Шотландски боец

Шотландски боец | StandartNews.com

Националистът Алекс Салмънд се възхищава от патриотизма на Путин

Вчера за шотландците бе "Ден на истината". Когато се печаташе днешният брой на "Стандарт", резултатът от драматичния референдум "за" и "против" независимостта на Шотландия още не беше известен. Какъвто и да е обаче изходът от вота, неговият инициатор, запаленият националист премиер Алекс Салмънд, вече си е запазил място в историята. Дългогодишната целенасочена кампания на Салмънд за откъсване на страната му от Британската общност, което е цел на живота и политическата му кариера, изправи сънародниците му пред съдбоносен избор. Разбунтувалият се срещу Албиона шотландец заложи на гамбита. В шаха това означава в началото на играта да жертваш пешка или друга фигура, за да спечелиш след това партията. Но както гамбитът е рискован ход с неясни последици, така е и в политиката. Салмънд прие неизвестностите и риска, пред които ще се изправи Шотландия, ако предприеме откъсване от Великобритания. Но риск печели, риск губи, както се казва. Ако премиерът националист успее, това ще е политически триумф за него. Ако обаче не успее, вероятно с мечтата за независимост на Шотландия ще загине и успешната кариера на 60-годишния Алекс Салмънд. Но това може и да не се случи. Защото, както е известно от легендата за шотландския боец, той е безсмъртен.

Роден в чиновническо семейство на 31 декември 1954 г., зодия Козирог, от години вече лидер на Шотландската национална партия, завършва икономика и средновековна история в колежа "Сейнт Андрю" в Единбург. Още като студент проявява вкус към политиката и е избран в Студентския съвет на университета. Започва работа като помощник икономист в шотландското министерство на селското стопанство и риболова. След това работи в "Роял банк ъф Скотланд". В банката се занимава задълбочено с финансовите въпроси на петролодобива и енергетиката и участва като експерт в конференции по тези важни за шотландската икономика отрасли.

През 1981 г. се жени за Мойра Макглешън, която по това време му е началник в службата. Мойра е със 17 години по-възрастна от Алекс. Нямат деца. Семейството живее в преустроена сграда на промишлено предприятие в селището Стрихън в графство Абърдиншир. Двамата грижливо пазят личния и семейния си живот в тайна от любопитните медии и клюкарите в единбургското общество. В свободното си време, доколкото политик на висока позиция като Алекс Салмънд може да има такова, шотландският премиер обича да играе голф, да язди и да чете. Запален фен е на футболния клуб "Хартс" от Единбург. Харесва фантастичния телевизионен сериал "Стар трек", слуша с наслада американска кънтри и уестърн музика.
Премиерът с висока квалификация по икономика чете понякога като професор лекции в университета "Стартклайд". В тях споделя вижданията си за развитието на шотландската икономика. Тезата му е, че каузата за независимост има солидна икономическа обосновка. Ако се откъсне от контрола на Лондон, Единбург ще може да разполага с повече финансови средства от данъци и други приходи, повечето от които сега отиват в бюджета на Великобритания, смята Салмънд. Преди няколко месеца, в разгара на кампанията за независимост на Шотландия, той изрази възхищение от патриотизма на руския президент Владимир Путин и неговата политика. Путин възстанови в значителна степен достойнството на Русия, убеден е националист номер 1 в Шотландия. Това естествено даде повод на политическите му противници да го критикуват, защото изявлението бе направено на фона на кризата в Украйна. Но Салмънд никога не се е боял от критиките.
Блестящата политическа кариера на Алекс Салмънд започва по доста забавен начин. Веднъж като студент Алекс водил спор с приятелката си Деби Хортън за събития в историята на Шотландия. Двамата не успели да постигнат съгласие заради националистическите тези на Салмънд. След дълга препирня Деби се отказала да спори и му казала: "Е, щом мислиш така, върви и се присъедини към ШНП (Шотландската национална партия). Салмънд не закъснял да послуша съвета и още на другия ден подал заявление за встъпване в партията. Първите му стъпки в партията били левичарски, а след време оглавил Социалистическото крило в ШНП. През 1999 г. той е избран за лидер на цялата ШНП. Година след това той напуснал шефското място. Но през 2004 г. отново се завърнал на лидерския пост и обявил план за победа на националистите в местните избори в Шотландия през 2007 г. Някои негови съпартийци смятали плана му за безумие, но Салмънд изпълнил обещанието си и партията спечелила вота. Натрупал опит и кураж като краен националист и противник на Лондон, Салмънд провъзгласил план за провеждане на референдум за независимост на Шотландия. Тогава тази идея също била смятана за неизпълнима. Но сега кой знае... До вчера прогнозите сочеха, че привържениците на независимостта и нейните противници са с изравнени сили и дори най-компетентните политически експерти не смееха да прогнозират какво ще се случи в "Деня на истината".

Къде е тайната на популярността и успеха на Алекс Салмънд? Тя със сигурност не е само в национализма, макар че той е велика сила. В случая обаче има и нещо друго. Какво е то, обяснява Салмънд: Тайната на успеха в политиката не е в това да се преструваш, че можеш да направиш всичко. Ако хората те харесват и уважават и ценят това, което се опитваш да направиш, те биха ти простили някои слабости и неуспехи."

Споменах, че Алекс Салмънд обича да язди. Но освен това той е и експерт по залаганията в конни състезания, което е страст в Англия и Шотландия. Когато за известно време в недалечното минало бе депутат в Камарата на общините на Великобритания, британски телевизии често даваха негови прогнози за надбягванията и те обикновени бяха точни. Остава да видим дали прогнозата му за победа на референдума ще е точна като предвижданията му за конните състезания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай