убийства в Тунис.
Страната вече е изправена пред сериозното изпитание да осигури сигурността на гражданите и гостите в центъра на столицата непосредствено до парламента. Същевременно тунизийските спецчасти водят истински сражения с муджахидини на изток в районите до границата с Алжир. На запад пък е Либия, която отдавна се е превърнала в територия без централна власт, раздирана от сражения и използвана за тренировъчни лагери на терористи.

Масовото убийство в музея "Бардо" очертава тенденцията, при която "Ислямска държава" затъмнява и замества "Ал Кайда", наследявайки най-жестоките им тактики, целящи да омаломощят икономически и да вкарат Тунис в гражданска война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай