Петър Ганев: Пълнят бюджетна дупка с пенсионни сметки

Петър Ганев: Пълнят бюджетна дупка с пенсионни сметки | StandartNews.com

Петър Ганев, ИПИ

Замразяването на пенсионната възраст е глупост, която почти никой не може да оспори, тъй като дори и социалният министър написа във Фейсбук, че не разбира защо е замразена, а и нямаше нито един аргумент защо тя е замразена и през тази година. За да се случи дългосрочното вдигане на възрастта за пенсиониране, е нормално през всяка година да има повишение. А ние за втора поредна година замразяваме възрастта за пенсиониране, което прехвърля дебата към бюджета за следващата година.

Така че просто отлагаме с още една година поредното предложение за повишаване на възрастта, а после пак ще последва натиск и ново необосновано спиране на уж дългосрочната реформа. Но по-важното в случая е това, което се обсъжда за "избор" на хората дали да останат във втория стълб или да внасят в НОИ, което тотално компрометира всичко, което сме коментирали като пенсионна система през последните 13 години, при това без никакви обсъждания. Тази фундаментална промяна, която никога досега не е била обсъждана и се чу за нея преди два дни, се приема и това на практика означава, че държавата иска да напълни бюджета с пари от частните пенсионни фондове. Това се случи в Унгария и бе оценено изключително негативно от всички външни наблюдатели. Опит наистина да се пълни бюджетна дупка с пенсионни сметки.

Можем само да си представим, ако се стигне до такова гласуване, дали хората в държавните фирми няма да бъдат принудени да внасят в НОИ, всички, покрити от колективни трудови договори и там, където има силни синдикати - дали няма да има натиск да преместят парите си в НОИ. Едно е да дадеш избор дали да се осигуряваш лично или държавата да го прави, а съвсем друго е да кажеш, че държавното остава, защото така не даваш избор, а опция под натиск хората да се върнат в НОИ. Така че решението е изключително глупаво. В петък кредитният рейтинг на страната ни бе понижен от Standart & PoorТs до ниво "боклук" и оправданието на управляващите беше, че предишното правителство е виновно. Да, това е факт и наистина политиката, която бе водена през тази година основателно смъкна кредитния ни рейтинг. Но с решението за "избор" между частен фонд и НОИ правителството се хвърли на ниво "боклук" и дори по-ниско от него. От гледна точка на финанси правителството заслужава кредитен рейтинг "боклук". Иначе имаме твърде много преференции и рано пенсионирани, с което се смъква ефективната възраст за пенсиониране под 60 г. В докладите на ЕК също пише, че трябва основно да се фокусираме върху това. Така че е неизбежно и трябва да се случи. По-големият проблем обаче е атаката срещу втория стълб или частните пенсионни фондова и спирането на увеличението на пенсионната възраст.

Записа Михаела БЛАГОЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай