Паникатаки са пречупили Цветелина

Паникатаки са пречупили Цветелина  | StandartNews.com

Все повече млади хора изпадат в емоционален вакуум

Причините един млад човек като 21-годишната гимнастичка Цветелина Стоянова да посегне на живота си са много и разнообразни. На първо място, посягат на живота си хора, изпаднали в тежка депресия. Правят го и хора, изпаднали в емоционална дупка. Психолозите говорим за т.нар. екзистенциален вакуум, в който човек губи идея по принцип за живота и нищо не го радва. Треньорите на Цветелина казват, че тя е отказвала да се състезава повече, без да има травма. Често при младите хора може да става дума за някаква любовна драма, която е довела до тежка депресия. В случая може би не е така, защото тя е имала сериозен приятел. Но безспорно проблемът е емоционален и засяга психиката. Възможна хипотеза е Цветелина да е развила някакъв вид тревожни кризи, изразяващи се в паникатаки. Те касаят липсата на удовлетворение. Въпреки големите успехи в спорта може би е недоволна от живота си.

Имало е нещо, което й е липсвало, което е куцало

Въпреки че виждам, че е много красиво момиче, но най-вероятно нещо дълбоко е разстроило психиката и емоциите й.

Човек посяга на живота си и заради професионално прегаряне. Преумората на тялото и на психиката и изтощението водят до емоционални проблеми. Има признаци, по които околните могат да забележат, че човек има намерение да сложи край на живота си. Предполагам, че хората около момичето са усетили, че нещо става с нея, но не са могли да обяснят какво се случва, ако тя е човек, който не споделя. Самата активност спада, не е в кондиция, не може да тренира нормално, не й спори работата.

Самото самоубийство е вик за помощ. Каквото и да се случва, винаги има спасение. Въпросът е околните да помогнат за решаването на възникналия проблем. Най-вероятно при Цветелина се касае за паникатаки, така го усещам като интуиция. Вероятно тя е правила някакъв вид тревожни кризи, които не може да ги разкрие пред другите.

Има симптоматика, по която могат да се диагностицират паникатаките. Това са главоболие, подкосяване на краката, сърцебиене, чувство на откъснатост от света, дистанцираност от тялото, сякаш го виждаш отстрани, треперене, обилно изпотяване, схващане на ръце, крака, частични парализи. Паникатаката е тенджера под налягане и в един момент избива една тревожна симптоматика.

По принцип старото име е страхова невроза, а днешното е паническо разстройство. Едно и също е.

Страховете изригват под форма на физически оплаквания

- вероятно в случая Цветелина е имала схващания на ръце, крака, което й пречи да участва пълноценно в състезания. Ако художествената гимнастика е била най-важното за нея, смисълът на живота й, такъв проблем засяга кариерата й, тя има усещането, че губи всичко. Паникатаките не са за цял живот. Те се лекуват, въпросът е да ги хванем навреме. И ако някой усети подобни симптоми, нека да потърси помощ първоначално при психолог, после и при психиатър. Най-често причините за паникатаки са големият стрес, емоционален проблем, несбъднати мечти. Младите хора се страхуват, че няма да се справят, че няма към кого да се обърнат. Всеки пети човек у нас страда от паническо разстройство. Ако преди проблемите бяха депресии, в момента се наблюдава пандемия от паникатаки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай