Свири, хармонико!

Свири, хармонико! | StandartNews.com

Бригадирският порив на партиите ще сгрее електората

"Свири, хармонико, свири! Звучи ти, песен млада, че тръгна в ранните зори младежката бригада!" За този бригадирски хит от 1951 г. ни напомни устремът на кандидат-депутатите, вслушали се в призивите да зарежат предизборните веселби и софри и да помогнат на бедстващите от наводненията.

Най-ентусиазирано откликна ГЕРБ - Бойко Борисов изпрати наличните 470 души от листите в най-тежко пострадалите райони. Въоръжени с лопати, кирки, ръкавици, ботуши, колички и кофи герберите втори ден помагат за отводняването и почистването на къщи и градини, за спасяването на покъщнината на хората. Разбира се, на светските хроникьори им направи впечатление преди всичко, че Цецка Цачева е облякла анцуг на "Байерн Мюнхен", Делян Добрев се труди с бели бермуди, Дарина Дариткова слуша музика на смартфона, докато рине кал, а Румяна Бъчварова върти лопатата с неподозирана вещина.

В по-скромни мащаби в бригадирското движение се впуснаха и БСП /най-вече Младежкото обединение/ и "България без цензура", които също оказаха помощ по места. Радан Кънев пък инспектира тръбите за "Южен поток" по Черноморието, но никой не очаква да свири сбор и реформаторите да тръгнат да заваряват газопровода.

Справката от ЦИК показва, че за 43-я парламент са кандидатирали 6076 души. Ако всички мераклии за депутати полагаха обществено полезен труд през кампанията, вместо да облъчват населението, маса неща в България биха могли да бъдат построени в предизборните периоди.

Например Бойко Борисов вместо да се тръшка, че без автомагистрала "Хемус" няма шанс за Варна и за Северна България, може след като неговите съпартийци приключат обектите си в Хасковско и Монтанско, да ги изпрати да строят магистралата. Тъкмо ще придобият здравословен трудовашки тен преди парламентарния сезон и ще се научат да работят в екип, а и ще затвърдят получените умения в изкуството да въртиш лопатата.

БСП, която ката ден си къса ризата за АЕЦ "Белене" и 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", може да докаже сериозността на намеренията си като изпрати обозначени с червени връзки партийни секретари и комсомолци безвъзмездно да градят атомните централи в двете градчета. Когато ги приключат, напълнят с гориво и пуснат в ход, социалистите ще имат възможност и лично да реализират мащабната си програма за реиндустриализация на страната чрез комбинация от ленински съботници и бригади.

Социалистите и всички партии подкрепящи "Южен поток" имат морален ангажимент не само за целта да посягат към джоба на данъкоплатеца, но и да вложат собствени сили в епохалния градеж. В тази връзка Реформаторския блок и всички радетели за енергийната независимост на страната могат да докажат, че са искрени, като от своя страна започнат да копаят по трасето на газопровода "Набуко" и интерконекторните газови връзки с Гърция и Турция.
Патриотичният фронт може да бъде полезен на страната си на дело като отиде в Странджа и Сакар да довърши започната ограда по границата с Турция - тъкмо ще намалее проблемът с шапа и синия език при добитъка, а и притокът на нелегални имигранти ще намалее.

Кандидат-депутатите от ДПС могат да изкарат кампанията си на нивите с тютюн, над които превиват гръб техните избиратели и които цяла зима изкараха по протести срещу рекета на прекупвачите.

Тънкият момент в бригадирското движение на политиците е в заразителната сила на добрия пример. Виждайки довчерашните министри да ринат кал, и най-отегчените гласоподаватели ще се трогнат и ще видят наличието на искрица човещинка у тях. Други ще ги последват и ще се включат във възстановителните работи. Трети поне ще се замислят. Чудото невиждано ще породи у част от народа надежди - потопите, земетресенията и пожарите у нас занапред да се случват преди избори, когато политиците са готови и ризата от гърба си да свалят, а не след вота, когато управниците са способни да отнемат закуската на сираче.

Втората надежда е избори да има всяка година напролет и наесен - по този начин бригадирите с имунитет ще могат да се включат в оранта, сеитбата, поливните работи, жътвата, гроздобера, черешобера, розобера и т.н. Ако пък не видят реална помощ, поне сиромасите ще имат шанс да вземат 50 лева за гласа си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай